VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

02 16. Ukrainietis vyskupas Irinėjus Bilyk OSBM – Lietuvoje (3):

Šv. Mišios, Marijos radijo laidos, lietuvių dėmesys šv. Juozapato relikvijomis

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Ukrainietis vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilyk) OSBM Lietuvoje viešėjo lapkričio 10–17 dienomis (apie tai rašyta 2016 m. Sausio 9 d. „Lietuvos aide“).

Šeštadienį, lapkričio 14 d. – šv. Juozapato šventėje – su procesija į Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčią įnešus švento Juozapato relikvijas, vyskupas Irinėjus Bilyk OSBM vadovavo iškilmingai šv. Mišių aukai. Šv. Mišiose, kaip jau ankstesniuose straipsniuose minėta, meldėsi iš Ukrainos, Lenkijos, Baltarusijos atvykę dvasininkai taip pat Apaštalinis nuncijus Lietuvoje arkivyskupas Pedro Lópezas Quintana ir arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Šįmet šv. Juozapato šventė vyko Didžiųjų Gailestingumo Motinos globos atlaidų išvakarėse.

Šv. Mišios Aušros Vartų koplyčioje. Iš dešinės: vyskupas iš Romos Irinėjus (Ihoris Bilyk) OSBM , vyskupas iš Kijevo Josyfas Milianas, t. djakonas Maksymas (Mychailas Pišta) OSBM ir Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenas mgsr. t. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM.Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Vyskupas Irinėjus vadovavo šv. Mišių aukai ir sekmadienį, lapkričio 15 d. kai Vilniuje prasidėjo Didieji Gailestingumo Motinos globos atlaidai, vykę lapkričio 15–22 d.

Ir šv. Juozapato šventėje, ir sekmadienio šv. Mišiose vyskupas pasakė pamokslus, kuriuose akcentavo šv. Juozapato tikėjimo gilumą, pamaldumą, pasiaukojimą. Vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilyk) OSBM kalbėjo:

„Popiežius Pranciškus moko: „Kas nesimeldžia Dievui, tas meldžiasi velniui!“

Kas sekmadienį ir šventėse pamiršta kelią į Bažnyčią, pasuka kitu keliu, tai tame kelyje jo laukia šėtonas. Tad mes turime pasirinkti. Vidurio negali būti.

Todėl Šventasis Jonas Paulius II, 2001 metais lankydamasis Ukrainoje, perspėjo, kad mes, išėję iš komunistinio rėžimo nelaisvės, nepatektume į kitą – vartotojiškumo troškimo ir kūrimo nelaisvę, tai kita materializmo forma, kuri, nors žodžiais neatmeta Dievo, tačiau prieštarauja Jo faktams, išbraukia Jį iš gyvenimo.

Ukrainos ateitis priklauso nuo mūsų ir nuo tos atsakomybės, kurią turime prisiimti. O Dievas laimins mūsų pastangas, jei nukreipsime mūsų gyvenimą tarnavimui Tėvynei ir bendruomenei, bendrą gėrį iškeldami aukščiau savo asmeninių interesų. Mūsų Tėvynė reikalauja vyrų ir moterų, kurie, turėdami tikslą ir remdamiesi visų teise ir gerove, pradedant nuo silpniausių ir nuskriaustųjų, aukotųsi tarnaudami bendruomenei. Tai Evangelijos logika, bet taip pat ir logika, kurios dėka auga civilizuota visuomenė, nes teisinga civilizacija nesitaiksto tik ekonominiais rodikliais, bet žmogišku, moraliniu ir dvasiniu tautos vystymusi.

Šventasis Tėvas skelbia, kad mūsų tauta pergyvena sunkų ir sudėtingą perėjimą iš daug metų mus slėgusio totalitarinio rėžimo į laisvą ir demokratinę visuomenę. Tačiau Laisvė reikalauja stiprios, atsakingos ir tyros sąžinės. Gyvenimas laisvėje reikalauja didesnių pastangų negu gyvenimas nelaisvėje“.

Sekmadienį, lapkričio 15 d. – po šv. Mišių buvo pristatytas Lvovo leidyklos „Misionierius“ direktoriaus t. Klementijaus (Vasylio Stasivo) OSBM parengtas leidinys. „Svarbaus žodžio misija“ (misija vysokoho slova). Tai svarbi knyga Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorijai, apie kurią rašyta 2015 m. gruodžio 5 d. „Lietuvos aide“. Knygos prezentacijoje kalbėjo svečias iš Romos, vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilyk) OSBM, Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenas t. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM, dr. Aldona Vasiliauskienė ir knygos autorius t. Klementijus (Vasylis Stasivas) OSBM (Vertė Natalija Šertvytienė).

Į Šv. Mišias Vilniaus Aušros Vartų koplyčioje eina vyskupas Josyfas Milianas (dešinėje) ir protoigumenas Pantaleijmonas Salamacha OSBM

Šv. Mišios Aušros Vartų koplyčioje

O pirmadienį – lapkričio 16 d. vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilyk) OSBM, kartu su iš Kijevo atskridusiu Ukrainos Graikų apeigų katalikų bažnyčios (UGKC) vyskupu Josyfu Milianu bei Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenu t. Pantaleijmonu (Mychailu Salamacha) OSBM bei kitais ukrainiečiais kunigais šv. Mišias ukrainiečių kalba aukojo Aušros Vartų koplyčioje, kurioje meldėsi ne tik tikintieji ukrainiečiai, bet ir daug lietuvių. Prasmingą pamokslą pasakė specialiai šioms Mišioms į Vilnių iš Kijevo atskridęs vyskupas Josyfas Milianas. Vyskupas kalbėjo apie daug pažengusią techniką, kuri, specialių aparatų dėka, leidžia žmogui, net ir labai nusilpus klausai, girdėti ir klausė „O ar mes, turėdami tuos aparatus, ar neturėdami – nes jie ne visiems ir reikalingi – girdime Dievo balsą, Dievo Žodį? Ar mes, jį išgirdę, gebame ir norime jį girdėti, jį priimti, ir juo gyventi?“ Vyskupas Josyfas Milianas įtaigiai kalbėjo, ką reikia daryti, kad išgirstume Dievo žodį. Pirmiausia stengtis ir kantriai prašyt, nusižeminusiai melsti Dievą, kad padėtų mums išgirsti Jo Žodį, Jį suprasti ir Juo gyventi. Ir kad Gailestingumo atlaidai bei į Lietuvą atvežtos šventojo Juozapato relikvijos, maldos prie relikvijų padėtų keisti mūsų mintis, mąstymą, kad šv. Juozapatas taptų mums maldingumo ir tikėjimo, už kurį galima atiduoti net gyvybę, pavyzdžiu.

Po šv. Mišių Aušros Vartų koplyčioje straipsnio autorė su ukrainiečiais. Iš kairės: Aleksandra Mojsejenko, prof. Ihoris Skočiliasas (atvykęs iš Lvovo), dr. Aldona Vasiliauskienė ir Lida Gurnaja

Minėtose Mišiose nuostabiai giedojo iš Ukrainos Metropolyto Josyfo Veljamino Rutskio Filosofijos–teologijos studijų bazilijonų instituto Briuchovičiuose atvykę penki seminaristai: br. Pavlo (Marijanas Dolišnas) OSBM, br. Pio (Ihoris Pavlykas) OSBM, br. Christoforas (Tarasas Kušpitas) OSBM, diakonas t. Juozapatas (Ostapas Andrijus Popovičius) OSBM, diakonas t. Pantaleijmonas (Marjanas Zelenko) OSBMbei visi dvasininkai. Visai tinkama pakartoti jau ankstesniame straipsnyje minėtą pokalbį: „Kai vienam iš giesmininkų nustebusi parapijietė pasakė „Jūsų tiek nedaug, o, rodos, giedojo didžiulis choras!“ Šis atsakęs: „Su mumis kartu giedojo angelai!

„Marijos radijo“ laidose – vienuoliai bazilijonai

Būtina pažymėti, kad tėvai bazilijonai ne sykį yra dalyvavę įvairiose „Marijos radijo“ laidose: buvo pristatytas šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas – glausta jo istorija, kalbėta apie šio ordino garsinimą Lietuvoje, jam skirtas konferencijas, radijo klausytojai klausė laidų skirtų šv. Juozapato gyvenimui ir veiklai, supažindinti su Ukrainoje stebuklais garsėjančiomis Švč. Mergelės Marijos ikonomis, karūnuotomis Popiežiaus Palaimintomis karūnomis bei daugelis kitų laidų. „Marijos radijo“ Vilniaus studijų programų koordinatorius Liutauras Serapinas, vos sužinojęs apie atvykusį iš Ukrainos dvasininką – vienuolį bazilijoną, randa galimybių su juo susitikti ir lietuviams iš pirmųjų lūpų perteikti naujausias žinias iš netolimos kaimyninės šalies.

Prie Marijos radijo studijos Vilniuje. Iš kairės: t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM, vyskupas iš Romos Irinėjus (Ihoris Bilyk) OSBM, Ukrainos Švenčiausiojo Gelbėtojo provincijos protoigumenas mgsr. t. Pantaleijmonas (Mychailas Salamacha) OSBM, Marijos radijo laidos vedėjas Liutauras Serapinas ir dr. Aldona Vasiliauskienė

Prisimename „Marijos radijo“ iniciatyva organizuotus rožinius (lietuvių ir ukrainiečių kalbomis) ne tik iš pačios radijo studijos, bet ir iš Aušros Vartų koplyčios, ne sykį transliuotas šv. Mišias iš Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios (Mišių komentaras vyko lietuvių kalba).

***

Tad neatsitiktinai ir šį kartą L. Serapinas nepraleido galimybės – kreipėsi į iš Romos atvykusį ukrainiečių vyskupą Irinėjų (Ihorį Bilyk) OSBM , kad per „Marijos radiją“ perduotų jo žodį Lietuvos tikintiesiems. Per tą trumpą viešėjimo Lietuvoje laiką „Marijos radijuje“ buvo padaryti net trys radijo įrašai. Po radijo įrašų vyskupas mielai bendravo su „Marijos radijo“ Vilniaus studijų programų koordinatoriumi Liutauru Serapinu.

Tik atvykęs į Lietuvą, jau kitą dieną (t. y. lapkričio 11 d.) vyskupas Irinėjus kartu su Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčios klebonu t. Pavlo OSBM ir šio straipsnio autore dr. Aldona Vasiliauskienė (vertė iš ukrainiečių kalbos, pristatė laidos dalyvius) Liutauro Serapino – „Marijos radijo“ laidų atstovo ryšiams su visuomene – buvo pakviesti į radijo studiją Vilniuje. Radijo laida „Aktualijos“ buvo transliuota penktadienį – lapkričio 13 d. ryte ir pakartota tos pačios dienos vakare; Lapkričio 13 d. padarytą įrašą laidai „Ganytojo žodis“, klausytojai galėjo girdėti lapkričio 14 d. vakare. Lapkričio 16 d. įraše kalbėjo vyskupas Irinėjus OSBM, t. Pavlo OSBM, protoigumenas Pantaleijmonas OSBM ir straipsnio autorė. Šią „Aktualijų“ laidą buvo galima klausyti lapkričio 27 d.

Marijos radijo įrašų studijoje. Sėdi iš kairės: vyskupas iš Romos Irinėjus (Ihoris Bilyk) OSBM ir dr. Aldona Vasiliauskienė. Stovi t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM (kairėje) ir Liutauras Serapinas

Pirmojoje „Aktualijų“ laidoje ir „Ganytojo žodyje“ vyskupas Irinėjus pasakojo apie šventąjį Juozapatą – jo kelią į šventumą, Lietuvos (didžiausią savo gyvenimo laiką – 1596–1617 metais jis gyveno Vilniuje) svarbą jo dvasiniam brendimui (1604–1617 m. gyveno vienuolyne) – taigi keliui į šventumą:

„Šventasis Juozapatas, savo trumpu, pilnu karštos meilės Dievui gyvenimu, ilsėdamasis, Romoje, visoms mūsų kartoms liudija teisingo gyvenimo kelią. Liudija, ko mes turime siekti, liudija, kad mūsų jėga ir pergalė bažnytinėje – dvasinėje ir tautinėje vienybėje yra Pasaulinė Bažnyčia.

Šventasis Juozapatas buvo ekumenizmo šauklys – pradininkas. Gimęs Ukrainos žemėje, dvasiškai subrendo Lietuvos žemėse, savo dvasinį žygdarbį užbaigė Baltarusijos žemėje, o jo palaikai ilsisi Romoje – Katalikiško pasaulio širdyje – ir arčiausiai Šventojo Petro kapo.

Savo šūkiui pasirinkęs žodžius „Kad visi būtų viena“. Ir už šią vienybę su Dievu teisingoje – tikroje Bažnyčioje ir tautoje negailėjo savo gyvenimo, kuris užantspauduotas krauju. 1623 metų lapkričio 12 d. (senuoju stiliumi) po maldų visą naktį, šventasis Juozapatas sutinka kankinišką mirtį, paaukodamas savo teisų gyvenimą ir savo nekaltą sielą, atsiliepdamas į Kristaus žodžius „Kad būtų viena kaimenė ir vienas ganytojas“ už tiesą ir tikėjimą „Tikiu vieną šventą visuotinę Apaštalinę Bažnyčią“.

Matome nuolatinę ir nepailstančią šventojo Juozapato kovą prieš įsigalinčią atsiskyrimo dvasią, kuri, kaip bebūtų gaila, ypatingai jaučiama pastaruoju metu mūsų politiniame, visuomeniniame ir tautiniame gyvenime“.

Vyskupo Irinėjaus (Ihorio Bilyk) OSBM pokalbiai „Marijos radijuje“ – svarbi veikla garsinant šv. Juozapato vardą.

Lankstinuko (lietuvių ir ukrainiečių kalbomis) šv. Juozapatui viršelis. Vartai –arka į Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčią

„Ganytojo žodžio“ laidoje straipsnio autorė pristatė sudėtingą vyskupo kelią į vienuoliją, kunigystę ir vyskupystę –sovietmečiu oficialiai uždraustos Ukrainos Graikų apeigų katalikų bažnyčios (UGKC) tikinčiųjų padėtis buvo žymiai sudėtingesnė: gilus pogrindis, nei vienos veikiančios bažnyčios, šv. Mišios aukotos slapta įvairiuose butuose... (vyskupo Irinėjaus Bilyk gyvenimo kelias išsamiai apžvelgtas straipsnyje „Ukrainietis vyskupas Irinėjus Bilyk OSBM – Lietuvoje (1): pažintis su ganytoju“, išspausdintu „Lietuvos aide“ 2016. Sausio 9 d.)

Antroje „Aktualijų“ laidoje ukrainiečiai dvasininkai kalbėjo apie dabartinį dvasinį gyvenimą Ukrainoje, karo padarinius, tautos istorines ištakas ir reziumavo šv. Juozapato pagerbimo šventę. Laidoje buvo galima išgirsti autentišką ukrainiečių vienuolių bazilijonų giedojimą (giesmes šv. Juozapatui, mirusiems bei žuvusiems).

Prieš šv. Mišias meldžiasi močiutė Aleksandra Mojsejenko su trim vaikaičiais

Svečiams išvykus iš Lietuvos VšĮ Katalikų radijo „Mažojoje studijoje“ Jūrate Grabytė turėjo interviu su dr. A. Vasiliauskienė (lapkričio 17 d. įrašas, laida transliuota lapkričio 22 d.). Kalbėta apie šv. Juozapatą ir jo šventę, į Lietuvą atvežtas šventojo relikvijas, Vilniuje viešėjusius svečius, vyskupą Irinėjų Bilyk, jo sudėtingą kelią į mokslą, pogrindžio seminariją ir vienuoliją, įšventinimą į kunigus, į vyskupus. UGKC išėjus iš pogrindžio nuveiktus didžiulius darbus. Laidoje akcentuota, kad artėja dvi svarbios šventės: 2016 m. – bus minimi 25-eri metai kaip ukrainiečiams sugražinta Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčia, o 2017 m. – minėsime Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino 400 metų jubiliejų. Primenama, kad tai vienintelis Lietuvoje įkurtas ordinas. Tad kiekviena paskleista žinia apie vienuolius bazilijonus plečia mūsų akiratį.

Tolimiausių Lietuvos parapijų piligrimai – prie šv. Juozapato relikvijų

Į didžiuosius Gailestingumo Motinos globos atlaidus kasmet atvyksta piligrimų iš įvairių Lietuvos vietų. Šįmet daugelis atvykusiųjų norėjo plačiau sužinoti ir pamatyti šv. Juozapato relikvijas. Dėmesį šv. Juozapato relikvijoms padidino minėtos „Marijos radijo“ laidos.

Piligrimai lankėsi Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčioje. Kai kurių parapijų grupės plačiau išgirdo apie šią 500 metų sukaktį atšventusią bažnyčią, šv. Juozapatą, Šventojo Bazilijaus Didžiojo ordiną ir atvežtas šventojo relikvijas. T. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM sudarė galimybę ne tik prie jų pasimelsti, bet ir palaimino šv. Juozapato relikvijomis. Organizuotai pas vienuolius bazilijonus lankėsi Dusetų Švč. Trejybės ir Antalieptės Šventojo Kryžiaus Atradimo parapijų piligrimai (lapkričio 18 d., klebonas kan. Stanislovas Krumpliauskas), Akmenės Šv. Onos parapijos tikintieji (lapkričio 19 d., klebonas kan. Egidijus Zulcas), Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bazilikos piligrimai (lapkričio 19 d., klebonas, kun. dr. Gediminas Jankūnas) ir kitų Lietuvos vietovių tikintieji. Pažintimi su vienuoliais bazilijonais minėtų parapijų tikintieji džiaugėsi „XXI amžiaus“ bei rajoninės spaudos puslapiuose. Tad žinios apie vienuolius bazilijonus vis plečiasi, tačiau ar jos palieka žymę mūsų sampratoje.

Šv. Juozapato ikona (dešinėje) ir iš Vatikano atvežta šv. Juozapato relikvija (kairėje) – padėtos bažnyčios viduryje ant specialaus stalo – tetrapodo

Šie metai – Šventieji Gailestingumo metai. Gruodžio 13 d. visose Lietuvos vyskupijų katedrose ir šventovėse atidarytos Gailestingumo jubiliejaus Šventosios durys. Iš 15-kos Gailestingumo jubiliejinių Šventųjų durų net keturios Vilniuje: Vilniaus Šv. vyskupo Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje, Aušros Vartų Gailestingumo Motinos koplyčioje, Dievo Gailestingumo šventovėje, Vilniaus Šv. Ignoto bažnyčioje (Lietuvos kariuomenės ordinariato).

Lietuvos vyskupai laiške, skirtame Jubiliejiniams Gailestingumo metams, ragino tikinčiuosius „išgirsti Dievo skambučio melodiją, kviečiančią mus atsiverti Gailestingumo jubiliejaus malonei! Išmokime tą melodiją ir skambinkime ja į kaimynų namų, ligoninių, globos, vaikų, vienišų žmonių namų duris!

Šventuosius Gailestingumo metus Visuotinė Bažnyčia švęs iki 2016 m. lapkričio 20 d. iki Kristaus Visatos Valdovo iškilmės. Tad piligrimai, atvykstantys į Vilnių iš įvairių Lietuvos parapijų, pasimelsti šventovėse pažymėtose Gailestingumo Jubiliejaus Šventosiomis durimis, turi puikiausią progą susipažinti ir su Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia, pasimelsti prie šv. Juozapato relikvijų ir būti jomis palaiminti. Kiekvienam piligrimui, atvykusiam į Vilnių, būtina pasinaudoti šia Dievo Malone.

Apsilankymu bažnyčioje bei maldomis bus pagerbta ir ukrainiečių katalikų bendruomenę, šįmet minėsianti 25-erius metus, kai Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia buvo sugrąžinta ukrainiečių tikintiesiems – unitams.

Giesmės prieš šv. Mišias. Dešinėje stovi p. Zoja Šakūnienė ir t. Joakymas (Jaroslavas Kovalčukas) OSBM

Atgal