VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

06 23. Pradėta restauruoti seniausia Lietuvoje medinė sentikių cerkvė

Rokiškio rajone, Bobriškio kaime, pradėta restauruoti seniausia Lietuvoje medinė sentikių cerkvė. Valstybės saugomas kultūros paveldo objektas nuo XX amžiaus pradžios nebuvo remontuotas, todėl jos pertvarka ypač džiaugiasi nedidelė Rokiškio rajono sentikių bendruomenė.

Skaičiuojama, kad cerkvei maždaug trys šimtai metų, tiksli statybos data nežinoma, tyrimai parodė, kad iš gretimo kaimo ant Sartų ežero kranto ji perkelta XIX amžiaus pirmoje pusėje. Medinė cerkvė seniai neremontuota, o prieš penkerius metus viesulas nuniokojo prieangį ir kupolą.

Kultūros paveldo departamentui skyrus 52 tūkst. eurų, prisidėjus Rokiškio savivaldybei ir sentikių bendruomenei, cerkvė pradėta restauruoti.

„Sentikiams ji yra labai svarbi, nes tai yra senas Bobriškio kaimas, kuriame gyvena 6 šeimos, per didžiąsias šventes vyksta sentikių apeigos ir šventės, čia suvažiuoja apylinkės žmonės ir Rokiškio sentikių tikintieji“, – sako Rokiškio r. savivaldybės Architektūros ir paveldosaugos sk. vyr. specialistė Audronė Gavėnienė.

Atgal