VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

03 25. Velykos ir Jėzaus prisikėlimas

Prof.habil.dr. Danielius  Gužas

Velykos - seniausia krikščionių šventė, švenčiamos Jėzaus prisikėlimo iš numirusių garbei.

Velykų (Pesach) dieną Paskutinės vakarienės metu Kristus perlaužęs duoną, tarė savo mokiniams: „Tai yra mano kūnas, kuris už jus atiduodamas. Tai darykite mano atminimui“ (Lk 22, 19).

Velykų šventė prasideda Verbų sekmadieniu. Vakarų pasaulyje jis vadinamas Palmių sekmadieniu. Šią dieną, likus savaitei iki Velykų, švenčiamas Jėzaus Kristaus atvykimas į Jeruzalę.

Galima teigti, kad Jeruzalėj telpa  viso pasaulio istorija. Juk ją mėgino užkariauti kryžiuočiai, persai, osmanai, egiptiečiai, asirai, romėnai...

Žydams Jeruzalė –  vieta, kur Dievas sutvėrė Adomą, buvo  Abraomui įsakyta paaukoti savo sūnų Izaoką, vieta, kur karaliavo Dovydas ir kur Saliamonas pastatė Šventyklą.

Musulmonams Jeruzalė – kur Mahometas įžengė į dangų, kad pasikalbėtų su pranašais.

Krikščionims – miestas, kuriame kentėjo, mirė ir prisikėlė Kristus. Jėzaus prisikėlimas yra naujas Dievo ir žmogaus istorijos etapas. Daugeliui gyvenimas prasideda nuo Naujojo Testamento, šioje knygoje mes sutinkame Viešpatį, nugalėjusį mirtį.Kristui būdingas orumas, romumas, absoliuti laisvė. Nei vienu gestu ar žodžiu, jis nepaneigė to, ką skelbė savo Evangelijoje, ypač Palaiminimuose. Jėzus perėjo per mirtį ir yra Dievo šlovėje. Jei jis būtų mums tolimas ir nepasiekiamas, mūsų džiaugsmas nebūtų pilnutinis. Jis pirmasis įžengė į Dievo šlovę. Mes tikimės, jog įkandin nueisime ir mes.

Žydai nuolat gyveno Jeruzalės apylinkėse daugiau kaip 3000 metų.

Valdant musulmonams, žydai buvo laikomi nevisaverčiais piliečiais, mokėjo ypatingus mokesčius, bet žiauraus elgesio su jais nebuvo. O Europoje – toks elgesys buvo įprastas reiškinys.  Jeruzalė – palaimintas miestas. Prekybos keliai nuo jos buvo labai toli, aplink plytėjo uolos.

Privalome visi atsižvelgti į viena kitos istoriją ir gerbti jų palikimą.

Didysis sekmadienis – Velykos yra džiaugsmingiausias ir svarbiausias bažnyčios įvykis - Kristaus prisikėlimo iš numirusių šventė. Velykos ir Kristaus prisikėlimas iš numirusių liudija žmonėms apie nugalėtą mirtį ir nuodėmes, apie amžinojo gyvenimo viltį.

Atgal