VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

11 08. Pirhircų Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bazilijonų vienuolynas: mgsr. t. Viktoras (Vasylis Batigas) OSBM (Pabaiga)

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Prof. t. Izidorius (Ivanas Patrylo) OSBM

Prof. t. Izidorius (Ivanas Patrylo) OSBM lietuviškoje spaudoje minimas pirmą kartą šiame straipsnyje, skirtame mgsr. t. Viktorui (Vasyliui Batigui) OSBM, todėl apie jį pateiksime kai kurių žinių.

Ivanas Patrylo gimė 1919 m. lapkričio 30 d. Lvovo srityje Sudova Vyšnia mieste. Mokėsi vienulių bazilijonų Misijiniame institute Bučačyje. 1933 m. rugpjūčio 30 d., sulaukęs 14 metų, įstojo į Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną. 1941 m. balandžio 27 d. priėmęs amžinuosius įžadus. Filosofijos-teologijos studijas, vienuolių bazilijonų pasiųstas gilinosi Bazilijonų studijų namuose Kristianopolyje (dabar Červonogradas) ir Prahoje. 1942 m., kartu su kitais Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vienuoliais buvo gestapo suimtas ir išvežtas darbams į Olomovcą. Čia 1942 m. gegužės 2 d. buvo įšventintas į kunigus. Pastoracinį darbą tarp ukrainiečių katalikų dirbo Vokietijoje (1944–1947), Anglijoje (1947–1948) ir Argentinoje (1949–1955).

Lvovo nacionaliniame Ivano Franko universitete dr. Aldonos Vasiliauskienės monografijos pristatymas. Sėdi iš kairės: doc. dr. Irena Ramaneckienė, mgsr. t. Viktoras (Vasylis Batigas) OSBM, doc. dr. Vira Frys. Filmuoja Jurko Čeban. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Nuo 1955 m., išrinktas į Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino kapitulos generalinę kapitulą – generaliniu ekonomu ir jis apsigyveno Romoje. 1962 m. išrinktas generaliniu sekretoriumi, o 1976 m. – Protoarchimandritu – aukščiausiu Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vadovu. Ir šias pareigas ėjo iki 1996 m.

T. Izidorius Patrylo buvo Šventojo Rašto vertimo į ukrainiečių kalbą redakcinės komisijos nariu, Romos bazilijonų leidyklos „Zapiski ČSVV“ (Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino užrašai) ir „Ukrainskoj duchovnoj biblioteki“ (Ukrainiečių dvasinė biblioteka) direktoriumi, vadovavo liturginei komisijai verčiančiai Maldyną ir kitus dvasinius tekstus. Taip pat buvo Šventosios Kongregacijos Rytų Bažnyčioms tarėjas. Dalyvavo komisijoje rengiant Kanonų kodeksą Rytų Bažnyčioms.

T. Izidorius Patrylo OSBM taip pat gerai žinomas mokslo visuomenei, daugelio darbų, skirtų Ukrainos bažnyčiai autorius. Jis – vienuolių bazilijonų Romoje leistos mokslinių darbų serijos „Analecta“ pagrindinis iniciatorius, organizatorius ir redaktorius.

1944 m. Prahoje apsigynė daktaro disertaciją pedagogine tema (Kijevo Akademijos pedagogika 1631–1817 m.“, o 1953 m. Romoje Šv. Tomo Popiežiškajame institute apgynė daktaro disertaciją „Petras Mogyla ir jo Akademija. Priežastis studijuoti Šv. Tomą – žinių apie jį plėtrai Ukrainoje“. 1961 m. – Romos popiežiškajame Laterano universitete apgynė kanonų srities daktaro disertaciją.

Pidhircuose prof. Mychailo Filipčiuko (sėdi kairėje) atliktų archeologinių tyrinėjimų radiniai, kuriais džiaugiasi ir gėrisi doc. dr. Irena Ramaneckienė

Baigęs archimandrito tarnystę, t. Izidorius Patrylo OSBM gyveno tėvų bazilijonų generaliniame name Romoje. Silpstant regėjimui vienuoliai ne tik jį globojo, bet ir tęsė jo mokslinę veiklą.

Nuo 2006 m., t. Izidorius Patrylo OSBM gyveno Ukrainoje, Briuchovičiuose, Šv. Juozapato vienuolyne.

Būtina pažymėti, kad jis 1952–1953 m. vadovavo Popiežiaus radijo Ukrainos redakcijai, vėliau glaudžiai bendradarbiavo, aukojo šv. Mišias, sakė dvasingus pamokslus, bei pamokymus radijo laidose.

Stažuojantis Romoje, straipsnio autorei teko bendrauti su t. Izidoriumi Patrylo – reikėjo tik stebėtis, kaip tas kunigas, jau nieko nebematydamas, gyvai domėjosi bazilijonų ordino tyrinėjimais, troško, kad „Darbų“ serija būtų tęsiama, surandami nauji mokslininkai, kurie taip pat pasiaukojamai, kaip ir jis, atliktų ir skelbtų tyrinėjimus.

Diskusijos istorijos klausimais Lvovo nacionaliniame Ivano Franko universitete. Iš kairės: mgsr. t. Viktoras (Vasylis Batigas) OSBM, šalia jo – Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto prorektorius doc. Marijanas Lozynskis. Dešinėje Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto Istorijos fakulteto dekanas prof. Romanas Šustas

Visai pasiligojęs 2006 m., kaip jau minėta, jis sugrįžo į Ukrainą ir gyveno Briuchovičiuose globojamas Metropolito Josyfo Veljamino Rutskio Filosofijos – teologijos studijų bazilijonų instituto vienuolių studentų. Nebegalėdamas paeiti – kol galėjo sėdėti, kasdieną rateliais buvo atvežamas į koplyčią šv. Mišioms. Mirė 2008 m. spalio 27 d.

Tad minėtas dvasininkas buvo ir liekasi svarbi asmenybė mgsr. t. Viktoras (Vasylis Batigas) OSBM gyvenimo kelyje.

Prof. t. Porfyrijus (Vasylis Pidručnyj) OSBM.

Dar vienas garsus ukrainietis istorikas Romoje – prof. t. Porfyrijus (Vasylis Pidručnyj) OSBM- tapo didžiule atrama istorinių žinių kaupimui ir jų sklaidai mgsr. t. Viktoro (Vasyliaus Batigo) OSBM gyvenime.

Prof. t. Porfirijus Pidručnyj OSBM gimęs Brazilijoje, tačiau augintas ukrainiečių katalikų šeimoje: ukrainiečių kalbos, kultūros ir religijos apsuptyje. Nuo 1967 m. balandžio 9 d. jis išrinktas į Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino Generalinę kuriją Romoje. Ir jau beveik pusė amžiaus, kai jis renkamas įvairiausioms pareigoms.

Lvovo nacionaliniame Ivano Franko universitete dr. Aldonos Vasiliauskienės monografijos pristatyme. Sėdi iš kairės: doc. dr. Irena Ramaneckienė, mgsr. t. Viktoras (Vasylis Batigas) OSBM, doc. dr. Olena Lukačuk, istorikė Tetjana Guscalenko. Antroje eilėje dešinėje sėdi Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto Istorijos muziejaus direktorius Jurijus Gudyma

Gera prisiminti, kad 2001 m. Lietuvoje (Šiauliuose, Bazilionuose ir Vilniuje) suorganizavus pirmąją konferenciją, skirtą Šv. Bazilijaus Didžiojo istorijai, į Lietuvą iš Romos atvyko prof. Porfirijus Pidručnyj OSBM, paliudydamas šios konferencijos, kaip teigė profesorius – pirmosios pasaulyje, skirtos vienuoliams bazilijonams – svarbą visam Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui. Ir vėliau prof. P. Pidručnyj OSMB nenustojo domėtis vienuolių bazilijonų veiklos tyrimais ir jų garsinimu Lietuvoje.

Tad mgsr. t. Viktorui (Vasyliui Batigui) OSBM jo tėvas Ivanas Batigo ir trys minėti istorikai Romoje tapo istorijos mokslo kertiniais akmenimis.

O Ukrainoje t. Viktoras glaudžiai bendradarbiauja su Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto archeologu prof. Michailu Filipčiuku, kuris jau 25 metus tyrinėja Pidhircus, taip pat su to paties universiteto Istorijos fakulteto dekanu prof. Romanu Šustu, kitais istorikais.

Tad dėmesys ne tik Pidhircų, visos Ukrainos, bet ir kitų šalių, ypač Lietuvos istorijai, mgsr. t. Viktorui (Vasyliui Batigui) OSBM itinsvarbus.

Atgal