VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

03 01. Pasvalyje kalbėta apie tikėjimo bendrystę

Ona Striškienė, Paįstrys, Panevėžio r.

Kovo mėnesio skelbime buvo kviečiama į Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo Bažnyčioje aukojamas Šv. Mišios už Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio maldininkes ir maldininkus. Maldos intencija: už dvasininkus ir vienuolius, kad uoliai atliktų jiems patikėtą tarnystę. Prieš Šv. Mišias buvo Gyvojo rožinio maldos. Šv. Mišias aukojo Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos vik. mig. Miroslav Anuškevič.

Buvo pasimelsta už Gyvojo rožinio maldininkes Mortą Vaičekonienę, kuri švenčia 95-erių metų jubiliejų. Ji buvusi uoli Skrebotiškio parapijos, o dabar Pasvalio parapijos Gyvojo rožinio maldininkė. Pasimelsta ir už Genovaitę Linkienę, kuri švenčia 80-mties metų jubiliejų. Ji yra Saločių parapijos gyvojo rožinio maldininkė.

Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje katechezę veda kun. Miroslav Anuškevič. Vlados Čirvinskienės foto

Bažnyčioje katechezę „Katalikai ir stačiatikiai - broliai Kristuje“ vedė kun. Miroslav Anuškevič. Dvasininkas išsamiai, su pavyzdžiais, visiems suprantamai kalbėjo apie katalikus ir stačiatikius. Jautėsi, jog daug rėmėsi asmenine patirtimi, o ji tokia nuoširdi.. Dvasininkas priminė apie istoriškai buvusius penkis krikščionybės sklaidos centrus. Tai: Roma, Konstantinopolis, Aleksandrija, Antiochija, Jeruzalė. Jie IV Visuotiniame susirinkime sudarė vadinamąją pentarchiją, penkių patriarchų valdžią, kurioje kaip pirmas tarp lygių svarbiausias buvo Romos vyskupas, popiežius, šv. Petro įpėdinis.

Pentarchija nunyko formuojantis vietinėms autokefalinėms Bažnyčioms. 1054 metais įvyko Bažnyčios skilimas. Vakarai ir Rytai, liko terminas, „katalikai“ bendresnis Romos bažnyčiai, o „ortodoksai“ liko Bizantijai, nors abi Bažnyčios save laiko tiek katalikiškomis („visuotinėmis“), tiek ortodoksiškomis („tikrojo tikėjimo“). Skirtingai nei katalikybėje, Ortodoksų Bažnyčioje nėra vienos bažnyčios galvos. Bažnyčia – vietinių, autokefalinių bažnyčių bendruomenė, kurias į vieną vienija eucharistinis bendravimas.

Kuo geriau pažįstame kaimynus, jų tikėjimą, tradicijas, tuo labiau prisitaikoma, susikalbama ir bendraujama. Manau, kad nėra nei geresnio, nei blogesnio tikėjimo ir nereikia dėl to laužyti iečių ir tuščiai kivirčytis. Yra gražiai, nuoširdžiai dirbantys, gyvenantys ir bendraujantys asmenys.

Pasvalio rajono sergančių cukriniu diabetu draugijos „Sveikata“ užsiėmime. Onos  Striškienės foto

Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio vadovė Vlada Čirvinskienė dėkojo už gyvojo rožinio maldą ir nuoširdų dalyvavimą Šv. Mišiose. Padėkojo Gyvojo rožinio dvasios vadovui Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos kunigui Miroslav Anuškevič. Kyburių, Krinčino, Pasvalio, Saločių, Vaškų parapijų Gyvojo rožinio būrelių vadovams ir maldininkams. Viešniai,. kurios tėvelio gimtinė Pumpėnų parapija, aktyviai literatei Onai Striškienei iš Paįstrio (Panevėžio r.) ir visiems kartu besimeldusiems.

Kartu su Pasvalio dekanato Gyvojo rožinio vadove Vlada Čirvinskiene teko apsilankyti Pasvalio neįgaliųjų centre, pasigrožėjome jų sukurtais darbeliais. Teko pabuvoti Pasvalio rajono sergančių cukriniu diabetu draugijos „Sveikata“ užsiėmime, pasiklausyti skaitomų eilių, žaidžiamų žaidimų.

Atgal