VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

10 03. Plaukiame į vieną upę...

Reda Kiselytė

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė

Mažėja gyventojų skaičius Lietuvos kaimuose. Šią problemą išgyvena ir Latvijos pasienyje, Rokiškio rajone įsikūręs Suvainiškio miestelis. Jo gyventojus į religines apeigas kviečia Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios varpai. Rugsėjo paskutinį sekmadienį, kai saulė žarstė rudeninį auksą, į Šv. Teklės atlaidus skubėjo tikintieji. Bažnyčioje tvyrojo parapijiečių ramybė ir susitelkimas. Šv. Mišias aukojo Kazliškio Švč. M. Marijos bažnyčios administratorius kun. Povilas Juozėnas. Svečias savo pamoksle gvildeno gyvenimo prasmės problemas, kalbėjo apie žmonių paklydimus ir pakilimus...

Jaukią Suvainiškio Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios erdvę gaubė žmonių bendrystė. Ne veltui šios bažnyčios administratorius teol. lic. kun. Virginijus Šimukėnas dėkojo visiems susirinkusiems ir savo darbais prisidėjusiems, kad Šv. Teklės atlaidai būtų prasmingesni ir gilesni. Mažoje kaimo bendruomenėje kiekvieno tikinčiojo buvimas labai brangus.

Kun. V. Šimukėnas dėkojo atlaidų šventėje dalyvaujančiai Kabutavičių šeimai. Tą sekmadienį į religines apeigas gražiai įsiliejo šios šeimos trys kartos. Tikinčiųjų širdis suvirpino gili prasmė...

Mažėjant gyventojų skaičiui, tikinčiųjų tikrasis branduolys išlieka, augindamas bažnyčios bendruomenės ratą. Dvasinius sparnus augina ir Suvainiškio, Čedasų ir Žiobiškio parapijų laikraštis „Liepsnelė“. Per Šv. Teklės atlaidus išleistas laikraštuko 127 numeris. Jo aidas sklinda ne tik po Lietuvą, bet ir po užsienio šalis. Brandžias kūrybines mintis jame išsako Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos (LKRS) Rokiškio skyriaus nariai. Už tai jiems dėkoja ne vienas skaitytojas. Smagu, kad šios sąjungos literatų kūryba mėgaujasi Rokiškio rajono savivaldybės vicemeras Egidijus Vilimas, nuoširdžiais kūrėjų tekstais džiaugiasi Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas, už leidinio šilumą ir periodiškumą dėkoja Lietuvos aktorius, teatro režisierius Ferdinandas Jakšys, o Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ pirmininko Algio Naručio dėka, „Liepsnelės“ laikraštuką informacijos vartotojai gali skaityti šio klubo internetinėje svetainėje. Kraštietis disidentas, publicistas, religinis mąstytojas Petras Plumpa gėrisi „Liepsnelės“ puslapiuose rubrika, skirta Etnografinių regionų metams, kurioje spausdinamos vaizdingos lietuvių liaudies patarlės ir priežodžiai. Palankiai rokiškėnų literatūrinę veiklą vertina LKRS pirmininkas Kostas Fedaravičius, dėkodamas rašantiems už švietėjišką darbą ir ugdomą žmogaus dvasią.

Visi žmonės skirtingi, bet jų visų kilnūs darbai plaukia į vieną upę, o jos bangos neša į asmenybės tobulėjimą, tikėjimą ir išmintį.

Atgal