VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

05 21. Nacionalinis gailestingumo kongresas

Stasė Petkienė

Sediškių grupė (6) su mažeikiškiais vykstame 7 d. (šeštadienį). Konferencijos.

24 senamiesčio bažnyčiose arba salėse pranešimus skaito 48 lektoriai – kunigai ir įvairių mokslų atstovai. Laimei, mūsų vadovas Paulius A. jau autobuse padalijo konferencijų planą. Pasirinkti sunku, nes visoms paskaitoms skirta tik 4 val.

Ėjau viena. Pirmiausia pasimeldžiu Gailestingumo šventovėje.

Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia. Kun. Ričardas Doveika „Sutuoktinių atleidimas vienas kitam.“ Mylėti būtina diena iš sienos, metai iš metų...

Šv. Kazimiero bažnyčia. Kun. Aldonas Gudaitis. „Visą ŠR galima apibendrinti 3 žodžiais: „Dievas myli žmogų“. Dievo širdis tokia didelė, kad visada priims mano širdį. Turime priimti pabėgėlius, nežiūrėdami, kokios jie religijos.“ Kunigas pasakoja graudžią savo brolio Antano istoriją. Jau žemėje patys kuriame dangų arba pragarą.

Aušros Vartų g.-12. Kun. Algirdas Toliatas. „Kur Dievas, kai skauda?“ Kai skauda, teorinis klausimas „Kur Dievas“ tampa gyvybiškai aktualus. Kelias kuriasi bekeliaujant. Skausmas išprovokuoja talentų pagausinimą. Kas gyvena iš pašalpų, atima iš savęs dangaus karalystę. Kai viskas gerai, žmogus nusilpsta... Protestantai maži – jie priversti daryti daugiau, kad išliktų. Mūsų vaikai yra mūsų tikėjimo vaikai. Langą išmušė tavo ir ne tavo vaikas – koks yra skirtumas? Melstis kaip ir mokytis užsienio kalbos. Nelengva, bet kai nori, išmoksti. Kančia turi apvalantį cheminį elementą. Dievo šaukis skausmu. Pabūk skausme. Dievas ateina, kad galėtume nušvisti. Jei kokoną perpjautume peiliuku, drugelis lengviau išskristų, bet jis negyventų. Negirdim artimo... Kai man skauda, atsiveria mano širdis. Krikštu esame įpareigoti rūpintis žmogumi. Man sukelta kančia per kitą žmogų gali mane apvalyti. Nesustoti ties kryžiumi – eiti toliau. Nevykę pokalbiai yra neįvykę pokalbiai.

Aušros Vartų koplyčioje Šv. Mišios prancūzų kalba.

Šv. Kazimiero baž. Kun. Stasys Kazėnas. Atsivertimas įvyksta tik per atleidimą. Atleisti tam, kas sužeidė mano gyvenimą. Mes išvardijame Dievo ypatybes, žydai išvardija Dievo darbus (išvedė...) Atleidimas mus išlaisvina. Pykčio nešiojimas atveria duris piktajai dvasiai. Norėčiau perskaityti visus pranešimus.

Aplankau Šv. Jonų bažnyčią, Šv.Ignoto b., Šventosios Dvasios b. (lenkų).

Vilniuje ketverios Gailestingumo durys, jas perėjau kalbėdama popiežiaus Pranciškaus Gailestingumo metų maldą, sakydama: „Gailestingasis Dieve, apgaubki mane!“ ir „Dieve, padaryk mane gailestingą.“

 Po pietų Dievo Gailestingumo paveikslas atnešamas į aikštę. Kalbama Dievo Gailestingumo vainikėlis. Vėliau Sutaikinimo pamaldos (Sąžinės patikrinimas, kai kunigas garsiai skaito keliasdešimt klausimų, pav, „Ar ne per daug pramogauju? Ar noriu, kad man patarnautų? Ar įspėjau tuos, kurie gyvena nuodėmėje?“ Apie 200 kunigų Katedros aikštėje 1,5 valandos klauso išpažinčių.)

18 val. Šv. Mišioms Katedros aikštėje vadovauja kardinolas A.J.Bačkis. Po jų Katedroje prasideda ir visą naktį tęsis Švč. Sakramento adoracija. Su seseria Ramute pusę valandos klūpome prieš Jį. Išeiname stiprios. Koncertas „Aš čia!“ puikus, ypač įspūdinga sesuo Kristina iš Italijos. Grįžome laimingi. 

Atgal