VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Rinkimai

04.22. V.Zelenkis Ukrainoje švenčia triuškinamą pergalę

Volodymyras Zelenskis, politinės patirties turintis tik iš atlikto prezidento vaidmens televizijos seriale, sekmadienio rinkimuose surinkęs 73,2 proc. balsų, sutriuškino dabartinį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką. Tai paaiškėjo suskaičiavus 85 proc. visų ukrainiečių balsų ankstų pirmadienio rytą.

P. Porošenka gavo vos 24,4 proc. balsų ir nusileido 41-erių metų komikui bei aktoriui visuose Ukrainos regionuose. 

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. EPA-Eltos nuotr.

Tokia nepaprasta baigtis V. Zelenskio rinkimų kampanijos, kuri prasidėjo kaip pokštas, bet sulaukė stipraus pritarimo iš socialinės neteisybės, korupcijos ir 13 tūkst. gyvybių nusinešusio karo su Rusijos remiamais separatistais šalies rytuose išvargintų ukrainiečių. 

TV serialo „Žmonių tarnas“ pažiba dabar perims 45 mln. gyventojų turinčios valstybės vairą. 

„Niekada jūsų nenuvilsiu. Galiu pasakyti visoms posovietinėms šalims: tik pažvelkite į mus! Viskas yra įmanoma!“, - konfeti ir blizgučiais apipiltas V. Zelenskis po pergalės žadėjo džiūgaujantiems rėmėjams savo štabe. 

Sveikinimai išrinktajam prezidentui pasipylė iš visos Europos ir už jos ribų. Telefonu būsimąjį Ukrainos vadovą jau pasveikino Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas (Emmanuel Macron) ir Lenkijos prezidentas Andžejus Duda (Andrzej Duda).

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jens Stoltenberg) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas (Donald Tusk) pareiškė viltį dėl tolimesnės paramos ir bendradarbiavimo. 

53-ejų P. Porošenka pareiškė, kad, net ir iki galo nesuskaičiavus visų balsų, belieka „paskambinti oponentui ir jį pasveikinti“. „Postą palieku, bet noriu tvirtai pabrėžti, kad iš politikos nesitrauksiu“, - nueinantis prezidentas sakė savo štabe, kuriame rėmėjai plojo, verkė ir skandavo „Ačiū“. P. Porošenka taip pat kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydamas padėti apsaugoti Ukrainos provakarietišką kursą.

Atgal