VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

06 26. Vokietijoje lietuvis sužeistas dėl nesidomėjimo futbolu

 

Irena Tumavičiūtė

Vokiečių spaudoje dažnai galima aptikti pranešimų apie chuliganiškus išpuolius ar bandymą nužudyti, panaudojant nudaužtus alaus butelius.  Šį kartą tokio chuliganaizmo auka tapo mūsų kraštietis.

Vėlų penktadienio vakarą (birželio 22-ąją) 34 metų Lietuvos pilietis sėdėjo ant suoliuko viename Augsburgo parke. Maždaug 23 valandą prie jo priėjo du vyriškiai, užkalbino  – norėjo išgirsti jo nuomonę apie Vokietijos futbolo rinktinės žaidimą.

Kaip rašoma vokiečių policijos pranešime, lietuvis pasakęs, kad jis nelabai domėjosi futbolo čempionatu ir negali komentuoti vokiečių komandos žaidimo. Dėl to vyriškiai reagavę agresyviai. Po trumpo apsižodžiavimo vienas iš jų trenkė lietuviui nudaužtu alaus buteliu. Sužeistas į kaklą, lietuvis, apimtas paniškos baimės, pasileido bėgti. Laimei, netrukus jis pastebėjo keliu artėjantį greitosios pagalbos automobilį. Suteikę susžeistajam pagalbą, medikai iškvietė policiją. Chuliganų pagauti nepavyko.

Abu vyriškiai buvo maždaug 25 metų amžiaus, tikriausiai kilę iš pietų Europos, vilkėjo Vokietijos futbolo aistruolių aprangą. Įsidėmėtina ant vieno užpuoliko blauzdos išraižyta tatuiruotė, vaizduojanti durklą. Policija kreipiasi į gyventojus, prašydama nurodytu telefono numeriu suteikti informaciją.

Mūsų skaitytojams galėtų būti įdomūs keli  šio straipsnio komentarai. Viename teigiama, kad toks chuliganizmas nestebina. Kas nieko neturi ir nieko nesugeba, tam lieka bent futbolas. Aistruolių kulto esmė – puoštis svetimais laurais. Juk „mes“ laimėjome. Po varžybų tokie herojai elgiasi taip, lyg patys būtų įmušę įvarčius. Dėl laimėjimo džiaugsmo: tai yra puiki proga kaip reikiant pasiautėti. Dar prieš prasidedant varžyboms išgeriama apšilimui. Po to automobiliu važiuojama gatvėmis, kviečiant bendrapiliečius dalytis „gera nuotaika“. Policijai įsakyta elgtis santūriai. Dėl „pietų europiečių Vokietijos futbolo aistruolių apranga“ rašoma - „nieko, jeigu tai nėra pavykusios integracijos pavyzdys“.

Kitas komentatorius pastebi, jog futbolo klubas yra vienintelis  Augsburgo pasididžiavimas, kitų identiteto požymių nėra. Kur pernelyg stipriai išreikštas vietinis patriotizmas susitelkia į sportą, ten ima vešėti fanatizmas ir šovinizmas, o futbolas tampa dogmatiška religija. Kas tam klubui abejingas arba jo nemėgsta, tas laikomas Tėvynės išdaviku. Tokios nuostatos vyrauja ir šalies lygmeniu, puiki galimybė „nuleisti garą“. Žmonės neturi duonos? Tegu žiūri futbolą.

Vienas „autorius“ daro ironišką prielaidą, jog užpuolikai galėjo būti importuoti nacionalistai ar net dezertyravę graikai.

PS. Straipsnį originalo kalba ir visus komentarus galima paskaityti adresu  http://www.augsburger-allgemeine.de/augsburg/Ihn-interessierte-das-EM-Spiel-nicht-Attacke-mit-Bierflasche-id20697206.html.   Jeigu atsivertę tą puslapį į adresą spustelėsite pele du kartus, pamatysite  futbolo stadiono vaizdą ir įspūdingą epizodą iš Europos čempionato, po to didžiulį užrašą „Sportas dar niekada nebuvo toks garbingas“. Bet vaizdas ir užrašas  yra tik perėjimas prie išradingai demonstruojamų Volkswageno modelių.

Atgal