VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

09 30. Šiluvos atlaiduose akcentas Pašvęstojo Gyvenimo metams

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Švč. Mergelės Marijos Gimimo arba Šilinių atlaidai vykstantys Šiluvoje – didžiulė Bažnyčios šventė. Visas aštuonias dienas tęsiasi nepertraukiama Jėzaus garbinimo malda, taip pat meldžiant Dievo Motinos užtarimo mūsų Tėvynei, jos žmonėms, sau, savo artimiesiems ir visam pasauliui, prašant pagalbos ginant visų ateitį – šeimą ir prigimtines vertybes.

Rugsėjo 3 – 5 dienomis – Šilinių išvakarėse – vyko tarptautinis floristikos simpoziumas „Floristikos kultūrų tiltai“ (vadovas floristas Marius Gvildys). Jo dalyviai meniškomis, šiuolaikiškomis gėlių kompozicijomis papuošė ir sujungė į vientisą sakralią erdvę Švč. Mergelės Gimimo Baziliką, Apsireiškimo koplyčią ir aikštę priešais  Baziliką, parengtą altorių Eucharistijai švęsti. Tai Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro dovana Šiluvai ir visai krikščioniškajai bendruomenei – jų dėka Šiluva apsirengė nauju drabužiu, traukusiu kiekvieno akį.

Šiluvoje prie paminklo LLKS prezidiumo pirmininkui generolui Jonui  Žemaičiui – Vytautui (1909–1954). Iš kairės  kun. Antanas Domeikis (Tverečius), t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM  (Vilnius) ir Liutauras Sarapinas (Marijos radijas). Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Rugsėjo 6 d. (sekmadienį) Šiluvoje buvo sutikti beveik 600 piligrimų. Tai jau 13-asis tarptautinis piligriminis žygis, kuriam vadovavo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Piligrimai tris dienas maldoje keliavo iš Kryžių kalno (beveik 70 km).

Kiekviena atlaidų diena buvo skirta įvairių specialybių darbuotojams: Policijos, Valstybės sienos apsaugos ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojams (rugsėjo 7), Lietuvos kariuomenei (rugsėjo 8), kunigams (rugsėjo 9), katalikiškoms bendruomenėms, draugijoms, judėjimams, maldos grupėms (rugsėjo 10), ligoniams, slaugytojams ir medicinos darbuotojams (rugsėjo 11), jaunimui ir visiems lietuviams, pasklidusiems po platųjį pasaulį (rugsėjo 12). Pagrindinė atlaidų diena, skirta šeimoms – už geras, tvirtas, krikščioniškas šeimas – mūsų tėvynės dvasinį melstasi rugsėjo 13 d, už politikus, švietimo ir kultūros darbuotojus – rugsėjo 14 d. Baigiamoji atlaidų diena, rugsėjo 15-oji buvo skirta Pašvęstojo Gyvenimo metams.

Dėkoti už pašaukimus suvažiavo seserys ir broliai beveik iš visos Lietuvos. Tarp jų ir Graikų apeigų katalikai vienuoliai bazilijonai su Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų parapijos tikinčiaisiais ukrainiečiais. Kai kurios kongregacijos Šiluvos aikštėje prisistatė informaciniais stendais.

Po šv. Mišių Kristaus karaliaus kongregacijos seserys Šiluvoje prie Apreiškimo koplyčios. Iš kairės: s. Ona Lapinskaitė CR, s. Veronika Matuliauskaitė CR, s. Elena Gaidamavičiūtė CR, s. Vida Raškevičiūtė ir s. Ramutė Rurbaitė CR

Iškilmingoms šv. Mišioms vadovavo Kauno arkivyskupas metropolitas Lionginas Virbalas SJ. Giedojo jungtinis seserų ir brolių choras (vadovės salezietė Liucija ir benediktinė Celina). Skambėjo Pašvęstojo Gyvenimo metų himnas „Kelk pasaulį auštančiu džiaugsmu“. Homiliją sakė Lietuvos Vyskupų konferencijos Vienuolijų reikalų komisijos pirmininkas vyskupas  Linas Vodopjanovas OFM, pažymėdamas, kad pasaulis be vienuolių būtų tikrai blogesnis, tamsesnis ir liūdnesnis. Pasaulis nepriima ir nesupranta pašvęstųjų pašaukimo, įžadų, jų gyvenimo prasmės – jie kaip prieštaravimo ženklas, neduodantis pasauliui ramybės dėl Kristaus Evangelijos. Tad šis prieštaravimas, kaip sakė vyskupas ir rodo, kad pašvęstieji – teisingame kelyje. Pamokslininkas linkėjo pašvęstiesiems išlikti džiugiems, ir liudyti pasauliui didžius Viešpaties darbus.

Seserys ir broliai vienuoliai atnaujino savo vienuolinius pasiryžimus: mylėti Dievą, gyventi skaistumo, neturto, klusnumo įžadais, pasišvęsti bendruomenei.

Pamaldos  užbaigtos procesija su Švč. Sakramentu į Apsireiškimo koplyčią ir palaiminimu.

Po šv. Mišių Pašvęstojo gyvenimo seserų ir brolių laukė agapė Šventojo Jono Pauliaus II namuose ir ilgai užsitęsęs bendravimas.

Atgal