VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

03 15. V. Žeimanto knyga apie Lietuvos sporto klubą “Makabi”

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žydų bendruomenės namuose

Įdomu buvo dalyvauti Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės namuose vykusiame Vytauto Žeimanto naujos knygos “Lietuvos sporto klubas “Makabi” 1916-2016” pristatyme. Autorius, manau, vyresniems “Lietuvos aido” skaitytojams yra gerai žinomas. Jis dešimt metų (1999–2009) buvo mūsų laikraščio  vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas, paskelbė “Lietuvos aide” daug straipsnių ne tik ekonomikos, aplinkosaugos, kultūros, bet ir sporto tematika.

Šį kartą jis parašė knygą apie Lietuvos žydų sportinį judėjimą. Tema nauja, iki šiol tik atskirais straipsniais gvildenta periodinėje spaudoje, išsamaus makabiečių veiklos tyrimo niekas nėra daręs. Tai, be abejo, intrigavo ne tik “Makabi” klubo narius, visą Lietuvos žydų bendruomenę, bet ir sporto žurnalistus.  Lietuvos žydų bendruomenės namų salė buvo pilnutėlė.

Lietuvos sporto klubo “Makabi” prezidentas Semionas Finkelšteinas

Naują knygą pristatė  Lietuvos sporto klubo “Makabi” prezidentas Semionas Finkelšteinas, ją išleidusios “Trijų žvaigždučių” leidyklos direktorius rašytojas Jeronimas Laucius ir, aišku, knygos autorius žurnalistas ir rašytojas Vytautas Žeimantas, pareiškęs, kad sionistų ir makabiečių judėjimas yra iš vienų šaknų.

Sportinis makabiečių judėjimas prasidėjo kartu su sionizmo idėjų plitimu. Sionizmas (pagal Siono kalną Jeruzalėje) – žydų tautinis judėjimas, siekiantis suvienyti žydų tautą jų istorinėje tėvynėje Erec-Izraelyje. Sionizmo tikslas – sukurti politinius namus žydų tautai jos istorinėse žemėse, ruošti pionierius kolonistus ir puoselėti hebrajų kalbą bei kultūrą. O žmonės, grįžtantys į savo protėvių žemę,  turėjo būti pasiruošę atkurti savo valstybę, jei reikia, ir ją apginti. Jie turėjo būti stiprūs, ištvermingi, užsigrūdinę, o tai galima pasiekti tik sportuojant, rūpinantis kūno kultūra. Todėl kartu su sionizmo idėjomis plito ir makabiečių judėjimas. “Makabi” pavadinimas kilo iš žydų tautos istorinės atminties – nacionalinis didvyris Jehuda Makabėjus vadovavo pergalingam judėjų sukilimui prieš pavergėjus graikus-romėnus, 164 metais jis išvadavo Jeruzalę ir atkūrė Jahvės šventyklą.

”Makabi” Vilniuje nuo 1916 metų

Pasaulyje pirmasis “Makabi” sporto klubas buvo įsteigtas Turkijoje 1895 metais. Be abejo, Lietuvos žydų bendruomenei sionistų ir makabiečių judėjimas buvo suprantamas ir priimtinas. Tačiau Lietuva tuomet buvo Rusijos imperijos okupuota, o carinė valdžia žydų atžvilgiu vykdė nepalankią politiką. Todėl ir nacionaliniu pagrindu plėtojamam “Makabi” sportiniam judėjimui nebuvo galimybių plisti. Lietuvoje, Vilniuje pirmasis “Makabi” klubas susikūrė 1916 metais, kai ir visas Lietuvos kraštas buvo kaizerinės Vokietijos okupuotas. Ilgą laiką buvo žinomas tik faktas, kad “Makabi” buvo įkurta 1916 metais. V. Žeimantas, pasitelkęs archyvų dokumentus, tuometinę spaudą atkūrė Vilniaus “Makabi” veiklos istoriją. O Vilniuje baltarusių kalba ėjusiame laikraštyje „Homan“  rado ne tik naujai sukurto klubo valdybos ir revizinės komisijos sudėtį, bet ir tikslią klubo įkūrimo datą - spalio 23 dieną. Taigi, Lietuvos makabiečiai šiemet spalio 23 dieną galės drąsiai švęsti savo judėjimo šimtmetį.

“Makabi” judėjimas tarpukario Lietuvoje

Makabiečių judėjimas Lietuvoje greitai plito. Kaune “Makabi” susikūrė 1919 metais, vėliau klubai atsirado Šiauliuose, Panevėžyje, Ukmergėje, Marijampolėje, Kupiškyje, Rokiškyje, Vilkaviškyje, kituose Lietuvos miestuose. Pirmasis Lietuvos “Makabi” sąjungos suvažiavimas įvyko Kaune 1920 metais. Lietuvos “Makabi” II-asis suvažiavimas įvyko 1921 metais Panevėžyje. Jame jau dalyvavo 35 skyrių atstovai.

Knygos autorius daug padirbėjo rinkdamas iki šiol niekur neskelbtą informaciją apie makabiečių dalyvavimą įvairiose sporto šakose. O tokias šakas, kuriose „Makabi" sportininkai daugiausia reiškėsi, aprašė net atskirais straipsniais. Taip atsirado straipsniai, skirti lengvajai atletikai, boksui, futbolui, stalo tenisui, dviračių ir šachmatų sportui. Šių sporto šakų atstovai buvo Lietuvos čempionai ir rekordininkai, ne kartą gynė šalies garbę ir tarptautinėse arenose, su Lietuvos trispalve dalyvavo Olimpinėse žaidynėse Paryžiuje (1924), Amsterdame (1928), Pasaulio makabiadose. Apie pastarąsias reiktų pakalbėti plačiau.

Pasaulyje išsiplėtęs “Makabi” sportinis judėjimas sudarė palankias sąlygas rengti ir pasaulines makabiečių sporto varžybas. Izraelio valstybė dar nebuvo susikūrusi, tačiau į tuo metu anglų valdomą Palestiną, aktyvėjant sionistiniam judėjimui, vyko gyventi vis daugiau žydų. Jie vyko iš įvairių šalių, tarp jų ir iš Lietuvos. XX amžiaus trečiajame dešimtmetyje jau susidarė palankios sąlygos Palestinoje organizuoti pasaulinius  renginius.

Knygos viršelis. Dailininkas Ilja Bereznickas

1932 metais Palestinoje, Tel Avivo mieste  įvyko pirmoji pasaulio žydų olimpiada – makabiada, į kurią vien tik iš Lietuvos išvyko beveik 80 sportininkų. Aktyviai Lietuvos sportininkai dalyvavo ir antroje pasaulinėje makabiadoje, vykusioje Tel Avive 1936 metais. Makabiadose sportinės kovos vyko karštai. Tai rodo ir knygoje aprašytos futbolo rungtynės tarp Lietuvos ir Lenkijos “Makabi” rinktinių, kurių pabaigoje įvyko didelės muštynės, į kurias įsimaišė ir publika. Sirgaliai litvakai, aišku, palaikė savus. Teisėjai tvarkos neatstatė. Teko šauktis policiją. Po muštynių vieną lenkų “Makabi” žaidėją nugabeno į ligoninę. Beje, nežiūrint šio incidento Lietuvos futbolininkai antrojoje makabiadoje, kaip ir pirmojoje, iškovojo bronzos medalius.

“Lietuvoje XX amžiaus trečiajame ir ketvirtajame dešimtmečiuose “Makabi” sportinis judėjimas buvo labai aktyvus”, - teigia V.Žeimantas. Deja, Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, sovietinis vidaus reikalų ministras Mečislovas Gedvilas dar prieš karo pradžią, 1940 liepos 22 dieną pasirašo įsakymą, kuriuo Lietuvos žydų sporto sąjunga „Makabi“ su visais jos skyriais buvo likviduota, turtas nacionalizuotas.

”Makabi” atkūrimas – su Sąjūdžiu, su Lietuvos Atgimimu

Lietuvos žydų sportininkai gerai žinojo apie pasaulinio makabiečių judėjimo stiprumą ir masiškumą, tačiau mūsų šalies atstovų čia, deja, dar nebuvo, nors jau tuo metu ir Lietuvoje pradėjo rusenti viltis kada nors savarankiškos ir lygiateisiškos partnerystės pagrindu įsilieti į tarptautinį makabiečių judėjimą. Ši drąsi ir gal iš pradžių kažkam pasirodžiusi fantastinė mintis kilo kartu su vis labiau aktyvėjančiu Lietuvos persitvarkymo sąjūdžiu, su vis drąsesniais žingsniais Lietuvos išsivadavimo, Lietuvos laisvės keliu.

1988 metų rudenį vilniečio Semiono Finkelšteino pastangomis susikuria iniciatyvinė grupė, nutarusi Lietuvoje atkurti “Makabi” klubą. Iš pradžių joje buvo tik penki žmonės: Semionas Finkelšteinas, Dovydas Fligelis, Sergėjus Kanovičius, Arkadijus Reitblatas ir Daumantas Todesas. Tai nebuvo lengvas apsisprendimas. Jis reikalavo tvirto tikėjimo,  didelės drąsos, sakyčiau, net didvyriškumo. Nes viskas vyko dar Sovietų Sąjungos okupuotoje Lietuvoje. Dar veikė Kremliaus doktrina, kad sionizmas – nusikalstamas judėjimas. Dar iki 1990 metų kovo 11 dienos, kai buvo paskelbtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas, buvo beveik pusantrų metų.

Atkuriamojo suvažiavimo išrinkta Lietuvos sporto klubo “Makabi” taryba ir dalis revizinės komisijos. 1989 metai

Atkuriamasis  „Makabi"   klubo suvažiavimas įvyko 1989 m. sausio 8 d. Vilniaus skaičiavimo mašinų gamyklos salėje. Knygos autorius, būdamas patyręs žurnalistas, sugebėjo įtaigiai perteikti tą didelį dvasinį, emocinį pakilimą, jausmingumą, kuris buvo pripildęs visus susirinkusius.

 “Mes su jumis šiandien esame labai žymaus, aš net pasakyčiau istorinio įvykio liudytojai. Mūsų akyse atsiranda mažas stebuklas. O juk mes, pragmatikai ir realistai,  jau seniai nustojome tikėti stebuklais. Mažą stebuklą, kuriam šiandien lemta įvykti, galima įvardinti vienu trumpu, senovišku ir garbingu žodžiu: MAKABI. Žodžiu, turinčiu ne tik, ir ne tiek sportinę, kiek, visų pirma, užslėptą pamatinę, fundamentalią prasmę,” - sakė žinomas rašytojas Grigorijus Kanovičius.

Atkuriamasis suvažiavimas Lietuvai ir visam pasauliui paskelbė – Lietuvos sporto klubas “Makabi” vėl veikia! O juk tuo metu dar Vilniaus gatvėmis dundėjo sovietiniai tankai…

Paskutinė knygos dalis skirta Lietuvos sportininkų dalyvavime pasaulio ir Europos makabiadose. Plačiai aprašomas mūsų sportininkų dalyvavimas 1989 metais Tel Avive vykusioje XIII pasaulinėje makabiadoje, kai po karo pirmą kartą tarptautiniame forume vėl suplevėsavo Lietuvos trispalvė, kurią nešė daugkartinis Lietuvos stalo teniso čempionas Michailas Duškesas.

Nuo 1989 metų Lietuvos sportininkai dalyvavo visose pasaulio ir Europos makabiadose. Futbolininkai, plaukikai, imtynininkai, badmintonininkai, šachmatininkai, kiti parvežė į Lietuvą daug aukso, sidabro ir bronzos medalių. Knygoje gražiai aprašomas ir Lietuvos “Makabi” atkūrimo 25-mečio minėjimas.

Knygoje daug nuotraukų, dokumentų kopijų, daugelis jų skelbiami pirmą kartą. Tai suteikia papildomos informacijos. Knygos viršelį įspūdingai sukūrė žinomas dailininkas Ilja Bereznickas. Ji išleista Lietuvos sporto klubo “Makabi” iniciatyva.

 

Sporto klubai Vilniuje

Atgal