VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

09.05. Lietuvos orientavimosi sporto čempionatas – Žemaitijos sostinėje

Šį savaitgalį Lietuvos orientavimosi sporto čempionatas įvyko Telšių miesto miškuose. Ne veltui Žemaitijos sostinė šiemet yra vadinama orientavimosi sporto pirmenybių centru – žiemą čia vyko šalies slidinėjimo disciplinos čempionato etapai, o gegužę alinant pavasarinei kaitrai varžėsi ir dviračių sporto atstovai.

Šeštadienį vyko šalies pirmenybių komandinės estafetės rungtis Dievo krėslo ir Saušilio miškuose. Merkiant lietui buvo duotos bendro starto lenktynės po tankius ir daug pelkių turinčius miškus. Pergalę trijų etapų estafetėje šventė Šilo/ Sporto mokyklos „Gaja“ komanda, kurią sudarė Vytautas Kamarūnas, Vytautas Beliūnas ir Algirdas Bartkevičius. Nors ir pirmu etapu startavęs V. Kamarūnas grįžo vos 8-oje pozicijoje, komanda įsiveržė į priekį jau varžybų viduryje. Suminis čempionų rezultatas buvo 2 val. 15 sek.

Tikslą įgyvendino Šiaulių „Igtisos“ ekipos: į trejetuką pateko abi jų komandos. Užfiksavę suminį 2 val. 3 min. 8 sek. rezultatą šalies pirmenybių sidabro medalius iškovojo Andrejus Gerasimovas, Martynas Tirlikas ir Vilius Aleliūnas.  Po 3 minučių finišo arenoje pasirodė antroji „Igtisos“ komanda: Vitalijus Petrulis, Modestas Bacys ir Arturas Paulins, kuriepelnė bronzinės prabos medalius.

Lietuvos čempionate komandinėje rungtyje dalyvavo 172 komandos – per 500 orientacininkų iš visos šalies.

Igtisos moterų debiutas – pergalė Lietuvos čempionate

„Viskas pagal planą. Sustatėme komandą etapais apgalvojusios kaip geriau ir visoms pavyko išvengti didesnių orientavimosi klaidų“, – apie sėkmingą Šiaulių „Igtisos“ komandos debiutą šalies pirmenybėse pasakojo G. Ražaitytė.

Bendru startu lenktynes pradėjo E. Bacienė, kuri estafetę perdavė trečioje pozicijoje. Įspūdingą greitį pademonstravusi A. Dvorianskaja komandą išvedė į priekį beveik 5 minučių atotrūkiu, o G. Ražaitytė išlaikė pranašumą iki pat varžybų pabaigos. Suminis komandos rezultatas buvo 1 val. 57 min. 10 sek.

Sidabrinės prabos medalius iškovojo Šiaulių „Sako“ moterys: Gabrielė Andrašiūnienė, Ainė Ambrazienė ir Vesta Ambrazaitė (2:07:08 val.). Bronzos medalius laimėjo Alytaus „Dainavos“ trijulė: Kristina Masevičiūtė, Agnė Paspirgelytė ir Sandra Paužaitė (2:07:39 val.).

Ilgoje – užtikrintos favoritų pergalės

Sekmadienį Lietuvos čempionatas tęsėsi ilgosios distancijos rungtimi tuose pačiuose miškuose. Šaltas lietaus dušas šįkart sąlygų neapsunkino, bet tankus miškas su sudėtingais pelkynais jėgų iš sportininkų pareikalavo maksimaliai. Tarp vyrų čempiono titulą apgynė Kauno „Medeinos“ orientacininkas Jonas Vytautas Gvildys, o tarp moterų solidžiu atotrūkiu nuo varžovių pirmą vietą realizavo Šiaulių „Igtisos“ orientacininkė Gabija Ražaitytė.

Pati ilgiausia trasa, kuri buvo suplanuota vyrų elito sportininkams, driekėsi 15 km pagal oro liniją per Dievo krėslo miško pelkes ir tankumynus – reikėjo atsižymėti 33-iuose kontroliniuose punktuose. J. V. Gvildys kaip ir pernai, taip ir šiemet sugebėjo įrodyti savo pranašumą – nuo artimiausio varžovo buvo atsiplėšęs daugiau nei 4 minutėmis. Trasą jis įveikė per 1 val. 25 min. 10 sek.

„Ruošiausi šiam startui, kiti neskyrė tiek dėmesio būtent ilgajai trasai. Prieš tai turėjau kelis svarbius startus, kurie padėjo pasirengimui“, – pasakojo sportininkas, pridūręs, kad klaidų išvengti pavyko. „Pergalė susideda iš daug elementų, tad nieko čia stebuklingo nebuvo: geras pasirengimas, klaidų išvengta“, – užtikrintai apie savo pasirodymą kalbėjo J. V. Gvildys.

Šiaulių „Igtisos“ orientacininkas Vilius Aleliūnas iškovojo sidabro medalį (1:29:25 val.), o Kauno „Tako“ atstovas Simonas Krėpšta buvo trečioje pozicijoje (1:34:28 val.).    

Elito moterims reikėjo įveikti 11,2 km distanciją su 23 kontroliniais punktais. Čempionės titulą iškovojusi G. Ražaitytė trasą įveikė per 1 val. 19 min. 48 sek. Anot orientacininkės, buvo jau aišku ko tikėtis iš ilgosios distancijos, kadangi dieną prieš tuose pačiuose miškuose vyko estafetės rungtis: „Kilometražas gan nemažas buvo, galima buvo numanyti, kad nebus daug kalnų. Įdomi trasa ir pakankamai greita tuo pačiu“.

Beveik 8 minutėmis atsilikusi antroje vietoje buvo jos klubietė Ana Dvorianskaja. Bronzos medalį šalies pirmenybėse iškovojo Vilniaus „Ąžuolo“ atstovė Indrė Valaitė (1:28:03 val.).

Į paskutinį šalies pirmenybių etapą šiais metais bėgimo disciplinoje kovoti dėl medalių atskirose amžiaus grupėse pasiryžo 416 orientacininkų iš visos Lietuvos.

Moterų estafetės GPS: http://sportrec.eu/ui/#1cqa2jb

Vyrų estafetės GPS: http://sportrec.eu/ui/#1cqg3am

Moterų ilgosios distancijos GPS: http://sportrec.eu/ui/#1cqg3c7

Vyrų ilgosios distancijos GPS: http://sportrec.eu/ui/#1cqg3fv

Atgal