VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

08.28. Pasaulio OSKD čempionato finišo tiesioji - Vilniaus Katedros aikštėje

Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais (OSKD) čempionato finišo tiesioji vyko Vilniaus Katedros aikštėje, kur prie Gedimino statulos žaibišku greičiu laiptukais nusileidę sportininkai iš tikrųjų ir kirto paskutinės pirmenybių rungties liniją. Sprinto rungtyje per apdovanojimus skambėjo net keturių lietuvių pavardės: jaunimo merginų grupėje Viktorija Michnovič iškovojo sidabro medalį, tarp vaikinų Nojus Kalvaitis šeštąją vietą dalinosi su suomiu Temu Kaksonenu (Teemu Kaksonen). 

Moterų elito grupėje aukštose pozicijose rikiavosi lietuvės Algirda Zaliauskaitė ir Gabrielė Andrašiūnienė - atitinkamai penkta ir šešta vietos.
Tiesiai iš starto sportininkai turėjo maksimaliu greičiu važiuoti į Trijų kryžių kalną ir greitai atsirinkti reikiamus keliukus po Kalnų parką. Toliau distancija vedė Užupio gatvėmis, o galiausiai atletai turėjo susiorientuoti Bernardinų sode.
Merginoms reikėjo įveikti 3,5 km distanciją su 21 kontrolės punktu. Sidabro medalį iškovojusi Lietuvos rinktinės narei V. Michnovič paskutiniai metai jaunimo grupėje buvo ypač sėkmingi - ji realizavo visų spalvų prabos medalius asmeninėse distancijose. Sprintą ji įveikė per 20 min. 26 sek. Kita Lietuvos atstovė taip pat parodė gerą rezultatą - Austėja Kalvaitytė užėmė septintą vietą (22.30). Karolina Špukaitė rikiavosi 22-oje pozicijoje, iškart po jos - Eglė Rubaževičiūtė. Justė Umbrasaitė užėmė 27-tą vietą. Čempione tapo prancūze Konstans Deviljė (Constance Devillers), kuri trasą įveikė per 20 min. 1 sek. 
Finišo arenoje pasirodžiusi G. Andrašiūnienė perėmė lyderės poziciją solidžiu atotrūkiu nuo artimiausių varžovių, tačiau priešaky dar laukė stipriausiųjų sportininkių dvidešimtuko startai, kurios tikėtinai galėjo realizuoti geresnius rezultatus. Lietuvė 4,8 km distanciją su 25 kontrolės punktais įveikė per 26 min. 37 sek. Greitai finišo arenoje pasirodė kita Lietuvos atstovė A. Zaliauskaitė, kuri pagerino komandos narės laiką 23 sek. Galutinėje rikiuotėje geriau pravažiavusi lietuvė užėmė aukštą penktąją vietą, o iškart po jos rikiuojasi G. Andrašiūnienė, kuri šeštą poziciją dalinasi su tą patį laiką užfiksavusia prancūze Hana Garde. Kita Lietuvos atstovė Karolina Mickevičiūtė-Juodišienė buvo 16-ta, o Patricija Babrauskaitė užėmė 31-tą vietą.
Kovos dėl medalių moterų grupėje buvo tarp rungties favoričių. Į finišo areną kartu parvažiavo britė Emilė Benhem (Emily Benham) ir suomė Marika Hara. Starto intervalai buvo kas minutę, tad Suomijos atletė trasoje padarius britei klaidą, ją prisivijo. Nors ir ant paskutinio posūkio į priekį išlindo E. Benhem, bet pralaimėjimas 59 sek. jai lėmė antrąją vietą. Pagal rezultatus trečiąją vietą užėmė Rusijos sportininkė Olga Vinogradova.
Tarp vyrų lietuviai rodė itin aukštas ambicijas, tačiau vietos ant podiumo realizuoti taip ir nepavyko. Šarūnas Dmukauskas pagal tarpinius laikus buvo antrojoje pozicijoje, tačiau galiausiai padarė orientavimosi klaidą - praleidęs šalia buvusį punktą, buvo diskvalifikuotas. Regimantas Kavaliauskas taip pat važiavo pagal greitį geriausiųjų trejetuke, tačiau likus mažai daliai trasos, prasikirto padangą - dėl sulėtėjusio greičio su lyderiais išsilaikyti nepavyko. Galutinėje įskaitoje jo laikas buvo aštuntas. 5,2 km distanciją po Kalnų parko kalvas su 25 kontrolės punktais jis įveikė per 24 min. 40 sek. 
Kartu su lyderiais važiavo ir Jonas Maišelis, kuris rezultatų lentelėje yra laipteliu aukščiau už R. Kavaliauską - trasoje buvo 7 sek. greitesnis už jį.
Kitas Lietuvos atstovas Donatas Mickus buvo 22-as, Petras Andrašiūnas 32-as, o Vilius Stankevičius užėmė 34-tą vietą.
Pirmą ir antrą vietas laimėjo taip pat kartu į finišą parvažiavę elito sportininkai. Jaunoji Rusijos žvaigždė Grigorijus Medvedevas trasoje pasivijo minute prieš jį startavusi suomį Jusį Laurilą (Jussi Laurila) ir distanciją baigė kartu. Nugalėtojo laikas buvo 22 min. 57 sek. Trečią vietą laimėjo Estijos orientacininkas Lauris Malsrosas (Lauri Malsroos).
Nojus Kalvaitis vaikinų iki 20 metų grupėje užėmė aukštą šeštąją vietą. Kitas lietuvis Ignas Ambrazas užėmė 21-ą vietą, o Martynas Jurgaitis - 28-ą. Dovydas Šinkevičius buvo 34-as, o Ąžuolas Macijauskas - 38-as

Atgal