VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

06.25. Ištikimo rankinio riterio taurė

Julius Norkevičius

 

Neabejoju, kad ir vyriausios kartos rankininkams jau nieko nesako Romualdo Jansono pavardė. Šito pasiteiravus jaunesnių paminėtos sporto šakos mėgėjų ar dabar aktyviai žaidžiančių sportininkų, vietoj atsakymo išgirstum klausimą: „Kas jis toks? Sakote rankininkas. Ne... Tokios pavardės negirdėjau“. Jaunųjų rankininkų nežinojimas nestebina: beveik prieš pusšimtį metų paminėtas sportininkas kopė į savo karjeros aukštumas. Tai ilgas laiko tarpas, kai 1963 m. Kauno „Atleto“ rankininkai, kurios sudėtyje buvo ir Romualdas Jansonas, tapo TSRS čempionais. Daugeliui tai tolima praeitis. Tik ne jo sūnums Valdemarui ir Tadui.

Visi finalinių varžybų dalyviai

Geriausi berniukų žaidėjai

Geriausios mergaičių žaidėjos. Tado Jansono nuotraukos

Romualdas Jansonas gimė, augo, mokėsi Kuršėnuose, Šiaulių rajone. Mokėsi gerai ir aktyviai sportavo. Kaip visapusiškas sportininkas įvairių sporto šakų varžybose, turnyruose dažniausiai būdavo pirmas ir retais atvejais prizininkas. Gavęs brandos atestatą, pradėjo studijuoti Kūno kultūros institute (dabar Lietuvos sporto universitetas). Čia ruošėsi sportinių žaidimų trenerio darbui. Pasirinko rankinio specializaciją. Pradėjo lankyti šios sporto šakos treniruotes, kurias vedė anuomet garsus rankinio specialistas Valerijus Grešnovas. Auklėtiniai iki šiol labiausiai vertina trenerio pagarbą, meilę rankiniui, žavėjo kilniaširdiškumas, tarpusavio supratimas – tokiems vertinimams pritaria ir sūnus Tadas. Jis sėkmingai savo auklėtiniams perdavė šios sporto šakos paslaptis ir įdiegė jiems visam gyvenimui meilę rankiniui. Romualdas Jansonas tapo vienu ištikimiausiu rankinio riteriu.

Baigęs studijas, Romualdas Jansonas pradėjo dirbti Vilniaus rankinio sporto mokykloje. Čia išugdė daug gabių rankininkų. Jo vadovaujamos komandos Lietuvos čempionatuose, įvairiuose turnyruose savo amžiaus grupėse iškovodavo tik prizines vietas. Darbinę karjerą baigė Respublikiniame moksleivių kūno kultūros ir sporto centro rankinio vyr. trenerio pareigose.

Tėvo pėdomis sekė ir sūnūs. Vyresnysis Valdemaras žaidė rankinį kol mokėsi. Vėliau jį suviliojo verslas ir aktyviai sportuoti jam nebeliko laiko. Jaunylis Tadas iki šiolei liko ištikimas rankiniui, Dirbęs Lietuvos rankinio federacijoje, sporto mokykloje, šiuo metu vadovauja Lietuvos rankinio lygai. Baigus mokyklą tėtis jam pasiūlė teisėjauti. Sėkmingai savo įgūdžius įtvirtinęs Lietuvoje, buvo pakviestas parodyti žinias Europoje. Išlaikius egzaminus buvo suteikta Europos teisėjo kategorija. Šiuo metu Tadas persikvalifikavo į rungtynių inspektorius. Kartais jam tenka aptarnauti pasaulio jaunimo čempionatą ir už vandenyno.

Romualdas Jansonas anksti, pačiame jėgų žydėjime, kai dar ilgai galėjo jaunimui perduoti rankinio paslaptis, iškeliavo Anapilin. Ir jo berniukai liko našlaičiais, nes su mamyte atsisveikino dar anksčiau. Šiandien Tadas neprisimena, kad su broliu pradėjo galvoti ką padaryti, kad tėčio pavardė nedingtų iš mūsų šalies rankinio istorijos puslapių. Buvo įvairių sumanymų. Galvota net apie tėvelio vardo rankinio turnyrą, bet jo organizavimas ne pigiai atsieitų. Vėl klausimas iš kur gauti lėšų? Ieškota išeities, kilo nauji variantai. Realiausias Rimanto Bukšnaičio siūlymas: Romualdo Jansono taurės varžybos Lietuvos vaikų rankinio pirmenybių dalis. Dėl jos kovos trylikamečiai rankininkai (mergaitės ir berniukai).

Paminėtos varžybos prasidėjo 2000 metais. Varžyboms organizuoti būtinos lėšos, ir ne taip jau mažos. Prasideda dosnių rėmėjų paieškos. Šie rūpesčiai paprastai krenta ant vieno iš renginio sumanytojo Tado Jansono pečių. Tai nebaigtinis procesas, nes dėl įvairių priežasčių materialiai pagelbėję organizatoriams atsisako. Tokioje situacijoje atsiduria ir trenerio vyriausias sūnus Valdemaras. Prasideda naujos paieškos. Kai jos baigiasi nesėkme, Tadui Jansonui teko aukoti savo asmenines santaupas varžybų dalyvių apdovanojimui. Nepaisant visų sunkumų, sūnūs pasistengė, kad varžybos taptų žinomos jaunųjų rankininkų tarpe dėl asmeninių prizų, kitokių gausių dovanų varžybų dalyviams. Pastaruosius septynerius metus organizatoriams savanoriškai dosniai padeda buvęs rankininkas ir rankinio teisėjas – Dainius Purvys. Jo dėka varžybų finalinis etapas tapo dar šventiškesnis.

Pirmą kartą 2000 metais, dėl R. Jansono taurės kovojo dešimt mergaičių ir šešiolika berniukų komandų. Abi taurės iškeliavo į Panevėžį. Dar tris kartus į šį miestą taurę parvežė paminėtos komandos. Šių varžybų nugalėtojomis keturis kartus tapo Šiaulių rankininkės, Kauno rajono – tris, Kauno, Klaipėdos – po du kartus kėlė trylikametės rankininkės. Po kartą į namus su taure grįžo Utenos, Alytaus, Pasvalio jaunosios sportininkės. Berniukų R. Jansono taurės kelionės geografija platesnė: Panevėžys – trys kartai, Klaipėda, Šiauliai, Vilnius, Pasvalys – po du, Druskininkai, Utena, Elektrėnai, Molėtai, Varėna, Zarasai – po vieną kartą.

Šiemet varžytis dėl R. Jansono taurės į Varėną atvažiavo Vilniaus sporto mokyklos „Tauras“ (treneris Andriejus Perovas ir Gina Bidvienė), Druskininkų sporto centro (trenerė Danguolė Sukankaitė), Kauno rajono sporto mokyklos (trenerė Ernesta Žilienė) ir Klaipėdos sporto centro „Viesulas“ trylikametės rankininkės. Atrankos kliūtis (etapą) įveikė Vilniaus sporto mokyklos „Tauras“ (treneriai Gintaras Paškevičius ir Klaidas Janeika), Varėnos sporto centro (treneris Irmantas Markiavičius), Eišiškių A. Ratkevičiaus sporto mokyklos (treneris Viktoras Jesvilas) ir Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro (treneriai Valdas Burba ir Mindaugas Vėta) trylikamečiai.

2018 metais R. Jansono taures į viršų kėlė Kauno rajono mergaitės ir Panevėžio berniukai. Geriausiais savo pozicijų žaidėjais išrinkti: vartininkai – Eva Ceinoriūtė (Kauno r.) ir Nikolas Gez (Vilnius), kairiojo krašto žaidėjai – Patricija Mizeraitė (Druskininkai) ir Šymon Mickevič (Eišiškės), dešiniojo krašto žaidėjai Emilija Aranauskaitė (Druskininkai) ir Agnius Liobikas (Panevėžys), įžaidėjai – Gintė Jurkevičiūtė (Kauno raj.) ir Nojus Žilinskas (Varėna), kairiojo pusiaukrašto žaidėjai – Patricija Leonova (Vilnius) ir Rapolas Valadka (Varėna), dešiniojo pusiaukrašto žaidėjai – Samanta Klovaitė (Klaipėda) ir Donatas Keršys (Eišiškės), linijos žaidėjai – Singrida Kulikovaitė (Vilnius) ir Edvinas Šakalys (Panevėžys). Rezultatyviausia žaidėja tapo Agnė Gudliauskaitė, kuri buvo pripažinta ir naudingiausia turnyro žaidėja. Rezultatyviausias berniukų tarpe tapo varėniškis Rapolas Valadka, o naudingiausiu pripažintas panevėžietis Ąžuolas Targonskis. Geriausi pozicijų ir rezultatyviausi  žaidėjai apdovanoti asmeniniais prizais, o naudingiausi žaidėjai 100 eurų dovanų kuponais. Visi Lietuvos U-13 mergaičių ir berniukų rankinio čempionato Romualdo Jansono taurei laimėti dalyviai apdovanoti medaliais, diplomais ir atminimo marškinėliais.

Atgal