VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

11 11. JTO priėmė rezoliuciją dėl sporto ir politikos santykio

 

Jungtinių Tautų Organizacija (JTO) priėmė rezoliuciją, skelbiančią, kad JTO remia sporto nepriklausomybę ir autonomiją bei pripažįsta Tarptautinį olimpinį komitetą (IOC) aukščiausia organizacija, atsakinga už olimpinio judėjimo ir juo siekiamų idealų plėtrą visame pasaulyje.
Pasak IOC prezidento Tomo Bacho (Thomas Bach), taip JTO aiškiai pareiškia, kad sportas negali priklausyti nuo politikos ir politikai negali išnaudoti sportinių renginių politinių idėjų skleidimui.
Paskelbtoje rezoliucijoje pabrėžiama, kad sportas yra būdas skatinti švietimą, sveikatos apsaugą, vystymąsi ir plėtrą visame pasaulyje, o IOC ir olimpiniam judėjimui tenka ypatinga reikšmė šių tikslų siekime. Taip pat dokumente tvirtinama, kad svarbiausi tarptautiniai sporto renginiai turi būti organizuojami taikos, abipusio supratimo, draugystės, tolerancijos ir pasipriešinimo diskriminacijai dvasioje, ir tokių renginių vienijanti ir taikanti prigimtis turi būti gerbiama. Be to, rezoliucija teigia, kad bet kokia diskriminacijos forma yra nesuderinama su olimpiniu judėjimu.
IOC teigimu, toks tekstas aiškiai pasako, kad bet kokiame sporto renginyje turėtų dalyvauti kuo didesnis skirtingų valstybių skaičius, ir atskirų valstybių ar politikų siekiai boikotuoti sportinius renginius dėl politinių priežasčių yra nesuderinami su JTO prašymu gerbti sporto vertybes.
"Mes sveikiname rezoliucijos priėmimą, tai istorinis pasiekimas sporto ir politikos santykiuose. Mūsų bendradarbiavimas su politinėmis institucijomis nuo šiol remsis šiuo dokumentu, pripažįstančiu sporto autonomiją. Puikūs JTO ir IOC santykiai yra pavyzdys, kaip nacionaliniu lygmeniu turi bendradarbiauti nacionaliniai olimpiniai komitetai ir valdžios institucijos. Vykstant tokiam bendradarbiavimui, sportas privalo išlikti politiškai neutralus", - sakė T. Bachas.
Pasak Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentės Dainos Gudzinevičiūtės, rezoliucija pirmą kartą aukščiausiu lygmeniu aiškiai įvardina sporto ir IOC autonomiją bei akcentuoja sporto svarbą siekiant darnaus visuomenės vystymosi. Be to, ji nubrėžia gaires, kuriomis besiremdami nacionaliniai olimpiniai komitetai turi bendradarbiauti su savo valstybių valdžios institucijomis.
"Rezoliucija padės tiek Tarptautiniam olimpiniam komitetui, tiek nacionaliniams komitetams išlaikyti sporto neutralumą. Labai svarbu, kad dokumente įtvirtinti principai būtų taikomi ir kasdieniame sporto bei politikos institucijų bei organizacijų bendradarbiavime", - sakė D. Gudzinevičiūtė.
Rezoliuciją priėmė 69-oji JTO Generalinė asamblėja, vykusi Niujorke, o apie tai viešai paskelbė šią savaitę. Rezoliucija buvo priimta vienbalsiai.

Atgal