VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

12 14. 7 aukso medaliai Lietuvos sambistams

Inga Volskytė

Politikos apžvalgininkė

Gruodžio 8 dieną Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmuose vyko tarptautinis memorialinis Dr. Pranciškaus Eigmino SAMBO turnyras. Šiame, tradiciniame, čempionate susikovė stipriausi jaunieji imtynininkai iš Lietuvos, Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Olandijos ir Prancūzijos. Iš viso dalyvavo 133 sambistai, iš kurių 32 merginos.

Renginio akimirka
Jaunieji Lietuvos sambistai iškovojo net 7 aukso ir 10 sidabro medalių. Varžovams iš užsienio buvo puikiai žinomos tokios pavardės, kaip Meda Blažaitytė, Agnė Šlapelytė ar Andrius Bondorovas, šie Lietuvos atstovai gerai pasirodė ir per Bulgarijoje vykusį 2012 m. SAMBO jaunimo ir jaunių čempionatą.

Apdovanoti 52 kg sportininkai. Apdovanoja eilės tvarka  iš kairės: LSF prezidentas dr. Eduardas Rudas Olandijos SAMBO federacijos prezidentas  Hedrik Jan Ninbers.
„Medalių gausa mums nebuvo staigmena, auga pajėgi sambistų karta, ypač tarp merginų, tačiau nuolat ant pakilos lipantys Lietuvos sportininkai – puikus reginys“, - atviravo Lietuvos SAMBO federacijos (LSF) prezidentas Eduardas Rudas.
Padrąsinti ir įkvėpti
Į tarptautinį memorialinį Dr. Pranciškaus Eigmino SAMBO turnyrą atvyko ir triskart Pasaulio čempionas, Europos čempionas Sergejus Grečicho bei daugkartinis Europos ir pasaulio prizininkas Viktor Tomaševič. Šie du sambistai, taip pat ir VST pareigūnai žiūrovus pradžiugino profesionalaus kovinio SAMBO pasirodymais.

Apdovanoti +82 kg sportininkai pagal protokolą. Apdovanoja eilės tvarka  iš kairės: LSF prezidentas dr. Eduardas Rudas, LSF viceprezidentas dr. Linas Obcarskas,  VST prie VRM Vilniaus dalinio vadas Sandriu Survila

„Manau, svarbu, kad jaunuosius sportininkus, galbūt būsimus Europos ar pasaulio čempionus palaiko vyresni sambistai. Tai, kad atvyko Sergejus ir Viktor – puikus pavyzdys, – komentavo LSF prezidentas E.Rudas. – Taip pat pasirodymą surengė ir mažieji, dar negalintys dalyvauti šiame turnyre sportininkai - Domas Ardickas ir Jokūbas Lukoševičius. Kartų bendravimas įkvepia. Stengiamės pastebėti ir padrąsinti jaunuosius sambistus, pavyzdžiui šiame turnyre yra net specialus prizas „Už valią siekiant pergalės“. Šiais metais jį įteikėme Rojui Ražaičiui.“
Turnyro metu neliko nepastebėti ir specialiu prizu „Už geriausią debiutą“ apdovanoti Prancūzijos atstovė Marine Girot bei lenkas Orest Rekovskij. Taip pat buvo išrinktas parterio karalius, juo, tris skausmingus veiksmus atlikęs, tapo latvis Dmitrij Anisko.
Eigmino vardas – ne vien sporto turnyrui
Jau šešta kartą vykęs tarptautinis SAMBO Lietuvoje pradininko vardu pavadintas turnyras – ne vienintelė pagarbos šiam žmogui išraiška.
Kasmet Lietuvos sambistai susitinka Pranciškui Eigminui skirtame renginyje, o Rokiškio krašto istorijos muziejuje kaupiama SAMBO sporto kolekcija, kurią pradėjo pats Pr. Eigminas. Šiais metais pirmą kartą vyko ir tarptautinis menininkų konkursas – paroda „SAMBO sportas“. Konkurso laureatais tapo dailininkai Dalia Barke Čibir (Didžioji Britanija), Olegas ir Natalija Riabčuk (Lietuva). Už skulptūrą „SAMBO angelas" buvo apdovanotas skulptorius Robertas Strazdas (Lietuva).
Po turnyro SAMBO federacijų atstovai, delegacijų nariai aplankė Rokiškio krašto istorijos muziejų, apžiūrėjo SAMBO sporto ekspoziciją.

 

Atgal