VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

01 30. Gailestingumo metuose įžengus

Ona Striškienė, Paįstrys, Panevėžio r.

Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio draugijos nariai renkasi kas mėnesį. Tik ką įvyko šių metų – Gailestingumo metų – antrasis susitikimas. Prieš šv. Mišias Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, kurias aukojo Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio dvasios vadovas Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos vik. mig. Miroslav Anuškevič, buvo kalbamos gyvojo rožinio maldos. Maldos intencija: „Už taiką Lietuvoje ir Pasaulyje“. Tuojau po šv. Mišių katechezę ,,Gailestingumo patirtis“ vedė kunigas Miroslav.

Katechezę Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje veda kun. MiroslavAnuškevič. Vlados Čirvinskienės foto

Dievo gailestingumas – viena esminių judėjų ir krikščionių tikėjimo tiesų, kurią atskleidžia dieviškasis Apreiškimas. Dieviškasis gailestingumas nėra tik jausmas ar abstraktybė, bet labai konkreti Dievo savybė, pasireiškianti per visą išganymo istoriją, pradedant sukūrimu ir baigiant žmonijos atpirkimu per velykinį Kristaus įvykį. Senajame Testamente nėra pasakymo „gailestingoji meilė“, tačiau Dievo gailestingumas nusakomas ir išreiškiamas keliais terminais, iliustruojančiais Dievo kantrybę, gerumą, atlaidumą. Kunigo Miroslav pabaigos mintis nukreipta į tai, jog visas žmogaus gyvenimas paženklintas nuodėme, tačiau pamiršdami savo praeities klaidas, turėkime stiprybės, pasiryžimo bei nuolankumo, kaip šventieji, ir kaip pavyzdys aptartas karaliaus Dovydo gyvenimas ir elgesys, ir išsivaduokime iš nuodėmių, stenkimės tapti laisvi savo dvasia prieš Viešpatį Dievą.

Agapės metukun. Miroslav Anuškevič, giesmę gieda Stanislava Fomina (centre), Ona Striškienė (dešinėje)

Šv. mišiose ir katechezėje buvo Daujėnų, Kyburių, Pasvalio, Skrebotiškio, Saločių, Vaškų parapijų gyvojo rožinio maldininkai, klubo „Užjausk draugą“ nariai, jų vadovės Vida Kurlinskienė ir Vilma Gaigalaitė bei Pasvalio tikintieji ir svečiai.

Po to špitolės salėje vyko agapė. Nors oras šiluma nelepino, tačiau suėję į salytę pajutome jaukumą, šilumą ir rūpinimąsi visais. Stalas, kaip jau įprasta, buvo kruopščiai padengtas, papuoštas. Ant jo mūsų visų laukė uždegta žvakė, trispalvė ir „Laisvės angelo“ skulptūrėlė.

Dalijomės Gerąja patirtimi bei pasvarstymais „Ką man reiškia žodis laisvė?“, prisimintas 1991 m. sausio 13-oji ir Laisvės gynėjų dienos dvidešimt penkmetis. Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio draugijos vadovė Vlada Čirvinskienė perskaitė monsinjoro, ilgamečio Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebono Jono Balčiūno kūrybos iš dvasininko knygos „Prisiminimų mozaika“.

Monsinjoras Jonas Balčiūnas nuo gimnazijos dienų pamėgo grožinę literatūrą. Daug skaitė ir pats bandė rašyti. Buvo aktyvus gimnazijos literatų būrelio narys. Su plunksna monsinjoras nesiskyrė ir kalinamas sovietiniuose gulaguose. Iš vokiečių kalbos išvertė ,, Jėzaus širdis ir kunigystė'', Lellote knygą ,, Gyvenimo problemos sprendimas'', parašė poemą ,,Šventajam Kazimierui''. Rašė miniatiūras, kuriose pavaizdavo lagerio kasdienybę. Verti dėmesio jo rašyti laiškai iš gulagų, kuriose atsiskleidžia dvasinis tvirtumas, optimizmas, noras padėti likimo draugams. Vadovė V. Čirvinskienė paprašė visus pasidalinti Gerąja patirtimi.

Monsinjoro Jono Balčiūno kūrybą skaito Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio vadovė Vlada Čirvinskienė (dešinėje), sėdi kairėje maldininkė Salomėja Karoblytė. Onos Striškienės foto

Gražiai savo kūrybos giesmę pagiedojo Stanislava Fomina iš Vaškų. Prisiminimais apie 1991 m. Sausį, praleistą atliekant praktiką Vilniuje, kalbėjo Renata Kaziliūnienė iš Kiburių. Savo eiles paskaitė Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė Ona Striškienė iš Panevėžio rajono. Ji prisiminė dvidešimt penkių metų senumo įvykius Panevėžyje tą 1991-ųjų žiemą. Perskaitė savo sesers Adelės Danguolės Samulionienės eilėraštį „Amžinasis kodėl?“. Labai įtaigiai apie laisvę kalbėjo Salomėja Karoblytė iš Pasvalio. Ji yra nepailstanti Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos Gyvojo rožinio draugijos maldininkė, LKMS Pasvalio Katalikių Moterų Draugijos, Marijos legiono „Krikščionių pagalba“ narė. Salomėja neužima jokių atsakingų valdžios postų, tik turi labai paprastą, bet turtingą katalikišką sielą. Ją dažniausia pažįstantieji vadina Saliute. Labai nuoširdžiai kalbėjo visos popietėje dalyvavusios moterys.

Bendrai pagiedota. Iš Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio draugijos vadovė Vlados Čirvinskienės rankų gavome dovanų „2016 m. Katalikų kalendorius“, medžiagos apie Gailestingumo jubiliejų, kuris tęsiasi nuo 2015-12-08 iki 2016-11-20 d. Kitą mėnesį vėl tikimės susitikti bendrai maldai ir pabendravimui.

Atgal