VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

05.03. Tarptautinėse ištvermės jojimo varžybose Lietuvos raitelės – tarp lyderių!

Nijolė Biksmann

 

Žirginis sportas Lietuvoje plėtojamas nuo seno, tačiau ištvermės jojimo disciplina į Lietuvą atkeliavo tik 2000-aisiais. Ištvermės jojimas – tai rungtynės prieš laiką, kuriose tikrinamas žirgo greitis ir ištvermė, taip pat išbandoma raitelio orientacija bei gebėjimas jausti savo žirgo galimybes. Ir vis dėl to, varžantis ištvermės jojimo varžybose, pirmenybė teikiama ne pergalei, o kuo geresnei po finišo žirgo savijautai, kurios ir siekė trys Lietuvą atstovavusios ištvermės jojimo raitelės prieš kelias savaites vykusiose tarptautinėse ištvermės jojimo varžybose Slovakijoje, Šamorin mieste.

Balandžio 14 dieną į tarptautines ištvermės jojimo varžybas Slovakijoje suvažiavo daugiau nei 70 duetų, kurie dėl nugalėtojo vardo varžėsi skirtingose – 80, 120 ir 160 km įskaitose. Dalyviai susirinko net iš trylikos pasaulio valstybių: Kinijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Slovakijos, Bulgarijos, Čekijos, Austrijos, Vengrijos, Kroatijos, Švedijos, Lenkijos, Irako, Turkijos ir, žinoma, Lietuvos. Lietuvai atstovavo trys prie Trakų įsikūrusio Žirginio sporto klubo „Naujadvario žirgai“ atstovės – sesės Ugnė Zalieckienė ir Gabrielė Mateikaitė bei jų mokinė Saulė Biguzaitė.

Saulė Biguzaitė su Sahar (kairėje) kerta finišo liniją

Gabrielė Mateikaitė su Brite kerta finišo liniją

Apdovanojimų ceremonijoje kartu su teisėjų veterinarų komanda

Gabrielė Mateikaitė su nuosava arabų veislės kumele Brite paskutiniajame rate

Ugnė Zalieckienė su Alhajum prieš startą

Ugnė su Alhajumi eina į veterinarinę patikrą 

„Išvažiuodamos iš Lietuvos kiekviena turėjome savo tikslus, kurie iš dalies sutapo – įgyti kvalifikaciją. Man tai reiškė perėjimą į aukščiausią ištvermės jojimo lygmenį, didžiausią distanciją – 160 km ir tuo pačiu kvalifikaciją šiemet Anglijoje vyksiančiam Europos ištvermės jojimo čempionatui. Mano sesei Gabrielei – jos nuosavos kumelės pirmasis 120 km - kvalifikacija pereiti į aukščiausią lygį. Mūsų mokinei Saulei pirmasis 120 km ir dar su nepažįstamu žirgu, ant kurio pirmą kartą sėdo vos dieną prieš pačias varžybas. Saulei tai tapo ir puikia kvalifikacijos Europos jaunimo čempionatui pradžia (siekiant įgyti tokią teisę, 120 km distanciją sėkmingai įveikti reikia iš viso tris kartus)“, - apie nusiteikimą varžyboms pasakojo Ugnė Zalieckienė.

Prieš varžybas nerimą kėlęs lietus šeštadienį persimainė į ramų, šiek tiek debesuotą, bet nekarštą orą. Tokios oro sąlygos žirgams palengvino bėgimą, tačiau tuo pačiu buvo nemenka  rizika peršaldyti žirgų raumenis.

120 km distancijoje, jaunių grupėje, pirmąją vietą užėmė vengrės Teodóros Szӧsz ir Shagya Athos duetas, antrąją vietą iškovojo lietuvės - Saulės Biguzaitės su arabų veislės kumele Sahar duetas, distanciją įveikęs per 7 val. 5 min., judant 16.9 km/h vidutiniu greičiu, trečioji vieta atiteko kroatės Ninos Fakin ir 414 Kuhaylan Zaid Sauron duetui.

Tos pačios distancijos suaugusiųjų įskaitoje pirmas dvi vietas užėmė Jungtinių Arabų Emyratų raiteliai, visą distanciją joję kartu su lietuvių duetu; Mohammad Saeed Al Ameri ir Suraya duetas bei Shuaib Saeed Ahmed Al Houqani ir Bamzam duetai, atsilikdamos vos keliasdešimtčia sekundžių, trečiąją vietą iškovojo lietuvaičių duetas - Gabrielės Mateikaitės su Lietuvoje gimusia ir išauginta arabų veislės kumele Brite, pademonstravęs 17 km/h vidutinį greitį ir įveikęs distanciją per 7 val. 3 minutes.

160 km distancijoje prizinės vietos pasiskirstė: pirmoji atiteko kiniečiui Zhi Gang su Gazal Borbala, antroji kroatui Bojan Lipovic su Thor, trečioji – irakietei Baydaa Muneed Shakir su O’Bajan Huncut. 160 km distanciją bandęs įveikti Ugnės Zalieckienės ir Alhajaus duetas po 70 km turėjo pasitraukti iš kovos dėl patirtos traumos. Po varžybų paklausta, kas gi „pakišo koją“ favoritu prieš startą laikytam žirgui, raitelė atsakė: „Sportinė nesėkmė. Žirgui kanopoje užstrigęs medžio gabalas sukėlė šlubumą. Jau po kelių valandų žirgas jautėsi daug geriau, o sekantį rytą šlubumo nebuvo likę nė žymės“.

jojimo prekės

Atgal