VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

08 06. Imtynininkas A. Kazakevičius: labai džiaugiuosi, kad Londone iškovojau antrąjį medalį Lietuvai

Iš Londono praneša specialusis Eltos korespondentas Tomas Gaubys:
Lietuvos imtynininkas Aleksandras Kazakevičius Londono olimpinių žaidynių graikų-romėnų imtynių varžybų svorio kategorijoje iki 74 kg sekmadienį iškovojo bronzos medalį. Šių metų Europos čempionato prizininkas kovoje dėl bronzos įveikė triskart pasaulio vicečempioną 27-erių metų daną Marką Overgardą Madseną (Mark Overgaard Madsen).


A. Kazakevičius tapo antruoju Lietuvos imtynininku, iškovojusiu olimpinį medalį. Pekino olimpinėse žaidynėse taip pat bronzą pelnė Mindaugas Mizgaitis (iki 120 kg).

"Olimpinis medalis - viso mano darbo rezultatas. Ne veltui atidaviau save šiam sportui, - po bronzinės pergalės teigė A. Kazakevičius. - Labai džiaugiuosi, kad Londone iškovojau antrąjį medalį Lietuvai. Didžiuojuosi tuo. Esu dėkingas daug kam - tėvams, kad atvedė į šį sportą, treneriams, medikams, visiems, kurie padėjo man siekti aukštumų".

Trenerių Grigorijaus Kozovskio ir Ruslano Vartanovo auklėtinis sakė, kad visos kovos olimpinėse žaidynėse jam buvo sunkios. "Jos kainavo labai daug jėgų ir sveikatos, bet aš atsilaikiau šią dieną ir pasiekiau maksimalų rezultatą", - didžiausią pergalę savo karjeroje pasiekęs imtynininkas.

Po pergalės prieš daną M. O. Madseną, garantavusios bronzos medalį, Aleksandras iš džiaugsmo atliko salto. 26-erių metų vilnietis Danijos imtynininką įveikė ir praėjusių metų gruodį Londone vykusiame bandomajame imtynių turnyre prieš olimpines žaidynes. "Turėjome vaizdo įrašą, pažiūrėjome jį dar kartą. Gruodžio mėnesį šioje arenoje ėmiausi su juo ir laimėjau. Tuomet pergalę buvo trys kėlinukai, o šįkart užteko dviejų. Lengva nebuvo. Žinojau, kad jis labai pajėgus varžovas", - sakė Lietuvos imtynininkas.

A. Kazakevičiui per pirmąją kovą varžovas iš Vengrijos Peteris Bačis (Peter Bacsi) galva labai stipriai sumušė antakį. Jis labai ištino, todėl vėliau Lietuvos imtynininkui teko kovoti viena akimi vos matant. "Viena akimi beveik nemačiau. Bet ir matant viena akimi galima kovoti ir iškovoti medalį", - šypsojosi Aleksandras.

A. Kazakevičius neslėpė, kad varžybų dieną jį ėmė kamuoti jaudulys: "Po šeštadienį vykusio burtų traukimo visiškai nesijaudinau ir apie imtynes negalvojau, bet šiandien ryte jaudulys atsirado, truputėlį jaučiau įtampą".

Lietuvos imtynininkas sakė, kad į olimpines žaidynes vyko kautis. Anot jo, visi varžovai Londone buvo stiprūs ir lygiaverčiai: "Už medalių ribos liko daug pajėgių sportininkų. Šiandien buvo mano diena. Man pavyko".

"Aleksandras yra ten, kur ir turėjo būti - ant prizininkų pakylos. Jis vertas būti tarp pačių stipriausių ir tai jis įrodė", - pažymėjo treneris R. Vartanovas.

"Neapsakomas jausmas. Šaunu, gera. Manau, kad apie savo laimėjimo vertę suprasiu kažkada vėliau. Džiaugiuosi papildęs Lietuvos medalių taupyklę, - po apdovanojimo ceremonijos sakė A. Kazakevičius. - Medalio iš manęs mažai kas tikėjosi. Gal dėl to man buvo kiek lengviau. Labai džiaugėmės plaukikės Rūtos Meilutytės pergale. Tikiuosi, kad medalių bus ir daugiau".

A. Kazakevičius imtynių treniruotes pradėjo lankyti būdamas vienuolikos metų. Iš pradžių jį treniravo Remigijus Gustas, Saulius Navickas. "Imtynės man iš pat pradžių buvo įdomios. Labai patiko ši sporto šaka, nes ji labai vyriška. Užsikabinau ir nebegaliu sustoti. Buvo momentas vaikystėje, kai buvau pasukęs į dziudo. Tikrai nesigailiu, kad vėliau visą dėmesį sutelkiau į imtynes", - sakė A. Kazakevičius.

Lietuvos sportininkas teigė, kad prieš Londono olimpines žaidynes jam teko numesti apie aštuonis kilogramus svorio: "Tai gana nemažai. Paskutines dvi dienas tikrai pajauti vandens skonį. Maždaug tiek pat kilogramų teko numesti ir prieš šių metų Europos čempionatą".

Oficialioje prizininkų spaudos konferencijoje A. Kazakevičius neslėpė, kad jis svajojo apie medalį. "Bronza šiose olimpinėse žaidynėse - man didžiulis pasiekimas. Kiekviena kova šiandien buvo sunki. Ties šiuo laimėjimu neketinu sustoti. Šiuo metu yra pajėgesnių už mane. Ruošimės toliau ir stengsimės siekti naujų pergalių", - kalbėjo Lietuvos atletas.

A. Kazakevičius iš Londono į Lietuvą grįš rugpjūčio 13 dieną.

Atgal