VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

02.23. Sporto naujienos

1006 km lenktynių rengėjai jau sulaukė pirmųjų paraiškų

Maratonines automobilių lenktynes rengianti "Promo Events" šią savaitę paskelbė liepos 18-21 dienomis Palangoje vyksiančių 19-ųjų 1006 km lenktynių dalyvių registraciją.
Lenktynių organizatorius maloniai nustebino greita sportininkų reakcija. Juolab, kad pirmoji paraiška atėjo ne iš Lietuvos, o iš Baltarusijos.
"Apie ne tik Lietuvą garsinančias ilgų nuotolių lenktynes Palangoje žinome ne iš nuogirdų, tad katės maiše tikrai neperkame, - varžybų spaudos centrui, viešųjų ryšių agentūrai "Visus Bonus" sakė pirmąją paraišką atsiuntusios "RCM Motorsport" komandos vadovas ir vienas jos sportininkų Jegoras Jermakovičius. - Pirmą kartą Palangoje lenktynes tiesiogiai stebėjau 2014 metais, po metų apsilankiau dar kartą, o paskutinius du kartus jas žiūrėjau per televizorių. Tai vienas geriausiai organizuojamų renginių, o centrinė jo ašis - 1006 km lenktynės - pasižymi itin atkaklia, iki finišo besitęsiančia intriga, kuri ir vilioja sportininkus".
J. Jermakovičius kartu su komandos draugais baltarusiais Dmitrijumi Nikazačenka ir Vitalijumi Kazakevičiumi į Palangos trasą išvairuos "Alfa Romeo 15155" automobilį, kurio ratus suka 3 litrų darbo tūrio variklis, ir kovos A3000 klasėje.
"Tai tradiciškai pajėgi klasė su stipriais, pagarbos vertais varžovais, - pasakoja komandos kapitonas. - Tačiau ne mažiau nei pačios lenktynės mus žavi itin plati bei absoliučiai daugumai patraukli renginio programa, tad didžiausiame jūsų vasaros kurorte tikrai turėsime ką veikti".
Baltarusių "RCM Motorsport" ekipa - 1000 km lenktynių debiutantė, tačiau ji jau dalyvavo ne vieneriose ilgų nuotolių lenktynėse, rengiamose Baltijos šalyse. Komandos kovinis ginklas dabar labai kruopščiai rengiamas ateinančio sezono batalijoms, o balandį ekipos sportininkai jį tikisi iš dirbtuvių jau išvairuoti į bandymų trasas.
"Šiemet Palangoje vyksiančios 1006 km lenktynės bus jau devynioliktosios nuo pat 2000-ųjų besitęsiančioje jų istorijoje, - sakė varžybas rengiančios VšĮ "Promo events" vadovas Darius Jonušis. - Šis skaičius savaime byloja, kad į šiemetines lenktynes mes, jų rengėjai, žvelgiame tarsi į generalinę repeticiją prieš kitąmet sukaksiantį renginio dvidešimtmečio jubiliejų, kurį ketiname paminėti su visų lenktynių nugalėtojais ar prizininkais, o dar geriau - su visais jose dalyvavusiais ir dar dalyvausiančiais".
Pasak pagrindinio lenktynių organizatoriaus, šiemet Palangoje vyksiančio 19-ojo lietuviškojo automobilių maratono programa bus dar platesnė bei įvairesnė, į savo verpetą įtrauksianti ne tik komandas, bet ir visus, atvykusius į Palangą.
Be baltarusių norą varžytis šiemet Palangoje jau pareiškė Dariaus Vasiliausko vadovaujama "RD signs racing" ir Mariaus Batūros "Gera dovana - Emexlogistics.eu" komandos.

Ketvirtadienio vakarą Vilniaus oro uoste iškilmingai sutikti Pjongčange (Pietų Korėja) žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvavę biatlonininkai Tomas Kaukėnas, Vytautas Strolia, Natalija Kočergina, Diana Rasimovičiūtė, komandos treneriai, pagalbinis personalas.

Pjongčango žaidynių bronza - Šveicarijos akmenslydininkams

 

 Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių vyrų akmenslydžio varžybų bronzos medalius iškovojo Šveicarijos komanda.

Šveicarai mače dėl trečiosios vietos penktadienį 7:5 įveikė Kanados atstovus.

Tai ketvirtasis šveicarų olimpinis medalis akmenslydžio varžybose. 1998 metų Nagano žaidynėse jie iškovojo auksą, o 2002 metais Solt Leik Sityje ir 2010 metais Vankuveryje pelnė bronzą. 

Kanadiečiai nuo akmenslydžio sugrąžinimo į olimpinę programą 1998 metais du kartus pelnė sidabrą (1998 ir 2002 m.) bei tris kartus - auksą (2006, 2010, 2014 m.). Pjongčange Kanados atstovams pavyko užkopti ant prizininkų pakylos tik pirmą kartą surengtose mišrių porų varžybose. Jose kanadiečiai iškovojo auksą.

Finale šeštadienį susitiks Švedijos ir JAV rinktinės.

Pjongčango olimpinių žaidynių medalių įskaitoje tebepirmauja norvegai

Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių medalių įskaitoje po ketvirtadienio varžybų lyderių poziciją išsaugojo norvegai. Jie turi 13 aukso, 12 sidabro ir 10 bronzos medalių. Norvegija su 35 apdovanojimais taip pat yra daugiausiai medalių iškovojusi šalis.
Pagal aukso medalius norvegus pasivijo Vokietija - 13 aukso, 7 sidabro ir 5 bronzos apdovanojimai.
Trečiąją vietą užima Kanada (9 aukso, 7 sidabro, 8 bronzos), ketvirtąją - JAV (8 aukso, 7 sidabro ir 6 bronzos), penktąją - Olandija (7 aukso, 6 sidabro, 4 bronzos).
Lenkija su vienu aukso ir vienu bronzos medaliu užima 18-ąją vietą, o vieną bronzos apdovanojimą pelniusi Latvija dalijasi 27-29 vietas su Kazachstanu ir Lichtenšteinu.
Olimpinius medalius jau iškovojo 29 šalių sportininkai (aukso - 20).
Pjongčango olimpinėse žaidynėse iš viso bus išdalinti 102 medalių komplektai.
Medalių įskaitos lyderiai (vieta, šalis, aukso, sidabro, bronzos, iš viso).

1. Norvegija 13 12 10 35

2. Vokietija 13 7 5 25

3. Kanada 9 7 8 24

4. JAV 8 7 6 21

5. Olandija 7 6 4 17

6. Švedija 5 5 0 10

7. Prancūzija 5 4 6 15

8. Austrija 5 2 6 13

9. Pietų Korėja 4 4 3 11

10. Šveicarija 3 6 2 11...

Kinijos čiuožėjas Wu Dajing olimpinį auksą iškovojo su nauju pasaulio rekordu

Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių vyrų greitojo čiuožimo trumpuoju taku varžybas 500 m distancijoje ketvirtadienį laimėjo kinas Wu Dajing. Tai pirmasis Kinijos atstovų iškovotas olimpinis auksas šioje rungtyje.
23-ejų metų čiuožėjas du kartus gerino pasaulio rekordą. Wu Dajing ketvirtfinalio važiavime finišavo per 39,800 sek. ir 0,137 sek. pagerino planetos rekordą, kuris nuo 2012 metų spalio 21 dienos priklausė amerikiečiui J. R. Celski. Finale Sočio žaidynių vicečempionas čiuožė dar greičiau - 39,584 sek.
Antrąją ir trečiąją vietas užėmė Pietų Korėjos atstovai - 18-metis Hwang Daeheonas (39,854 sek.) ir 21-erių metų Lim Hyojunas (39,919 sek.).
Moterų varžybose 1000 m distancijoje triumfavo 20-metė olandė Suzanne Schulting - 1 min. 29,778 sek.
Sidabro medalį iškovojo kanadietė Kim Boutin (1.29,956), o bronzos - italė Arianna Fontana (1.30,656).

Olimpinis auksas - Kanados akrobatinio slidinėjimo atstovei K. Serwai

Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių moterų akrobatinio slidinėjimo kroso rungtyje penktadienį aukso ir sidabro medalius iškovojo Kanados atstovės.
Nugalėjo 28-erių metų Kelsey Serwa. Sočio žaidynių vicečempionė finale pranoko tris varžoves. Sidabro medalį pelnė 26-erių metų Brittany Phelan.
Kanadietės kroso čempionėmis tapo trečią kartą iš eilės. 2010 metų Vankuverio žaidynėse, kur ši rungtis buvo surengta pirmą kartą, triumfavo Ashleigh McIvor, o 2014 metais Sočyje geriausia buvo Marielle Thompson. Pastaroji sportininkė pirmajame etape griuvo ir prarado viltis papildyti savo medalių kolekciją Pjongčange.


Trečiąją vietą užėmė 25-erių metų šveicarė Fanny Smith, ketvirta liko pasaulio čempionė 21-erių metų švedė Sandra Naeslund.
Šiose varžybose dalyvavo 23 sportininkės.

Rusijos čiuožėjos Pjongčange iškovojo auksą ir sidabrą

Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių dailiojo čiuožimo solisčių varžybose penktadienį Rusijos atstovės iškovojo aukso ir sidabro medalius.
Olimpine čempione tapo Alina Zagitova. Europos čempionė buvo pirma trumpojoje programoje, o laisvojoje programoje penktadienį užėmė antrąją vietą. Jaunoji sportininkė surinko 239,57 taško. 15-os metų 281 dienos amžiaus A. Zagitova tapo antra jauniausia šios rungties olimpine čempione. Jaunesnė buvo tik JAV atstovė Tara Lipinski, kuri olimpinį auksą 1998 metais iškovojo būdama 15 metų ir 255 dienų amžiaus.
Sidabro medalį pelnė dukart pasaulio čempionė 18-metė Jevgenija Medvedeva (238,26 tšk.).
Bronzos medalį iškovojo pasaulio vicečempionė 22-ejų metų kanadietė Kaetlyn Osmond (231,02 tšk.).
A. Zagitova ir J. Medvedeva Pjongčange su Rusijos rinktine iškovojo komandų varžybų sidabrą, o K. Osmond su Kanados ekipa - auksą.
Varžybas pradėjo 30 čiuožėjų. Laisvąją programą penktadienį atliko 24 sportininkės.

Eurolygos vicečempionai nugalėjo Valensijos ekipą

Vyrų krepšinio klubų Eurolygos 23-iojo turo rungtynėse ketvirtadienį vicečempionas Pirėjo "Olympiacos" (Graikija) klubas namuose 80:70 (22:11, 18:28, 22:16, 18:15) nugalėjo Valensijos "Valencia Basket" (Ispanija) ekipą.
Nugalėtojams 25 taškus pelnė veteranas Vassilis Spanoulis, 15 - Nikola Milutinovas, po 11 - Kostas Papanikolaou (10 atk. kam.) ir Vangelis Mantzaris.
Svečių komandoje 19 taškų surinko Fernando San Emeterio, 13 - Erickas Greenas, 11 - Willas Thomas.
"Olympiacos" (16 pergalių/7 pralaimėjimai) Eurolygoje užima antrąją vietą, o "Valencia Basket" (8/15) komanda - 13-ąją.

Lietuvos dziudo federacijos prezidentu perrinktas V. Sinkevičius

Lietuvos dziudo federacijos prezidentu penktai kadencijai iš eilės ketvirtadienį perrinktas Vigmantas Sinkevičius. Jis federacijai vadovauja nuo 2002 metų.
Tai paaiškėjo Vilniuje vykusio visuotinio ataskaitinio-rinkiminio susirinkimo metu. Susirinkime dalyvavo 100 proc. balsavimo teisę turinčių klubų narių - 36.
Rinkimuose už V. Sinkevičių balsavo 24 federacijos nariai, o už vienintelį varžovą Marių Paškevičių - 10.
V. Sinkevičiaus 2017 metų ataskaita buvo didžiąja balsų dauguma įvertinta labai gerai.
Susirinkime dalyvavęs Seimo narys Kęstutis Smirnovas palinkėjo dziudo bendruomenei ir ateityje išlikti aktyvia sporto organizacija. 
"Linkiu didžiuotis pasiektais rezultatais, entuziazmo bei ryžto ateityje siekiant sportinių aukštumų", - kalbėjo K. Smirnovas, įteikdamas padėką V. Sinkevičiui už ilgalaikį, nuoseklų ir atsakingą darbą bei nuoširdų asmeninį indėlį į dziudo sporto populiarinimą ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje.

Lietuvai - galimybė surengti IWAS pasaulio žaidynes

Vengrijoje vykstančioje neįgaliųjų sporto vystymo konferencijoje Lietuva išgirdo gerą naujieną: šaliai gali būti suteikta galimybė surengti IWAS pasaulio neįgaliųjų žaidynes. Teisės organizuoti šias varžybas siekiantis Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius sako, kad tai galėtų įvykti 2021 metais. 
LPOK vadovas jau pakvietė IWAS (International Wheelchair & Amputee Sports Federation) vadovus šiais metais apsilankyti Lietuvoje ir įvertinti turimas sporto bazes.
"Manau, kad geriausiai sportininkų lūkesčius atitinka Kaunas, turintis bazes visoms sporto šakoms. Lengvosios atletikos varžybos galės vykti Dariaus ir Girėno stadione, kuris bus rekonstruotas. Kaunas turi puikų Girstučio baseiną plaukimo varžyboms, sales golbolui (aklųjų rieduliui) ir dvikovinėms sporto šakoms, pavyzdžiui tekvondo. Dėl bazių abejonių nėra, viską suderinsime. Svarbiausias klausimas - finansavimas. Manau, čia mums reikės valstybės pagalbos. Bet esu įsitikinęs, kad ir tai išspręsime", - galimybe Lietuvoje surengti IWAS pasaulio žaidynes neabejojo M. Bilius.
IWAS pasaulio žaidynės, kurios Lietuvoje pagal savo rangą yra prilygintos pasaulio čempionatui, rengiamos nuo 2007 m. ir vyksta kas dvejus metus. Mūsų šalies atletai per žaidynių istoriją yra iškovoję kelias dešimtis apdovanojimų. Pats M. Bilius IWAS pasaulio žaidynėse dalyvavo keturis kartus ir savo kolekcijoje turi aštuonis medalius. Pernai Portugalijoje vykusiose žaidynėse jis tapo čempionu rutulio stūmimo ir disko metimo rungtyse. Lietuvai Portugalijoje iš viso atstovavo šeši sportininkai, jie kartu užėmė trylika prizinių vietų.
"IWAS pasaulio žaidynių šeimininkės statusas Lietuvai reikštų ne tik garbę, bet ir duotų apčiuopiamos naudos vystant neįgaliųjų sportą. Mūsų šalyje yra per du šimtai tūkstančių negalią turinčių žmonių, kurie yra nematomi. Neabejoju, kad toks renginys paskatintų ne vieną kovoti su savo negalia ir pradėti sportuoti. Ne mažiau svarbu, kad apie neįgaliųjų sportą išgirstų kuo daugiau lietuvių. IWAS žaidynės būtų didelis postūmis neįgaliųjų integracijai į visuomenę, atskirties mažinimui", - sakė M. Bilius. 
LPOK prezidentas kaip pavyzdį pateikia Vengriją. Šios šalies parolimpinis komitetas, vasario 22 d. švenčiantis 20-metį, pradeda su vyriausybe bendrą projektą, pagal kurį 400 šalies mokyklų moksleiviai kasmet bus supažindinami su neįgaliųjų sportu.
"Projektą finansuos Vengrijos valdžia. Šis pavyzdys - įkvepiantis ir sektinas. Reikia žmones pažindinti su neįgaliųjų sportu nuo mažų dienų, nuo mokyklos suolo. Tada nebus tokių problemų, kokias mes turime šiandien - socialinę atskirtį ir neįgaliųjų izoliaciją. Turime idėjų dėl panašių projektų ir darysime viską, kad jos taptų realybe", - pasakojo M. Bilius.
M. Bilius Vengrijoje sulaukė Lenkijos parolimpinio judėjimo vadovų kvietimo apsilankyti kaimyninėje šalyje. Aptarta galimybė rengti bendras abiejų šalių rinktinių treniruočių stovyklas ir varžybas.

Į Gargždus grįžta tarptautinis futbolas

Kovo mėnesį į stadionus grįžta nacionalinių rinktinių futbolo varžybos. Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinė kovo 23 dieną Gargžduose namuose priims Suomijos bendraamžius.
Pirmasis tarptautinių varžybų krikštas Gargždams buvo rudenį vykusi Lietuvos ir Lenkijos jaunimo rinktinių dvikova. Tuomet garsaus sirgalių palaikymo sulaukę lietuviai po atkaklios kovos pralaimėjo 0:2.
Carito Falcho aktyvaus palaikymo lauks ir ateinantį mėnesį, kai sugrįžta atrankos į Europos čempionatą kovos. Kovo 23 dieną (penktadienį), 18 valandą, Gargždų miesto centriniame stadione lietuviai susitiks su Suomija. 
Šiuo metu trečioje atrankos grupėje Lietuva užima šeštą vietą su trimis taškais ir nuo pirmaujančios Danijos atsilieka devyniais taškais. Suomija su tiek pat taškų žengia penktoje pozicijoje ir yra aukščiau už lietuvius dėl geresnio įvarčio santykio.
Kovo 27 dieną Lietuvos jaunimo rinktinė Liubline žais su Lenkijos rinktine.

Klaipėdiečiams - išskirtinė dovanos ir viena paskutinių galimybių pamatyti gyvai Lietuvos krepšinio rinktinę

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė penktadienio vakarą Klaipėdoje pratęs kovą dėl patekimo į 2019 metų pasaulio krepšinio čempionatą. "Švyturio" arenoje lietuvių laukia Vengrijos ekipos iššūkis, kuri per pirmąjį "langą" išvykoje nusileido Lenkijos ekipai (60:70) ir namuose nugalėjo Kosovo rinktinę (84:76). Su pastarąja rinktine lietuviai jėgas išmėgins vasario 26 dieną. 
Pirmąją šių komandų dvikovą laimėjo Dainiaus Adomaičio auklėtiniai - 99:61.
Į areną susirinkusių sirgalių laukia ne tik aistros krepšinio aikštelėje, bet ir begalė dovanų. Krepšinio fanai, į rungtynes atsinešę Lietuvos vėliavą, galės su ja nusifotografuoti ir gauti polaroidinę nuotrauką bei prizų iš Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės. O įkėlę nuotrauką į socialinius tinklus "Instagram" ar "Facebook" su grotažyme #mesuzlietuva galės laimėti "Renault" prizą ir marškinėlius su rinktinės krepšininkų parašais.
Rungtynių pertraukų metu lauks liaudies šokėjų pasirodymai ir lietuviškų dainų karaoke konkursas sirgaliams, o tikrą festivalio atmosferą kurti padės Lietuvos šimtmečio proga skambanti tik lietuviška muzika.
Pergalės atveju sirgalių laukia naujojo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės draugo AB "Vilniaus Pergalė" dovanos - net 3000 plytelių šokolado "Pergalė".
"Sirgalių parama yra būtina, o Klaipėdos krepšinio sirgaliai jau ne kartą įrodė, kaip myli krepšinį. Lapkričio mėnesį per rungtynes su Lenkija atmosfera buvo nereali. Tikrai tikimės tokio sirgalių palaikymo ir rungtynėse su Vengrija ir Kosovu, nes pergalės labai reikalingos ir jos garantuos patekimą į kitą etapą. Tai - unikali proga žemaičiams pamatyti rinktinę gyvai, nes po šio "lango" ilgą laiką Klaipėdoje ji nežais", - sakė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gynėjas Renaldas Seibutis.
Iš tiesų, į pajūrį rinktinė dėl naujos atrankos sistemos anksčiausiai sugrįžtų tik po pusantrų metų, tai yra 2019 metų vasarą, kai Klaipėdoje galėtų vykti draugiškos rungtynės.

Finansų ministerija įpareigota vertinti galimybes finansuoti didelio sportinio meistriškumo projektus

Vyriausybėje svarstomos galimybės papildomai finansuoti didelio meistriškumo reikalaujančias sporto šakas. Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis įpareigojo Finansų ministeriją įvertinti galimybes finansuoti didelio sportinio meistriškumo projektus iš Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo lėšų. Taip pat Švietimo ir mokslo ministerijai pavesta stiprinti Kūno kultūros ir sporto departamento, Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo tarybos ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos bendradarbiavimą.
Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo tarybos nariai kelia klausimą, ar jie gali vertinti ir priimti sprendimus finansuoti didelio sportinio meistriškumo projektus, jei Kūno kultūros ir sporto departamentas jau yra skyręs finansavimą didelio meistriškumo sporto programoms iš valstybės biudžeto lėšų. Švietimo ir mokslo ministerijos, Vyriausybės kanceliarijos ir Departamento atstovų teigimu, tokia teisinė galimybė yra ir Fondo taryba yra laisva spręsti šių projektų finansavimo klausimą Fondo veiklą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka.

 

Atgal