VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

05 25. VRK: užfiksavome beprecedentį agitacijos platinimo pažeidimą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) užfiksavo precedento neturintį rinkimų agitacijos taisyklių pažeidimą, kai šeštadienį po vidurnakčio "Lietuvos ryto" televizija pradėjo transliuoti agitacinių elementų turinčios laidos "Nuoga tiesa" (ved. Rūta Janutienė) įrašą.
Sekmadienį spaudos konferencijos metu VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad komisija dėl šio atvejo sulaukė itin daug besiskundžiančių rinkėjų skambučių ir elektroninių pranešimų.
"Kreipėmės į televiziją, transliacija buvo nutraukta, bet 30 ar 40 min. transliacija vis dėl to vyko. Televizijos vadovybė paaiškinimų kol kas nėra pateikusi, tačiau išankstiniai pasakymai, kad tai yra klaida, nulemta techninių aplinkybių, ir tokie dalykai, mūsų nuomone, nėra pateisinami - jokia politinė reklama negali būti vykdoma", - sakė Z. Vaigauskas.
Pasak VRK pirmininko, įstatymą pažeidusiai televizijai gresia administracinė bauda nuo 10 iki 50 tūkst. litų, tačiau iki tyrimo pradžios ji turės paaiškinti visas incidento aplinkybes.
"Praktiškai tai dalykas, neturintis precedento per paskutiniuosius rinkimus. (...) Kas ką konkrečiai šiuo atveju padarė, mes kol kas neturime informacijos - ar čia neapsižiūrėjimas, ar kažkas. Mums teko įdėti nemažai pastangų, kad laidos transliacija būtų nutraukta. Galų gale televizija turėtų atsiprašyti žiūrovų ir pasiaiškinti", - kalbėjo Z. Vaigauskas.
Pasak VRK pirmininko pavaduotojos Laura Matjošaitytės, "Lietuvos ryto" televizija ėmėsi visų priemonių, kad neteisėta transliacija būtų nutraukta - po reklamos televiziją įsijungę transliaciją žiūrovai laidos daugiau neišvydo.
VRK duomenimis, iki 15 val. buvo užfiksuoti ir smulkesni rinkimų teisės pažeidimai: pernelyg arti rinkimų apylinkių iškabinti plakatai, telefonu siųstos trumposios agitacinės žinutės, agitaciniai įrašai socialiniuose tinkluose, reklama pašto dėžutėse. Sulaukta vieno nusiskundimo dėl siūlymo pavėžėti rinkėjus už atlygį, keleto viešosios tvarkos pažeidimų.
VRK tikina sulaukusi ir nepagrįstų, šmeižikiškų pranešimų, dėl kurių bus atliekami ikiteisminiai tyrimai.
Tuo metu policija iki 15 val. skelbia gavusi 40 pranešimų apie galimus pažeidimus, ikiteisminių tyrimų nepradėta. Rinkimų dieną gauti 24 gyventojų pranešimai, 16 pranešimų buvo gauta anksčiau.
Pranešimai gauti iš Druskininkų, Marijampolės, Trakų, Panevėžio, Kupiškio, Vilniaus, Jurbarko, Kauno, Raseinių, Visagino, Plungės miestų.
Daugiausiai rinkėjai skundėsi dėl neleistinos agitacijos. Taip pat gauta pranešimų apie galimus papirkimus, apie įtartinus asmenis ir automobilius, kuriais neva vežami rinkėjai.
Kaip ELTA jau skelbė, pilietinės iniciatyvos "Baltosios pirštinės" savanoriai, stebintys sekmadienį vykstančius Prezidento ir Europos Parlamento rinkimus visoje Lietuvoje, praneša iki 15.00 val. užfiksavę 58 galimus rinkimų pažeidimus.
Sekmadienį Lietuvos piliečiai renka naująjį Respublikos Prezidentą ir 11 šalies delegatų į Europos Parlamentą. 7 val. ryto visoje šalyje atsidariusiose rinkimų apylinkėse rinkėjai balsus galės atiduoti iki 20 val. vakaro.
Kadangi gegužės 11-ąją vykusiame pirmajame Prezidento rinkimų ture Lietuvos piliečiai šalies vadovo neišrinko, kartu su Europos Parlamento rinkimais vyksta ir antrasis šalies vadovo rinkimų turas.
Jame dalyvauja antrosios kadencijos siekianti Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Socialdemokratų partijos iškeltas kandidatas, dabartinis europarlamentaras Zigmantas Balčytis, pirmajame balsavime surinkę atitinkamai 45,92 proc. ir 13,62 proc. rinkėjų balsų. Per pakartotinį balsavimą išrinktas bus kandidatas, sulaukęs didesnės dalies piliečių simpatijų.
Dėl vietos Europos parlamente šiuose rinkimuose varžosi 9 partijos - Liberalų sąjūdis, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Darbo partija, partija Tvarka ir teisingumas, Lietuvos žaliųjų partija, Tautininkų sąjunga, Liberalų ir centro sąjunga, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų partija - bei viena rinkimų koalicija, pasivadinusi Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija "Valdemaro Tomaševskio blokas".

Atgal