VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

03 05. Gražus ir rezultatyvus pirmojo Lietuvos svarsčių kilnojimo federacijos prezidento Kazimiero Paltaroko tarptautinis stipruolių turnyras

VU docentas, socialinių mokslų dr. Remigijus Naužemys

Š. m. kovo 2 d. , Lietuvos globėjo Švento Kazimiero dienos išvakarėse, Panevėžio rajono Paįstrio Juozo Zikaro vidurinėje mokykloje, vyko tradicinis svarsčių kilnojimo turnyras žymaus Lietuvos svarsčių kilnotojo, sporto meistro, Europos, pasaulio pirmenybių nugalėtojo bei prizininko, daugkartinio  Lietuvos čempiono ir daugelio rekordų autoriaus, pirmojo Nepriklausomos Lietuvos Svarsčių kilnojimo federacijos prezidento, vet. gydytojo Kazimiero Paltaroko taurei laimėti.

Sis analogiško pobūdžio turnyras yra  rengiamas kasmet -  nuo 2000 metų ir į kurį visada  susirenka gausus  stipruolių būrys iš įvairių Lietuvos kampelių, miestų ir miestelių,  kolegijų, vidurinių bei aukštųjų mokyklų. Taip pat,  dažnai sulaukiama nemažai svečių – svarsčių kilnojimo sporto mėgėjų ir iš kaimyninių respublikų: Baltarusijos, Latvijos, Estijos ir Rusijos.

Šv. Kazimiero Dienos proga Kazimierą Paltaroką sveikina kolegos" Lietuvos svarsčių kilnojimo federacijos vice prezidentas A. Kubilius _(dešinėje) ir Varžybų vyr sekretorius bei teisėjas V. Gutauskas (viduryje)

Neatsitiktinai ir šiais metais, šis pavasarinis stipruolio Kazimiero Paltaroko vardo turnyras vyko gražioje, gausioje, šventinėje bei draugiškoje aplinkoje. Priklausomai nuo  sportininkų amžiaus cenzo  (suaugusiųjų, bei senjorų) , buvo keliami  skirtingų svorių svarsčiai: 16, 24, 32 kg ). Nestigo  atkaklių, kvapą gniaužiančių varžybinių momentų, ne tik  stūmimo, rovimo veiksmuose, bet ir trikovėje.

Turnyras pasižymėjo geru sportiniu meistriškumu. Be kitų labai gerai pasirodžiusių atletų, net du Pakruojo krašto stipruoliai,  garsių sportininkų ir talentingų trenerių Algirdo Navicko ir Vladislovo Skiko  auklėtiniai:  Justinas Platkauskas ir Valdas Vaicekauskas, kompetentingų tarptautinės kategorijos varžybų teisėjų akivaizdoje,  įvykdė sporto meistrų reikalavimus. Didžiulė pagarba šiems šauniems vaikinams, kurie tokioje ganėtinai sunkioje sporto šakoje, derindami mokslą bei darbinę veiklą geba pasiekti tokių aukštų sporto rezultatų – tapti ne tik tokio aukšto rango varžybų nugalėtojais bei prizininkais, bet ir įvykdyti  sporto meistro normatyvą..

Pasibaigus varžyboms užkalbinau šio turnyro „kaltininką“ Kazimiera Paltaroką ir paprašiau plačiau bei išsamiau  pakomentuoti apie šį ne eilinį sporto renginį.

„Šis turnyras  įkurtas 2000 m. Lietuvos svarsčių kilnojimo federacijos prezidento Vytauto Dobrovolsko bei jo kolegų  iniciatyva,  jis   gyvuoja  jau 14 metų. Nors mūsų gyvenimo padangę kartkartėmis ir uždengia tariamosios arba esamos  krizės debesimis, bet kaip ten bebūtų, gerbiamų bičiulių bei bendraminčių dėka, metai iš metų  ši graži tradicija  yra garbingai tęsiama.

Kad tokio pobūdžio renginys vyktų sklandžiai ir be priekaištų, reikia įdėti nemažai pastangų, todėl nuoširdžiai dėkoju Paįstrio vidurinės mokyklos vadovybei, bei kūno kultūros mokytojui, tarptautinės klasės varžybų teisėjui, talentingam svarsčių kilnojimo treneriui Vytautui Gutauskui, rajono savivaldybės darbuotojams , o ypač didžiuliam kūno kultūros ir sporto entuziastui, dziudo sporto meistrui Panevėžio rajono merui Povilui Žaguniui  bei  mano ištikimiems bičiuliams: pakrojiečiams Vladislovui. Skikui, Algirdui Navickui, Biržų krašto stipruoliui Jonui Grinui bei  Lietuvos svarsčių kilnojimo federacijos vice prezidentui Andriui Kubiliui bei visiems tiems, kurie aktyviai prisidėjo rengiant bei vykdant šį  mano vardo turnyrą“.

K. Paltarokas įsiamžino su savo kolegomis ir bendraminčiais V. Gutausku (kairėje) ir A. Kubiliumi (dešinėje)

Negalima nesutikti su šio iškilaus sportininko  mintimis, kuris labai daug prisidėjo prie š stipruolių sporto puoselėjimo  bei Lietuvos vardo garsinimo įvairaus rango varžybose.

Pagal amžiaus grupes ir svorių kategorijas nugalėtojais tapo šie sportininkai

Suaugusių amžiaus grupėje turnyro nugalėtojais tapo šie stipruoliai:

-68 kg  -   Ginas Parmeneckis (Pakruojo SK „Jėga“;

-78 kg  -   Justinas Platkevičius (Pakruojo SK „Jėga“; (įvykdė SM normatyvą)

-85 kg  -   Dainius Timofejevas (SK „Titanas“;

+85 kg  -  Vitalijus Raugas (Pakruojis)

Senjorų amžiaus grupėse  nugalėtojais tapo:

- 78 kg   - Šarūnas Alešiūnas (Biržai, 40-50 m. amžiaus. grupėje)

-  78 kg  -  Albertas Malkevičius (SK „Ąžuolynas“, 50-60 m. amž. gr.)

- 78 kg – Sigitas Gauša (SK „Ąžuolynas“,  50-m. amž. gr).

+78 kg  - Jonas Grinas (Biržai) – (Biržai, -   50 -60 amž. gr).

-78 kg  - Jonas Narkevičius (Pakruojo SK „Jėga“, virš 60 m. amž. gr.);

+78 kg – Zenonas Maksimavičius (Pakruojo SK „Jėga“ virš m. amž gr.)

Didžiulio kūno kultūros ir sporto entuziasto, Lietuvos svarsčių kilnojimo sporto patriarcho bei puoselėtojo, čempionų čempiono Kazimiero Paltaroko taurės turnyras praėjo šventiškai, draugiškai ir rezultatyviai. Nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti medaliais, diplomais, bei ištaikingomis taurėmis, o labiausiai nusipelnę  - ir vertingais prizais.

Atgal