VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

06 14. Išvažiuojamasis seminaras Kupiškio rajono istorijos mokytojams Skapiškyje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Skapiškyje (Kupiškio r.), straipsnio autorės sodyboje, kurioje veikia nuolatinė paroda „Pažintis su Ukrainos kultūra“, ne tik  lankosi ekskursijos ir pavieniai asmenys, besidomintys ukrainistika, čia vyksta ir edukacinės pamokos. 2016 m. gegužės 18 d. pirmąsyk organizuotas metodinis seminaras  Kupiškio rajono bendrojo ugdymo mokyklų istorijos mokytojams.

Skapiškyje lankėsi ir  vyskupas studitas Josyfas Milianas (Ukrainos Graikų apeigų katalikų Bažnyčios Aukščiausiojo arkivyskupo Sviatoslavo Ševčiuko patarėjas)

Į seminarą susirinko istorijos mokytojos  Inga Sakalauskienė, Lidija Galinienė, Asta Martinkienė (Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazija), Rima Nekrašinskienė (Subačiaus gimnazija), Jugastė Kovaliūnienė (Noriūnų J. Černiaus pagrindinė mokykla), Renė Sankauskienė (Šepetos A. Adamkienės pagrindinė mokykla), Jovita Bražiūnienė (Povilo Matulionio progimnazija), Sandra Ratkutė  (Šimonių pagrindinė mokykla), lydimos  Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistės  Irenos Mockuvienės. Jame dalyvavo ir Skapiškio pagrindinės mokyklos istorijos mokytojos – direktorė Birutė Zaborskienė ir Rasa Kaušakienė.

Seminaro tema sudomino ir buvusią Skapiškio  mokyklos istorikę Stasę Mažeikytę, ir  tremtinę  Oną Leknickienę, kurios  visada aktyviai dalyvauja straipsnio autorės sodyboje  rengiamuose susitikimuose su ukrainiečiais, atvykusiais  iš Vilniaus, Ukrainos, netgi ir iš Romos, nuoširdžiai dalijasi mintimis su šio muziejaus svečiais įvairių sueigų proga.

Sveikinimo žodį tarė Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas

Istorijos mokytojų metodinį seminarą „Istorijos puslapiai: artėjant Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino 400 metų jubiliejui“ savo atvykimu pagerbė rajono meras Dainius Bardauskas ir Kupiškio televizijos ir informacijos centro vadovas Povilas Vireliūnas.

Skapiškio pagrindinės mokyklos direktorės įžanginis žodis

Atvykusius svečius pasveikino Skapiškio pagrindinės mokyklos direktorė, istorijos mokytoja Birutė Zaborskienė: Svečiuojamės pas mokslininkę Aldoną Vasiliauskienę,kurios darbai ir visa veikla šįmet įvertinta ordino Už nuopelnus LietuvaiRiterio kryžiumi, Vasario 16-ąją nominantei įteiktą Prezidentės Dalios Grybauskaitės Lietuvos Respublikos Prezidentūroje.

Mokslininkės gyvenimas labiausiai susietas su religijos  istorija. Kodėl?Gal todėl, kad jos tėvelis buvo sovietų nuteistas,kentėjo lagerių kančias,o mergaitė, mamai slapstantis nuo tremties,augo Skapiškio klebonijoje...Gal ir kiti gyvenimo posūkiai artino mokslininkę prie istorijos ir religinių temų...

Noriu pasidžiaugti,kad mus – Skapiškio pagrindinės mokyklos bendruomenę ir dr. A. Vasiliauskienę – sieja labai graži dalykinė draugystė. Daktarė aktyviai dalyvauja mokyklos renginiuose, moksleiviams savo sodyboje veda edukacines pamokas, kartu vykdome bendrus projektus. Jos iniciatyva turime galimybę susipažinti ir bendrauti su iškiliais dvasininkais, vienuolijų atstovais,įdomiais pasauliečiais. Jos dėka apie mūsų mokyklos veiklą Lietuvos aide“, „Mokslo Lietuvoje“,„XXI amžiujeir kituose laikraščiuose publikuojami straipsniai, kuriuos skaito visa Lietuva. Skaitome ir mes, kad nauju aspektu pažvelgtume į save iš šalies ir tobulintume ugdomąją veiklą. Be to, kiekvieno atvykimo metu mokslininkė užsuka į mokyklos biblioteką ir joje palieka nemažą puoštą periodinės spaudos. Ir dar: mokyklai padovanota  ne viena knyga ne tik šiais,bibliotekų metais,bet ir anksčiau.

Daktarė Aldona – tarsi vaikščiojanti enciklopedija,trokštanti dalytis žiniomis,besirūpinanti jaunosios kartos dvasiniu ugdymu. Tai begalinės energijos,darbštumo žmogus,pirmiausia daug reikalaujantis iš savęs. Jos nuveiktų darbų gausa stebina ir žavi mus.

 Kaip istorikė,džiaugiuosi šiuo seminaru, vykstančiu savotiškame Skapiškio mokyklos padalinyje, tvirtai žinodama,kad susitikimas mus visus praturtins.

Dalyvių supažindinimas su reglamentu

Seminarą vedė  Kupiškio rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė  Irena Mockuvienė, kuri, pasveikinusi visus susirinkusius į rajono bendrojo ugdymo mokyklų istorijos mokytojų metodinį pasitarimą – seminarą, supažindino su  jo darbotvarke: „Pilietiškumo ugdymas mokykloje“ (Noriūnų J. Černiaus pagrindinės mokyklos istorijos mokytojos metodininkės Jugastė  Kovaliūnienės seminarui parengtos medžiagos pristatymas); „Istorijos puslapiai: artėjant Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino 400 metų jubiliejui“ (dr. Aldona Vasiliauskienė) ir supažindinimas su šių metų renginiais mokiniams (Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė). 

Pirmiausia sveikinimo žodis suteiktas rajono merui D. Bardauskui.

Kupiškio r. mero Dainiaus Bardausko dėmesys ugdymui

Meras D. Bardauskas pasidžiaugė  mokytojų  istorikų  praktikuojama įdomia seminarų forma: vienas  jų vyko A. Petrausko sodyboje, dabar gi – vėl išvažiuojamasis seminaras, atvykta į vietą, kur daugiausia visame rajone sukaupta ukrainistikos: yra kas pamatyti bei išgirsti iš žmogaus, žinomo Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną tyrinėtojo ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje.

 

Grupė seminaro dalyvių

Kupiškio rajono meras, dėkodamas dr. A. Vasiliauskienei, sutikusiai savo sodyboje-muziejuje priimti rajono pedagogus istorikus ir pasidalyti sukauptomis žiniomis, linkėjo prasmingo, produktyvaus darbo, o renginio aptarimui prie puodelio arbatos ar kavos padovanojo du didžiulius (o vėliau paaiškėjo, kad ir labai skanius) tortus.

Mokytojos metodininkės Jugastės Kovaliūnienės įspūdžiai iš seminaro

Istorijos mokytoja metodininkė Jugastė Kovaliūnienė perteikė regioninio seminaro „Pilietinis ugdymas mokykloje: ką galima padaryti geriau?“, vykusio Panevėžio miesto švietimo centre 2015 m. gruodžio 21 d. svarbiausius akcentus. Minėtame seminare buvo aptartos pilietinio ugdymo įgyvendinimo galimybės pagrindinio ugdymo mokyklose, išskirti svarbiausi gebėjimai XXI a.:

1. Prognozavimas. Mokiniai turi žinoti, kur eina pasaulis, ir kas vyksta.

2. Savianalizė. Refleksija.

3. Gebėjimas greitai mokytis.

4. Gebėjimas pasakoti istoriją.

5. Nebijoti netikrumo.

Aptarti metodai, tinkantys  šioms kompetencijoms ugdyti, ypač daug dėmesio skirta probleminio mokymo metodikai ir projektinės veiklos organizavimui. Akcentuotos elektroninės erdvės naudojimo galimybės pamokose. Prelegentė mokytoja metodininkė K. Kovaliūnienė pageidaujančias detaliau susipažinti su vykusiu seminaru, kreiptis asmeniškai.

Pasiūlymus jaunosios kartos ugdymui skaito Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė

Glausta Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorija

Dr. Aldona Vasiliauskienė seminaro dalyvėms išdalijo darbui reikalingą medžiagą – lenteles, atskleidžiančias Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istoriją, „Lietuvos aide“ publikuotų straipsnių nagrinėjama tema kopijas  bei knygeles „Petro Perkumo idėjų dvasia“ (1998) ir papasakojo šio, iš Darbėnų kilusio jaunuolio, saleziečio istoriją, jo troškimą siekti žinių Italijoje ir norą dirbti Lietuvai. Kalbėjo ir apie Petriuko įamžintoją Lietuvoje salezietį kun. Praną Gavėną (1918 10 11–1949 07 03– 2000 02 08).

Pasakota apie Ukrainos herbą, kurio svarbiausias elementas –  auksinis trišakis (vadinamas trizubcy) žydrame herbiniame skyde su auksiniu kraštu. Seminaro dalyvėms demonstruotą trišakį straipsnio autorei, pradėjusiai dirbti Lvovo nacionalinio Ivano Franko universitete, padovanojo šios aukštosios mokyklos rektorius prof. Ivanas Vakarčiukas.  Ukrainiečiai visada  paragina įdėmiai įsižiūrėti į jų herbą ir vietoje trišakio įžvelgti, paukštį,  smingantį – į priešą...  Seminare ieškota paralelių tarp Ukrainos herbo ir Lietuvos Gedimino stulpų...

Pasidžiaugta ir  muziejaus parodoje eksponuojama dovana – Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino herbu – degančiu krūmu. Tai Metropolito Josyfo Veljamino Rutskio Filosofijos – Teologijos studijų bazilijonų instituto Briuchovičiuose studento diakono Maksymo (Mychailo Pištos) OSMB dovana muziejui ir Skapiškiui, kuriame keletą kartų  lankėsi, susitiko su pedagogais. Dailiai išsiuvinėtą degantį krūmą t. Maksymas gavo dovanų amžinųjų įžadų proga –  jam tai labai brangi ir svarbi relikvija. Nepaisydamas to, ją  perdavė ekspozicijai „Pažintis su Ukrainos kultūra“.

Seminaro dalyviams parodytos šventųjų ikonų kopijos (originalų nėra, jie itin brangūs). Šv. Juozapatas (Ivanas Kuncevičius) – vienas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino įkūrėjų, rankoje laikantis savo žūties ženklą – kardą. Supažindinta su knyga – albumu, skirtu Šv. Juozapato perlaidojimo Romoje – Šv. Petro Bazilikoje 50-mečio iškilmėmis. Šiame renginyje dalyvavo  Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino nariai bei kiti unitai ir viso pasaulio. Į šią šventę buvo pakviesta ir straipsnio autorė, tarusi ten žodį.

Kalbėta apie Šv. Bazilijaus Didžiojo vienuolyną Hošive (Hošivo kalną unitai prilygina Taboro kalnui Jeruzalėje) ir ten esančią stebuklingąjį Švč. Mergelės Marijos su kūdikėliu paveikslą (ikoną) – tai viena paskutinių ikonų Ukrainoje, karūnuotų popiežiaus Benedikto XVI palaimintomis karūnomis. Aiškinta, kad tokių karūnuotų ikonų Ukrainoje yra beveik 30.  Seminaro dalyvių prisiminti ir kartu skaičiuoti Popiežiaus palaimintomis karūnomis vainikuoti Švč. Margelės Marijos paveikslai Lietuvoje (jų tik 6).

Pasakota apie Šventąjį Bazilijų (329–379) ir jo šeimą, garsėjusią šventaisiais, jo 360 m. parašytą regulą – vienuolinio gyvenimo nuostatus (įstatus), vienuolijų kūrimąsi ir kiekvieno vienuolyno savarankiškumą.

Analizuojant  išdalytas lenteles, išsiaiškintas Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino kūrimasis 1617 metais, sujungiant 5 pagrindines bazilijonų vienuolijas (Vilniaus, Biteno, Naugarduko, Minsko, Žirovcų).  Lietuva turi kuo didžiuotis – čia įkurtas nors vienas ordinas  ir visai nesvarbu, kad jį kūrė unitai – Rytų arba Graikų apeigų katalikai, pradžioje – ukrainiečiai. Vėliau į ordino gretas įsijungė ir nemaža lietuvių... Akcentuota, kad Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas tapo pagrindiniu Bažnytinės Brastos unijos (1596) priimtų nutarimų įgyvendintoju. Pasakota, kad unitai ne tik bazilijonai yra ir studitai, redemptoristai, tarp unitų yra ir marijonų, jėzuitų.

Kalbėta apie Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino suklestėjimą, jo atliktus darbus pastoracinėje srityje, švietimo bei kultūrinėje veikloje.

Pasakota apie Vilniaus bazilijonų veiklą Bučiačyje (nuo 1712 m.) ir Padubysyje (prie Šiaulių) nuo 1748 m. Šią vietovę žmonės ėmė vadinti Bazilionais, toks pavadinimas – vienintelis pasaulyje (su įvairiomis peripetijomis), išlikęs iki šių dienų.

Klausomasi pranešimo. Iš kairės seminaro organizatorė Kupiškio rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė  Irena Mockuvienė, Skapiškio pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė

Akcentuota ordino žlugimo pradžia, sietina su trimis Lietuvos – Lenkijos valstybės padalijimais.

Kalbėta Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino vienuolynų, patekusių į Austrijos valstybę, likimą, jų padėtį valdant Marijai Terezai, Juozapui II ir Pranciškui II. Pažymėta  po trečiojo padalijimo (1795) Carinės Rusijos imperijos valdovų (Jekaterinos II, Povilas I (Pavelas I), Aleksandro I ir Mikalojaus I) veikla savo imperijoje, likviduojant Brastos bažnytinę uniją ir Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną.

1827–1832 m. panaikinta pusė bazilijonų vienuolijų (Josyfas Semaška); 1839 m. panaikintas bazilijonų ordinas ir unitai; 1864–1872 m. panaikinta 1810 m. įsikūrusi Dievo Motinos Gimimo provincija Chelme.

Kalbėta apie bazilijonų veiklą pogrindyje bei išeivijoje (daugiausia Amerikos žemyne).

Viena mokytojoms  pateikta lentelė liudijo nūdienos Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino struktūrą. Jis, kaip ir kiti katalikiški ordinai ar vienuolijos, pavaldus Šventajam Tėvui. Generalinė kapitula yra Romoje. Ordino vyriausiasis – generolas, vadinamas Protoarchimandritu. Šiuo metu juo išrinktas t. Genezio (Genezio Viomar) OSBM . Kaip ir visi unitai,  bazilijonai paklusnūs Ukrainos Graikų apeigų katalikų Bažnyčios Aukščiausiajam arkivyskupui Sviatoslavui Ševčiukui (Patriarchalinis Kristaus Prisikėlimo soboras Kijeve).

Seminaro dalyvės sužinojo, kad nedideli vienuolynai vadinami rezidencijomis, o keletas didesnių – sudaro provinciją.  Nemažai: provincijų yra Italijoje (Romoje), Argentinoje, Brazilijoje, Kanadoje, Lenkijoje, Rumunijoje, Slovėnijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vengrijoje ir dvi Ukrainoje. Pirmoji – tai  Šv. Mikalojaus provincija  (5 vienuolynai) ir Švenčiausiojo Gelbėtojo provincija (centras – Šv. Onufrijaus vienuolynas Lvove). Antroji – 27 vienuolynai Ukrainoje ir Lietuvoje (Šv. Juozapato bazilijonų ordino Vilniaus vienuolynas,  Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčia, kurios klebonas t. Pavlo (Petro Jachimecas) OSBM dažnas svečias Skapiškyje: lankosi ne tik šioje sodyboje, bet ir Skapiškio bendruomenės renginiuose, bibliotekoje ir mokykloje, susitinka su parapijos tikinčiaisiais).

Šiuo metu 12 unitų vyskupų – Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino nariai. Du iš jų, būtent, vyskupas Irinėjus (Ihoris Bilyk) ir  vyskupas Vasylis (Volodymyras Tučapecas) lankėsi Skapiškyje.

JE vyskupą Irinėjų OSBM 2007 m. liepos 28 d. Popiežius Benediktas XVI paskyrė Popiežiškos Švč. Mergelės Marijos Madžiorės (Santa Maria Maggiore) bazilikos kanauninku ir pasikvietė į Romą, kur  Švč. Mergelės Marijos Madžiore bazilika – pirmoji bažnyčia Mergelei Marijai Vakarų pasaulyje.

Skapiškyje lankėsi ir  vyskupas studitas Josyfas Milianas (Ukrainos Graikų apeigų katalikų Bažnyčios Aukščiausiojo arkivyskupo Sviatoslavo Ševčiuko patarėjas).

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorės pasiūlymai

Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė seminare kalbėjo apie pilietinį jaunosios kartos ugdymą. Ji sakė: Pilietinio – tautinio ugdymo sąvoka yra labai plati. Jai galime priskirti beveik visą mūsų šalies istoriją. Perteikimo metodai yra labai įvairūs.

Muziejaus specialistai,organizuodami edukacinę veiklą,ypač daug dėmesio skiria minėtai istorinei krypčiai. Be to, atsižvelgia į mokytojų  ir mokinių pasiūlymus,įstaigos prioritetus. Todėl muziejus planuoja organizuoti Tarptautinę muziejų naktį,2016 metų Europos paveldo dienas,Baltų vienybės šventę,mokomąją – pažintinę ekskursiją po Rokiškio krašto partizanų kovų vietas.

Esame parengę projektus ,,BALTŲ genčių šviesa“, ,,Adomo dvaras – Adomynės širdis. Būtina mokiniams perduoti tai, kąjau esame paruošę. Galėtume mokyklose, prasidėjus mokslo metams, pristatyti fotografijų parodą ,,Kupiškėnai tremtyje“,atgaivinti Skapiškio pagrindinėje mokykloje mokinių konferencijas.

Seminaro aptarimas: diskusijos, pasisakymai, pastebėjimai buvo tęsiamas lauke, skanaujant mero D. Bardausko atvežtus tortus,  ragaujant šeimininkės vaišes bei mokykloje suteptus sumuštinius.

 

Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Atgal