VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

03 01. Benediktas XVI po atsistatydinimo įgijo "popiežiaus emerito" titulą

Marija Kaminskaitė

Popiežius Benediktas XVI po savo atsistatydinimo ketvirtadienį įgijo titulą "Jo Šventenybė Benediktas XVI, popiežius emeritas" arba "Jo Šventenybė Benediktas XVI, Romos pontifikas emeritas", praneša agentūra AFP.
Tai pirmasis Bažnyčios vadovas nuo Viduramžių, kuriam buvo suteiktas šis titulas, antradienį sakė Vatikano atstovas Federikas Lombardis (Federico Lombardi). Kas norės kreiptis į Benediktą, ir toliau galės sakyti "Jūsų Šventenybe".
Anot F. Lombardžio, Benediktas ir po vasario 28-osios galės nešioti baltą popiežiaus apdarą. Be to, jis ir toliau dėvės batus, kuriuos jam praėjusiais metais padovanojo Meksikos batsiuviai.
Benediktas XVI vasario 11-ąją netikėtai paskelbė, kad vasario 28-ąją atsistatydins.
Anot duomenų, popiežius jau išrūšiavo oficialius dokumentus, kurie bus padėti į archyvą, ir asmeninius, kuriuos pasiims su savimi. Oficialiai jo popiežystė baigsis ketvirtadienį 20.00 val. Italijos laiku. Speciali ceremonija tam nėra numatyta. Planuojama, kad popiežius jau likus kelioms valandoms iki to laiko paliks Vatikaną ir sraigtasparniu išskris į savo vasaros rezidenciją Kastel Gandolfą, esančią už 25 km į pietus nuo Romos. Čia jis praleis ateinančius du mėnesius.
Pirmadienį popiežius pasirašė dekretą, leidžiantį paankstinti konklavą dėl jo įpėdinio rinkimų. Konklava gali susirinkti jau pirmąją kovo pusę. Anot F. Lombardžio, kitą pirmadienį kardinolai pradės pokalbius dėl tikslios datos.
Rinkimų teisę turi ne vyresni kaip 80 metų amžiaus kardinolai. Jie naują popiežių rinks slapta Siksto koplyčioje. Naujam Katalikų bažnyčios vadovui išrinkti reikalinga dviejų trečdalių balsų dauguma.

Atgal