VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Religija

10 30. Kūrybinė sekmadienio popietė Skapiškyje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2013 m. rugsėjo 28 d. (šeštadienį) į Skapiškį (Kupiškio r.) iš įvairių Lietuvos vietų suvažiavo katalikės moterys, paliudyti savo veiklą, pabendrauti su katalikėmis ne tik skapiškėnėmis, bet ir atvykusioms iš Palėvenės bei kitų vietų, paraginti jas burtis: sukurti skyrius ir įsijungti į Lietuvos katalikių moterų sąjungą (LKMS, pirmininkė Dalia Batutienė). Šv. Mišias Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus)  bažnyčioje aukojo LKMA dvasios vadas Vilniaus Visų Šventųjų parapijos klebonas kun. Vytautas Rapalis, pasakęs įspūdingą pamokslą. Kartu meldėsi ir šią bažnyčią aptarnaujantis kun. Justas Jasėnas. Po šv. Mišių straipsnio autorė kalbėjo apie svarbiausius šių metų jubiliejus, primindama Skapiškyje apsilankiusius iš Vladimiro prie Kliazmos atvykusius piligrimus, jiems ir Dievo tarno arkivyskupo M. Reinio 60-osiosm mirties metinėms pagerbti pastatytą Rūpintojėlį, jo pašventinimą.

Skapiškyje prie Koplytstulpio ir Rūpintojėlio Dievo tarnui M. Reiniui meninę programą tarmių metams atlieka Skapiškio pagrindinės mokyklos mokiniai. Iš dešinės: Ligita Rudokaitė, Gabrielius Petuchovas ir Eglė Lesmonavičiūtė.Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Po šv.  Mišių šventoriuje prie ilgamečio Skapiškio parapijos klebono kan. Nikodemo Kasperiūno kapo uždegtos žvakelės, sugiedotas „Viešpaties Angelas“.

Katalikės moterys rinkosi dr. A.Vasiliauskienės sodyboje. Išklausė pasakojimo apie Koplytstulpio ir Rūpintojėlio atsiradimą, jų autorius, čia organizuojamas šventes. Daug pasigerėjimo šypsenų sukėlė meninė programa, skirtos tarmių metams. Ją atliko Skapiškio pagrindinės mokyklos moksleiviai Ligita Rudokaitė, Eglė Lesmonavičiūtė ir Gabrielius Petuchovas (mokytoja Nijolė Bagdonavičienė). Nuoširdžių plojimų sulaukė ir iš Pandėlio atvykusios mergaitės – gitaristės. Atvykusieji domėjosi sodyboje veikiančia paroda „Pažintis su Ukrainos kultūra“...

Ilgai užsitęsė bendravimas lauke prie bendro stalo, juolab kad ir oras pasitaikė labai palankus – tik svečiams pradėjus skirstytis pradėjo lašnoti.

O sekmadienį – rugsėjo 29 d. sekmadienį, po šv. Mišių grupelė parapijiečių vėl susirinko straipsnio autorės sodyboje. Aptarė šeštadienį vykusį renginį, prisiminė širdin įstrigusį kun. V. Rapalio pamokslą, dalijosi įspūdžiais. O uždegus laužą, sklaidantis jų dūmams, pasigirdo ir poezijos posmai. Tad sekmadienio popietė tapo kūrybine – poezijos popiete.

Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje šv. Mišias aukoja Vilniaus Visų Šventųjų bažnyčios klebonas kun. Vytautas Rapalis

Parapijiečių paraginta ir padrąsinta savo kūrybą skaitė Danutė Mikėnienė, susilaukdama karštų aplodismentų.

Skapiškio poetė Danutė Mikėnienė

Danutė Mikėnienė gimė 1940 m. spalio 5 d. Čypelių kaime. Baigusi Vabalninko žemės ūkio technikumą grįžo į tėviškę. Čia ir gyvena. Danutė, nebaigusi specialių mokslų, ėmėsi eiliuoti – tiesiog negalėjo nekurti eilių: jos pačios liejosi. Su vyru Antanu išaugino dukras Oną ir Salomėją. Pastaroji irgi stengiasi sekti motinos pėdomis – bando kurti eiles.

Sodyboje prie laužo buvo apie ką pasišnekučiuoti. Iš kairės: Bronė Adomavičienė, Zina Bieleckienė, Danutė Mikėnienė,  Irena Pavilonienė, Vlada Klimkaitė, Elvyra Bickuvienė, už jos stovi Bronius Stuoka, ties viduriu – Bronius Bickus

Spausdiname pora Danutės Mikėnienės poezijos kūrinėlių:

 

Štai stovi trys medžiai parimę,

Jie liūdi, godoja godas.

Tik parskrenda paukštis klajūnas

Ir vėjas nulaužęs šakas.

 

Tik parskrenda paukštis klajūnas

Ir vėjas nulaužęs šakas.

Nebėra, nebėra čia rūmų,

Nebėra liepaitės jaunos.

 

Nebėra, nebėra čia rūmų,

Nebėra liepaitės jaunos.

Prabėgo ir mano jaunystė,

Kuri nebegrįš atgalios.

                     

Kur mėtos, kur rūtų darželis?

Jazminai tenai prie tvoros.

Ir širdis nurimti negali,

Jokie turtai man jų neatstos.

 

Menu kaip rožičkos žydėjo

Ir jazminai šypsojos visiems,

Tačiau viskas kaip sapnas pradingo –

Liko vien tiktai tušti laukai.

 

***

Neliūdėki, nušvis vėl saulutė

Po juodosios beribės nakties.

Gal dar takas žolėm neužžėlęs,

Saują perlų laimė išties.

 

Neša debesis juodus į tolį.

Neša juodus, niūrius kaip naktis...

Nuvilnijo švelnutis vėjelis

Tarė žemei, dar yra vilties.

 

Neliūdėki, nušvis vėl saulutė.

Neliūdėki. tau taria beržai.

Kelia galvą paliegus žibutė –

Gal ne viską dar tu praradai.

 

Roma Bugailiškienė – Skapiškio poečių skatintoja

Kupiškio viešosios bibliotekos Skapiškio padalinio vyresnioji bibliotekininkė, Skapiškio bendruomenės pirmininkė Roma Bugailiškienė palaiko ir skatina skapiškietes kūrybai. Dar daugiau – ji parengia – sumaketuoja poezijos rankraščius ir tokius leidinukus išspausdina kompiuteriu (iki 20 vienetų).

Pirmasis toks leidinukas – Aldonos Raišienės eilėraščiai (jai sumaketuoti jau du leidinėliai), be to, bibliotekininkė R. Bugailiškienė sumaketavo ir Janinos Meiluvienės du leidinėlius.

Roma džiaugiasi, kad Danutei Mikėnienei sumaketuotas leidinukas jos praktikoje jau penktas. Kaip pati skapiškiečių poečių skatintoja R. Bugailiškienė sako, kad galima tokį leidinėlį kompiuterinį variantą – maketą pavadinti ir knygele.

Nuotaikingos meninės programos Skapiškyje dr. A. Vasiliauskienės sodyboje klauso kunigai Vytautas Rapalis (kairėje) ir Remigijus Kavaliauskas (dešinėje). Už jų viduryje stovi seselė vienuolė Dalia Liutkevičiūtė PAMI

Skapiškio vyr. bibliotekininkė R. Bugailiškienė džiaugiasi, kad šių poečių skapiškiečių posmai pirmąsyk bus pristatyti paramos ir labdaros fondo konkursui „Švieskime vaikus“ . Jame skatinami ir vertinami žmonės, kuriantys vaikams iki 10 metų. Konkurso iniciatoriai Ramūnas Karbauskas ir Andrius Mamontovas. Tikėkime, kad apdovanojimų susilauks ir Skapiškio poetės.

 

Atgal