VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

01 14. Tarptautinis dziudo turnyras tragiškiems 1991 metų sausio 13 dienos įvykiams atminti

VU doc. dr. Remigijus Naužemys

1991 metų sausio įvykiai, kurių metu Lietuvoje buvo mėginta įvykdyti valstybės perversmą panaudojant Sovietų Sąjungos (SSRS) ginkluotąsias pajėgas, Vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenę ir SSRS valstybės saugumo komitetą KGB), siekiant atkurti Sovietų Sąjungos komunistų partijos politinę valdžią.

Mėginimas įvykdyti valstybės perversmą baigėsi taikių gyventojų aukomis ir padarytais didžiuliais materialiniais nuostoliais Žuvo 14 taikių, dorų žmonių – Lietuvos patriotų, šimtai buvo sužeisti. Įvykdyti valstybės perversmą sutrukdė Lietuvos respublikos gyventojai, atkakliai ir drąsiai gynę teisėtai išrinktą valdžią ir Lietuvos Nepriklausomybę.

Šiems žiauriems ir tragiškiems įvykiams atminti kasmet valstybinių bei visuomeninių įstaigų, organizacijų iniciatyva yra rengiami įvairūs renginiai: foto parodos, koncertai, dokumentinių filmų pristatymai, įvairių sporto šakų varžybos bei kitos reikšmingos priemonės.

Šiai istorinei tragiškų įvykių datai pažymėti dvikovinių sporto šakų mėgėjai taip pat nelieka nuošalyje. Kiekvienais metais jie jėgas išbando ant Vilniaus Tarptautinio DZIUDO tatamio.

Vilniaus universiteto sportininkai linksmai nusiteikę prieš išeinant kovoti ant tarptautinio DZIUDO TATAMIO. 1-je eilėje iš k. : Mykolas Lukoševičius (EF, 2), Justė Sadauskaitė ( FIL.F, mag.), Aistė Zaronaitė (MF,5), Aurelija Sapragonaitė ( CHF, 1), Eimantas Tukačiauskas (KF, 2), Dovilas Petkus (TSPMI, 1). 2-je eilėje iš k. : Indrius Sirtautas ( EF,3), Rytis Kazakevičius (FF, doktar.), Veronika Vilčinska (GMF,4). 3-je eilėje iš k.: Mindaugas Raškevičius (MF, 2), Kotryna Miciukevičiūtė (MF, 3), Gantas Cibas (EF,3), Nuotraukoje trūksta Rūtos Aksionovos ir Dianos Kurlovič (FsF, 3). Foto nuotraukos autorius Saulius Čirba

Neatsitiktinai ir šiais metais Sausio 11 dieną VRM sporto rūmų komplekse (Žirmūnų 1 E), Vilniaus miesto savivaldybės bei Vilniaus miesto Dziudo federacijos atsakingų darbuotoju iniciatyva surengtame stambiame tarptautiniame Dziudo turnyre, kuriame dalyvavo per 150 sportininkų iš 5-ių valstybių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos. Nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro ant tatamio skambėjo įsakmios varžybų teisėjų komandos bei skambūs žiūrovų-fanų šūksniai.

Šiame stipruolių forume aktyviai reiškėsi gausus, gražus bei smagus prestižiškiausio Lietuvos universiteto (vaikinų ir merginų) šio dvikovinio sporto mėgėjų būrys - net 14 sportininkų. Nors medalius pavyko iškovoti tik dviems mūsų sportininkams: Mykolas Lukoševičius (EF, 2) - II-oji vieta ir Rūta Aksionova (FsF, obsolv.) - III-ji vieta, o 6 sportininkai tenkinosi tik 5-6 vietomis. Kiti startavę sportininkai taip pat kovojo drąsiai ir ryžtingai, bet dėl varžybų patirties, meistriškumo stokos, bei subjektyvaus varžybų teisėjavimo faktorių aukštų vietų nepavyko laimėti. Bet kartais pravartu nenusiminti, o prisilaikyti tokio olimpinio principo „Svarbu dalyvauti ne tik nugalėti, bet visada drąsiai ir ryžtingai kovoti ir lengvai nepasiduoti“. Jeigu nepavyko šiandien, reikia tikėtis, kad pavyks kituose varžybose, tik reikia nuosekliai treniruotis ir nuolat kelti meistriškumo lygį.

Reikia pažymėti, kad sausio 13 dienos tragiškų įvykiu metu, prieš 23-jus metus, bemaž nei vienas šiame turnyre dalyvavusių mūsų universiteto stipruolių-studentų dar nebuvo atėję į šį pasaulį ir gal būt buvo tik tėvelių planuose, o apie tuos tragiškus įvykius jie išgirdo tik iš savo artimųjų lūpų bei sužinojo tik iš perskaitytų knygų, istorijos vadovėlių puslapių ir nei vienas nesitikėjo, kad praėjus kuriam laikui, teks kautis tokiame istoriniais įvykiais paženklintame turnyre.

Turnyro metu gražaus jaunatviško 20 metų mikro jubiliejinio gimtadienio susilaukė dvi mūsų universiteto rinktinės narės, super talentingos sportininkės Diana Kurlovič ir Aurelija Sapragonaitė. Tad viso VU sambo ir dziudo sportininkų vardu sveikiname šio ne eilinio gimtadienio proga šias ne eilines merginas ir linkime joms visokeriopos kloties visuose gyvenimo srityse, o ypač moksle ir sporte.

 

 

Atgal