VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

08 18. Sporto klubas “Makabi” Kaune – nuo 1919 metų

Vytautas Žeimantas

“Lietuvos sporto enciklopedijoje” teigiama, kad Lietuvos žydų sporto klubas “Makabi” buvo įkurtas Kaune 1920 metais.  Tai rašoma ir neseniai išleistoje “Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje”. Šis faktas yra teisingas, tačiau tik dalinai. Jis neatskleidžia tikrųjų “Makabi” atsiradimo šaknų.

Kauno “Makabi” klubo valdyba 1926 metais: Iš kairės į dešinę: I. Lifšicas, A. Rozentalis, Ch. Kamauskas, Dr. Rozenfeldas, inž. Lapinas, D. Fridmanas (pirmininkas), Ch. Rozencholcas, N. Molkas. Stovi S. Beirakas ir M. Melandovičius

Taip, Kaune 1920 metais buvo įkurta Lietuvos žydų sporto klubų sąjunga “Makabi”. Bet tai jau buvo klubų sąjunga, o kada atsirado atskiri žydų sporto klubai? Jie turėjo atsirasti anksčiau, nes tik klubams susikūrus galima steigti jų sąjungą.

Kad Kaune jau 1919 metais pradėjo veikti “Makabi” klubas užsimena ir žinomas sporto istorikas Jonas Narbutas, Čikagoje 1978 metais išleidęs solidų dvitomį  “Sportas nepriklausomoje Lietuvoje”. Tačiau jis tai rašo ir su abejone: ar galėjo Kauno žydai sportuoti, kai dar vyko karas?Taip, 1919 metais dar vyko Nepriklausomybės kovos, tačiau ar jos trukdė kauniečiams sportuoti? Perverčiau 1919 metų Kaune ėjusią periodinę spaudą. Ir dažnuose laikraščių numeriuose rasdavau skelbimus apie rengiamas futbolo, lengvosios atletikos ir kitokių sporto šakų varžybas, vykstančias Vytauto kalne. Be to, buvo skelbiama, kad po varžybų gros orkestrai, vyks šokiai. Taigi, vykstantis karas visiškai nesustabdė Kauno sportinio ir kultūrinio gyvenimo.

Kad Kaune “Makabi” klubas pradėjo veikti 1919 metais, rašė ir tuometinė spauda. Kaune ėjęs žurnalas “Sportas” (1926 m. Nr. 36) paskelbė platų apžvalginį straipsnį “Lietuvos Žydų Sporto ir Gimnastikos Sąjunga “Makabi”.  Jame rašoma: “Atsižvelgiant į kitų šalių žydų gimnastikos bei sporto sąjungų veikimą, 1919 metais Kaune įsikūrė “Makabi” klubas. Jo veikimas pradžioje pasireiškė tik futbolo srity. Po to pradėjo plačiau plėstis visose sporto srityse. Po įkūrimo “Makabi” Kaune, tokias pačias sąjungas pradėjo steigti ir provincijos žydų jaunimas. Pirmasis Lietuvos “Makabi” sąjungos suvažiavimas įvyko Kaune 1920 metais. Jame dalyvavo 7 skyrių atstovai. Po šio suvažiavimo, žydų visuomenei susipažinus su “Makabi” idėja ir tikslais, sparčiai pradėjo augti skyriai provincijoje. “Lietuvos “Makabi” II-asis suvažiavimas įvyko 1921 metais Panevėžyje 35 skyrių atstovams dalyvaujant”. 

Kaune buvo net šešios “Makabi” futbolo komandos. Makabiečius treniravo profesionalus treneris Goldas

1926 m. liepos mėnesį žurnalas „Sportas“ paskelbė straipsnį „Makabi švenčia 7 metų sukaktuves“. Jame rašoma:  „Liepos 25 d. žydų gimnastikos ir sporto sąjunga „Makabi“ savo didžiajame stadione švenčia septynerių metų gyvenimo sukaktuves. Galime palinkėti šiai seniausiai mūsų sporto sąjungai, turinčiai tūkstančius tampriais ryšiais surištų sportininkų kuo geriausios kloties jos naudingoje darbuotėje“.  

Iš šios informacijos (beje, vėliau niekieno nepaneigtos) irgi nesunkiai galime sužinoti, kada Kaune įsikūrė “Makabi”. Tereikia iš 1926 atimti 7 ir gausime – 1919.

Kauno “Makabi” stadiono reklama. 1925 metai

Todėl nėra abejonių, kad Kaune “Makabi” judėjimas prasidėjo 1919 metais.  Jis greitai plito ir stiprėjo. 1926 metais žurnalas “Sportas” rašė:  “Dabar Lietuvos  “Makabi” turi 83 skyrius, kurie jungia daugiau kaip 4 000 narių”.

Šias geras tradicijas dabar tęsia 1989 metais atkurtas Lietuvos sporto klubas “Makabi”, kuriam nuo atkūrimo vadovauja Semionas Finkelšteinas.

Kauno makabiečiai greitai, 2019 metais jau galės drąsiai švęsti savo veiklos šimtmetį.

Atgal