VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

09 15. Iš pelenų pakilo prieš kelerius metus sudegusi Paštuvos bažnyčia

Tikinčiųjų, bendruomenės ir geradarių pastangomis Paštuvoje vėl stovi bažnyčia. Prieš 4 metus sudeginti maldos namai pakilo iš pelenų toje pačioje vietoje - jaukiose Paštuvos kapinaitėse. Naujoji bažnyčia bus šiltesnė ir erdvesnė už buvusią, daugiau šviesos pateks pro didelius langus. Bendruomenės nariai pasirūpino jos aplinka, jau repetuoja šventas giesmes. 
Baigtos statyti Paštuvos Šv. Barboros bažnyčios klebonas Virgilijus Dudonis rugsėjo 20 dieną ) kviečia tikinčiuosius į mišias ir bendruomenės šventę. Bažnyčią pašventins Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas.
Nežinia, ar Kauno arkivyskupija būtų pasirašiusi dekretą, leidžiantį statyti naują bažnyčią, jei Bubių, Kvesų, Paštuvos ir kitų kaimų gyventojai nebūtų parodę didžiulio entuziazmo atgaivinti savo šventovę. Statybose talkino ne tik aplinkinių kaimų, bet ir Vilkijos parapijos tikintieji.
„Iš pat pradžių sakiau, kad jei imsimės darbo sąžiningai ir nuoširdžiai, tikrai sugebėsime pastatyti bažnyčią, - kalbėjo klebonas. Visus darbus pavedžiau globoti Šv. Dvasiai ir Šv. Barborai, todėl ir pavyko", - sakė V. Dudonis. Vienu metu dvasininkui tenka vykdyti ganytojišką veiklą ne tik Paštuvos, bet ir Vilkijos bei Seredžiaus parapijose. „Nemeluosiu, privargau", - sakė klebonas, tačiau patvirtino, kad šis nuovargis - malonus.
„Dievo būta visur, gerų žmonių - taip pat. Rodos, jau viskas sustos, žiūrėk, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas atvyksta, klausia, kuo galiu padėti? Kitą sykį „Gerumo ąžuolo" draugijos prezidentas Valdas Pacevičius tiesia ranką. Kauno arkivyskupija ir bendruomenė mane palaikė, todėl ir nepalūžau", - pasakojo kunigas.
Kol buvo statoma bažnyčia, klebonas Šv. Mišias aukodavo parapijos namuose, čia būdavo šarvojami ir mirusieji. „Matau, kad šio krašto žmonės išsaugojo tikėjimą", - sakė V. Dudonis. Kaip pavyzdį jis rodė ir atstatomą bažnyčią. Klebono teigimu, žmonės netverdavo džiaugsmu, matydami kokį nors atliktą darbą.
Šventovei žmonės aukojo pinigų, dovanojo daiktų. Vienas vyras Anglijoje nupirko puošnų pusantro šimto metų senumo suolą, kuriame sėdės dvasininkai, kitas padovanojo senovinį varpelį. Kauno rajono savivaldybė, „Vilkijos ūkio" vadovas Juozas Tallat-Kelpša, kiti verslininkai, ūkininkai prisidėjo pinigais. Klebonas V. Dudonis tvirtino nieko nenorįs išskirti, nes svarbi ir kelis eurus paaukojusios močiutės parama.
Šventovės dešinėje pusėje pastatytas širdies formos akmeninis dubuo, kurį V. Dudonis aptiko po sudegusios senosios bažnytėlės pamatais. „Naudosime jį krikštui", - paaiškino klebonas.
Paštuva - svarbi istorinė vieta. Čia palaidotas pirmasis Lietuvoje baudžiavą panaikinęs dvarininkas, žymus mecenatas Ignas Karpis, Vasario 16-osios akto signataras Jonas Vailokaitis bei jo brolis kunigas Juozas, daug kitų iškilių asmenybių.
Medinė Šv. Barboros bažnyčia buvo pastatyta 1923 m. Ji buvo liaudiškos architektūros, stačiakampė, vienabokštė. 2012 m. gegužę ją sunaikino psichiškai neįgalus žmogus, pridaręs nuostolių ir kitoms bažnyčioms, - sudegino maldos namus Kulautuvoje.
Per gaisrą Šv. Barboros bažnyčioje Paštuvoje pražuvo keturi kultūros vertybe paskelbti paveikslai. Vertingiausias jų - XIX a. pirmojoje pusėje nežinomo dailininko tapyta „Švč. Trejybė".

Atgal