VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

08 21. Pašvęstojo Gyvenimo metai: vienuoliai bazilijonai (1)

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2015-ieji metai paskelbti Pašvęstojo Gyvenimo metais (2014 11 29–2016 02 02). 2014 m. lapkričio 21 d. popiežius Pranciškus Pašvęstojo Gyvenimo metų proga paskelbė Apaštališkąjį laišką visiems pašvęstiesiems asmenims. Šiems metams parengtas specialus plakatas (autorė Silvija Knezekytė), su įrašu „Sek paskui mane!“

Pašvęstasis gyvenimas, tai gyvenimas vyrų ir moterų, kurie stengiasi gyventi panašiai, kaip gyveno žemėje pats Jėzus Kristus. O jis buvo skaistus, neturtingas ir klusnus. Jėzus pats pasirenka ir pašaukia, dovanodamas pašauktiesiems galimybę būti visiškai atsidavus jam kaip Sužadėtiniui.

Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino herbas – Degantis Krūmas

Visose septyniose Lietuvos vyskupijose vyksta įvairūs šiems metams renginiai, susitikimai su dvasininkais, vienuoliai bei vienuolėmis.

Rugpjūčio 29 d. Vilniuje vyks Vienuolių palapinių šventė Bernardinų sode minint Pašvęstojo Gyvenimo metus – tai pirmas tokio pobūdžio renginys nuo vienuolijų įsikūrimo Lietuvoje pradžios. Kiekviena vienuolija turės savo palapinę, kurioje bus supažindinama su jos istorija bei veikla, lankytojai išgirs atsakymus į juos dominančius klausimus.

Graikų (Rytų) apeigų katalikų Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino (vienintelio ordino įkurto Lietuvoje) vienuoliai bazilijonai 2017 m. minės savo sudėtingos istorijos keturis šimtmečius.

Straipsnyje supažindinsime su Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumeno mgsr. t. Pantaleijmono (Mychailo Salamachos) OSBM Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino veiklos 1617–1839 m. laikotarpiu bei apžvelgsime vienuolių bazilijonų atsikūrimą Lietuvoje ir jų veiklą.

Protoigumenas t. Pantaleijmonas OSBM – dažnas svečias Lietuvoje. Čia ne kartą lankėsi dar iki užimdamas šias aukštas provincijos vyriausiojo (protoigumeno) pareigas: Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje vedė rekolekcijas, dirbo archyvuose rinkdamas medžiagą mokslo darbams, aktyviai dalyvavo konferencijose (pirmininkavo posėdžiams, skaitė pranešimus, dalyvavo diskusijose), lankėsi vienuolių bazilijonų vardo įamžinimo vietose: Bazilionų mokykloje (Šiaulių r.), Šiaulių universitete, Skapiškyje (Kupiškio r.), susitiko su aukštųjų mokyklų vadovais, įvairių institucijų atstovais.

Bazilionų mokyklos Daktarės Aldonos Vasiliauskienės klasėje protoigumenas mgsr. t. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM (kairėje) padėką įteikia mgsr. Stanislavui Vološenko (dešinėje). Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Pateiksime svarbiausius t. Pantaleijmono OSBM pranešimo faktus iš 2014 m. lapkričio 8–10 d. Vilniuje, Šiauliuose ir Bazilionuose vykusios XI tarptautinės mokslinės konferencijos „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: iš liaudies – liaudžiai“, skirtos Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios 500 metų jubiliejui. Pranešimas buvo skaitytas posėdyje „Nuo Oršos (Konstantino Ostrogiškio) iki šv. Juozapato“ ir jo duomenys itin svarbūs minimai Pašvęstojo Gyvenimo dienai.

Mgsr. t. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM „Švč. Trejybės Lietuvos provincija: veikla“

1617 m. liepos 20 d. Naugarduke sušaukiama pirmoji generalinė kapitula, kurioje dalyvavo penkių unitų vienuolynų – Naugarduko, Minsko, Žirovicų, Byteno ir Vilniaus – atstovai, tapę naujai sukurto Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino pagrindu.

1624 m. spalio 24 d. Vienuoliai bazilijonai gavo iš Vatikano Tikėjimo Plėtros kongregacijos specialų dekretą, kuris jiems suteikė:

1) teisę rinkti vyriausią valdytoją – protoarchimandritą;

2) kas ketveri metai šaukti Generalinę Kapitulą;

3) priimti Konstitucijas ir taisykles;

4) teisę metropolitui redaguoti ir tvirtinti priimtas Konstitucijas, garantuojant jų nenutolimą nuo Romos nuostatų.

Padėka įteikiama Šiaulių universiteto rektoriui prof. Donatui Jurgaičiui (kairėje), dešinėje - protoigumenas mgsr. t. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM

1631 m. rugpjūčio 20 d. Popiežius Urbonas VIII breve (trumpas Popiežiaus raštas antraeiliais bažnyčios administracijos ar religijos klausimais) „Exponi nobis“ galutinai patvirtino vienuolių susijungimą Kijevo metropolijoje, pavadindamas „Švč. Trejybės kongregacija“, arba „Šv. Bazilijaus Vilniaus Kongregacija“ su pagrindiniu vienuolynu Vilniuje.

1661 m. Ordinas skyla į dvi vadovybes. Šaukiamos dvejos paralelios kapitulos.

1643 m. Popiežius Urbonas VIII Juozapatą (Ivaną Kuncevičių) OSBM paskelbia palaimintuoju.

1686 m. rugpjūčio 1–10 d. Naugarduko kapituloje, dalyvaujant Apaštaliniam Nuncijui, nurodyti dogmatiniai skirtumai tarp Kijevo metropolijos ir ordino.

1709 m. Baltosios Podliašės kapituloje Švč.Trejybės kongregacija pirmąsyk iškėlė klausimą dėl visų vienuolynų sujungimo į vieną ordiną.

1720 m.Zamojskio sinodas.

1739 m.Sukurta „Švč. Mergelės Marijos Globėjos kongregacija“.

1743 m.Dubnios kapituloje į vieną ordiną sujungiami visi bazilijonų vienuolynai.

1772 m.Pirmasis Lietuvos – Lenkijos valstybės (Žečpospolitos) padalijimas, priskyręs Graikų – unitų bažnyčios kanoninę teritoriją dviem imperijoms – Habsburgų ir Romanovų. Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas suskaldytas į keletą dalių, vadovaujantis lietuvių ir rusų provincijų padalijimu trims valstybėms: Rusijai, Austrijai ir Lietuvos-Lenkijos respublikai (Žečpospolitai).

1780 m.Protoarchimandritas tėvas Porfirijus Važynskis OSBM sušaukė paskutinę Generalinę kapitulą Torokanuose, kurioje ordinas buvo padalytas į keturias dalis.

1773–1775 ir1788–1791 m. Seimas posėdžiavo ir svarstė Ordino klausimus, Lietuvos bei Rusijos provincijoms uždėjo didžiulius mokesčius.

Bazilionų mokyklos kolektyvo dovaną – laikrodį – t. Pavlo Jachimec OSBM (kairėje) perduoda dr. Aldona Vasiliauskienė (dešinėje)

1786 m.Viešai buvo išsakyta Unijos panaikinimo idėja.

1795 m.Trečiasis Respublikos padalijimas. Lietuvos provincija galutinai pateko į Rusijos imperijos sudėtį.

1802 m.Tėvas Anatazijus Falkovskis OSBM sušaukė paskutinę Generalinę kapitulą.

1831 m.Sukilimo pralaimėjimas akivaizdžiai pagreitino bazilijonų vienuolynų likvidavimo Rusijos imperijoje procesą.

1839 m. vasario 12 d.Polocke vyko unitų dvasininkų Soboras, kuriam vadovavo trys vyskupai. Pasirašytas „Susirinkimo aktas“ dėl Graikų unijinės Bažnyčios prijungimo prie Rusijos stačiatikių.

Bazilijonų įsitvirtinimas nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje

Iniciatyva, atkuriant Graikų apeigų katalikų bažnyčią Lietuvoje ir atgaivinant vienuolių bazilijonų veiklą, priklauso dvasininkams. Jau 1989 m. ir vėliau t. Volodymyras Prokopivas (1912 11 23–1938 04 03–1996 12 11) ne kartą lankęsis Lietuvos ukrainiečių draugijos susirinkimuose, kartu su kun. Vaclovu Aliuliu MIC (1921 03 14–1944 06 11–2015 05 26) ne kartą kreipėsi į ukrainiečius kalbėdami apie būtinybę atkurti Švč. Trejybės parapiją Vilniuje. Šia kryptimi veikė ir kunigystės šventimus priėmę Aleksandras Avramenko ir Aleksandras Lisovskis.

T. V. Prokopivui siūlant, naujai sukurta Graikų (Rytų) apeigų katalikų bendrija atviru laišku kreipėsi į Galicijos provincijos tėvus bazilijonus Lvove, prašydama, kad būtų atsiųstas dvasininkas aptarnauti Rytų apeigų katalikus Lietuvoje. Taip pat buvo išreikšta viltis, kad dvasininkų ir Graikų apeigų katalikų tikinčiųjų poreikiams valdžia sugrąžins Švč. Trejybės bažnyčią ir vienuolyną.

Švč. Trejybės bažnyčios ir vienuolyno perdavimu tėvams bazilijonams rūpinosi 1991 m. vasario 18 d. įkurta Vilniaus Graikų (Rytų) apeigų katalikų Bažnyčios religinė bendruomenė, vadovaujama kun. A. Lisovskio.

Skapiškyje apžiūrimi stendai „Pažintis su Ukrainos kultūra“. Priekyje dešinėje doc. dr. Vira Frys (dešinėje) ir doc. dr. Oksana Karlina (kairėje). Už jų stovi t. Pavlo Jachimec OSBM ir Natalija Macijevska

Atsiliepdamas į prašymą, tuometinis Galicijos provincijos protoigumenas t. Vasylis (Bohdanas Mendrunis) OSBM į Lietuvą išsiuntė t. Pavlo (Petro Jachimecą) OSBMkartu su br. Vladimiru Peleška OSBMsielovados darbui tarp Rytų (Graikų) apeigų katalikų.

1991 m. birželio 27 d. jie atvyko į Vilnių. Per ketvirtį amžiaus atlikta daug svarbių darbų.

1991 m. liepos 5 d. Švč. Trejybės bažnyčia dokumentaliai perduota Graikų apeigų katalikų tikintiesiems. Nuo to laiko Šv. Mišios pradėtos aukoti kasdieną.

Tad 2016 metais Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia minės Bažnyčios sugrąžinimo ukrainiečių bendruomenei 25-erius metus, o t. Pavlo Jachimecas OSBM minės savo darbo Vilniuje 25-metį

Sovietmečiu bažnyčia ir vienuolynas buvo labai nuniokoti. Tik nedidelės parapijos maldomis, pastangomis ir aukomis pavyko suremontuoti zakristiją (kadaise tai buvo koplyčia) ir Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelės Marijos koplyčią, kur ilgą laiką buvo aukojamos šv. Mišios, jos šaltuoju metu aukojamos ir dabar.

Dirbant t. Pavlo JachimecuiOSBMVilniuje įsitvirtino bazilijonų ordinas bei Graikų apeigų katalikų bažnyčia. Siekiant, kad bazilijonų vienuoliai galėtų plėsti savo veiklą, laiminant kardinolui Vincentui Sladkevičiui (1920 08 20–1944 03 25–1957 12 25–2000 05 28) ir pritariant valdžios institucijoms 1992 m. vasario 14 d. Lietuvos Respublikos vyriausybės potvarkiu Nr. 1966 p., kurį pasirašė Ministras pirmininkas Gediminas Vagnorius, Lietuvoje oficialiai įregistruota Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino atstovybė. 1999 m. birželio 8 d. bendruomenė buvo perregistruota į Graikų apeigų katalikų Bažnyčią. 2000 m. gruodžio 27 d. ordino atstovybė, laiminant kardinolui Audriui Juozui Bačkiui, tapo Šv. Juozapato bazilijonų ordino Vilniaus vienuolynu.

Dar 1994 m. sausyje Lietuvos vyriausybė Romos katalikų bažnyčios Vilniaus kurijai sugrąžino dalį tėvų bazilijonų vienuolyno, o 2002 m. gruodyje t. bazilijonams sugrąžinta ¼ viso buvusio vienuolyno komplekso.

Po šv. Mišių Šiaulių Šv. Jurgio bažnyčioje ukrainiečiai bazilijonai: kunigai ir broliai su vyskupu Eugenijumi Bartuliu (viduryje). Dešinėje pusėje ir Šv. Jurgio bažnyčios kunigai

2014 m. Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia iškilmingai paminėjo 500-ąsias metines. Rengiantis šiai šventei daug nuveikė į Šv. Juozapato bazilijonų ordino Vilniaus vienuolyną 2012 m. lapkričio 23 d. paskirtas t. Vinkentijus (Vasylis Janickis) OSBM (1973 05 07–1998 06 07–2015 03 04), kuris 2013 m. balandžio 28 d. paskirtas šio vienuolyno igumenu (vyresniuoju). Deja t. Vinkentijaus (Vasyliaus Janickio) OSBM pustrečių metų darbą Lietuvoje nutraukė žiauri avarija.

Kaip teigė savo sveikinimo XI tarptautinei mokslinei konferencijai „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: iš liaudies – liaudžiai“ žodyje Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė, ji laiko didžiule garbe ir atsakomybe bendrauti su vienuoliais bazilijonais ir džiaugėsi, kad 2014 metais prasidėjo bažnyčios restauravimo darbai – prasidėjo stogo dangos restauracija. Jau restauruotas bokštelio stogas. Darbus finansuoja Valstybė iš biudžeto kartu su bažnyčia.

Be to, Vilniaus universitete sukurtas projektas (iniciatorius VU Istorijos fakultetas), kurio mokslininkai pasirengę parašyti Švč. Trejybės bažnyčios istoriją. Sukurtas komitetas, kuris per kelis metus iki 2017 m. – 400 metų Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino jubiliejaus – planuoja atlikti daug darbų ir išleisti leidinį.

Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje kaip ir lotynų katalikų apeigų bažnyčiose krikštijami vaikai, parengiami ir priima Pirmąją Šv. Komuniją, tuokiamos poros, suteikiami paskutiniai sakramentai. Bažnyčioje vyko įšventinimai: dviejų diakonų ir kunigo, brolis Natanailas (Ihoris Šturmachas) OSBM davė amžinuosius įžadus.

Rytų apeigų katalikų yra ne tik Vilniuje, bet ir Jonavoje, Kaune, Klaipėdoje, Visagine, Elektrėnuose ir kituose miesteliuose. Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje besidarbuojantys kunigai aptarnauja ne tik Lietuvoje esančius ukrainiečius bet daug metų t. Paulo aptarnavo ukrainiečių tikinčiuosius ir Estijoje (ir dabar retsykiais patalkina ten besidarbuojantiems dvasininkams).

Šv. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia priklauso Vilniaus arkivyskupijai. Todėl neatsitiktinai ukrainiečiai kunigai glaudžiai bendrauja su Šv. Mikalojaus parapija, bendras šv. Mišias su lotynų apeigų kunigais yra aukoję Kupiškyje, Skapiškyje, Kaune ir kitų miestų bažnyčiose.

Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje ne kartą meldėsi Apaštalinis nuncijus, vyskupas Juozas Tunaitis (1928 10 25–1954 09 12–1991 05 19–2012 06 01), arkivyskupas Gintaras Grušas, kiti vyskupai bei kunigai.

Parapijiečiai vyko į piligrimines keliones, aplankė Liurdą, Hošivą, Zarvanycą, Krylos, Černyvcus, Šiluvą, Kryžių kalną. Jubiliejiniais krikščionybės metais ukrainiečių tikinčiųjų bendruomenė ir vežė, ir nešė savo kryžių (Šiluvoje jį pašventino arkivyskupas Sigitas TamkevičiusSJ), kaip padėką Dievui į Kryžių kalną ir ten jį pastatė.

Nuo 2001 m. pradėtos organizuoti Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui skirtos tarptautinės mokslinės konferencijos: penkios vyko Ukrainoje, šešios – Lietuvoje (paskutinė- XI-oji – organizuota 2014 m. lapkričio 8–10 d.). Minėtų konferencijų organizavime (pagrindinė organizatorė Lietuvių – ukrainiečių istorikų asociacija) itin svarbi t. Pavlo Jachimeco OSBM veikla, Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios parapijiečių bei Ukrainos vienuolių bazilijonų ir pasauliečių pagalba.

Konferencijos organizatorių bei pranešėjų įvertinimas

Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenas mgsr. t. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM ir Josyfo Veljamino Rutskio Filosofijos-teologijos studijų vienuolių bazilijonų instituto Briuchovičiuose (netoli Lvovo) rektorius mgsr. t. Juozapatas (Andrijus Chaimykas) OSBM XI tarptautinės mokslinės konferencijos organizacinio bei mokslinio komitetų narius bei pranešėjus apdovanojo specialiomis padėkomis už atliktą darbą: naujas įžvalgas, pateikiant archyvinę medžiagą, Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vardo garsinimą, rengimąsi būsimam Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino 400 metų jubiliejui.

Padėkos buvo įteiktos lietuviams: Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui, dr. kun. Gediminui Jankūnui (Krekenava), mgsr. Andriui Šukiui (Kamajai), prof. Donatui Jurgaičiui (Šiauliai), prof. Vaclovui Tričiui (Šiauliai), doc. dr. Genovaitei Kirkienei (Vilnius), doc. dr. Irenai Ramaneckienei (Šiauliai), dr. Aldonai Vasiliauskienei (Vilnius), Bazilionų vidurinės mokyklos (Šiaulių r.) direktoriui Rimantui Goriui, be to, atskira padėka įteikta mokyklos kolektyvui.

Padėkomis įvertinti ir ukrainiečiai: prof. Igoris Skočiliasas (Lvovas), prof. Leonidas Timošenko (Drohobičiai), doc. dr. Vira Frys (Lvovas), doc. dr. Oksana Karlina (Luckas), mgsr. Stanislavas Vološenko (Lvovas), doc. dr. Olena Lukačuk (Lvovas).

Konferencijoje pranešimus skaitę vienuoliai bazilijonai susilaukė kitokių atžymėjimų, o Bazilionų mokyklos kolektyvas Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios klebonui t. Pavlo (Petro Jachimec) OSBM už nuolatinį rūpestį mokykla, aktyvų dalyvavimą renginiuose, dvasingus susitikimus su pedagogais bei moksleiviais, padovanojo šveicarišką laikrodį.

Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios Švč. Mergelės Marijos Apreiškimo koplyčioje bazilijonai su svečiu iš Panevėžio monsinjoru J. Antanavičiumi. Iš dešinės: t. Pavlo Jachimec OSBM, mons. Juozapas Antanavičius ir diakonas t. Maksymas Pišta OSBM

Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino struktūra 2015 m.

Graikų apeigų katalikų Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas yra pavaldus Popiežiui. Ordino vadovybė yra Romoje. Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinui vadovauja protoarchimandritas (bazilijonų ordino generolas) t. Genezijus (Genezijus Biomaras) OSBM. Vienuoliai bazilijonai, kaip ir kiti Graikų apeigų katalikai Ukrainoje pavaldūs Graikų apeigų katalikų bažnyčios aukščiausiajam arkivyskupui Sviatoslavui Ševčiukui (Patriarchalinis Kristaus Prisikėlimo soboras Kijeve).

2015 m. darbuojasi 12 bazilijonų vyskupų: J.E. Irinėjus (Ihoris Bilik) OSBM, J.E. Pavlo (Patrikas Chomnickis) OSBM, J.E. Dmytro (Bohdanas Hryhorakas) OSBM, J.E. Lavrentijus (Danijilas Huculiakas) OSBM, J.E. Severianas (Stefanas Jakymešynas) OSBM, J.E. Volodymyras (Romanas Jučakas) OSBM, J.E. Volodymyras (Volodymyras Kovbyčius) OSBM, J.E. Dionizijus (Pavlo Liachovičius) OSBM, J.E. Myronas (Myronas Mazuras) OSBM, J.E. Vasylis (Ihoris Medvitas) OSBM, J.E. Kornelijus (Ivanas Pasičnyjj) OSBM, J.E. Vasylis (Volodymyras Tučapecas) OSBM.

Katalikiškajame pasaulyje 9 valstybėse yra įkurtos Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino provincijos: Argentinoje, Brazilijoje, Kanadoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijoje, Vengrijoje, Ukrainoje, jungiančios po keletą ar keliolika vienuolijų. Kai kuriose minėtų valstybių veikia net kelios provincijos. Daugelis provincijų turi smulkesnį padalinį – rezidencijas.

Ukrainoje veikia dvi provincijos:Šv. Mikalojaus provincija, jungianti 6 vienuolynus bei vienuolinius namus ir Švenčiausiojo Gelbėtojo provincija, jungianti 19 vienuolynus, 1 parapiją, 8 rezidencijas, 7 vienuolinius namus. Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijai priklauso ir Vilniaus Šv. Juozapato bazilijonų vienuolynas.

Šiuo metu Vilniuje veikiančiame Šv. Juozapato bazilijonų ordino Vilniaus vienuolyne yra trys vienuoliai bazilijonai. Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios klebonas, Šv. Juozapato bazilijonų ordino Vilniaus vienuolyno vyresnysis (igumenas). Jam talkina 2015 m. birželio 26 d. protoigumeno raštu paskirtas mgsr. t. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM ir diakonas t. Maksymas (Mychailo Pišta) OSBM.

Atgal