VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07 14. Kaip mes gyvename? (Pabaiga)

Ričardas Simonaitis, LSS „Valdovų rūmai“ tunto vadas

Š.m. liepos aštuntos dienos „Lietuvos aidas“ 150 numeryje pristačiau Harprito Singh Hira knygos „Šeimos santykiai“ pirmąją dalį, pasakojančią apie Reiki gyvybinę energiją ir meditacijos poveikį žmogaus organizmui. Šiandien noriu supažindinti su žmoguje egzistuojančiomis  čakromis, apie kurių veikimo principus mes mažai ką žinome. Kas yra čakros, kaip jos veikia, kokias atlieka funkcijas žmogaus organizme  gyvybinei energijai palaikyti?     

Čakros

Kiekvienas žmogus turi septynis energetinius centrus – čakras. Žodis „čakra“ išvertus iš sanskrito kalbos reiškia „ratas“. Čakros – tai apvalios formos ypatingi energetiniai centrai, išsidėstę centriniame energetiniame kanale, kuris vadinamas Sušumna. Jas pajausti galima gerai atsipalaidavus tose vietose, kur eterinis kūnas glaudžiai susijęs su fiziniu, 2-3 cm atstumu nuo odos paviršiaus auros viduje. Čakros jaučiamos kaip vibracijos arba judėjimas ratu, kurio skersmuo apytiksliai yra 15 cm.

Galima pasakyti, kad čakros – tai mūsų kūno durys. Per čakras į mus patenka nematoma energija, kurioje mes gyvename kaip žuvis vandenyje, ir kuri cirkuliuoja energetiniais kanalais. Iš energetinių kanalų ji patenka į nervų ir endokrininę sistemas, po to į kraują, palaikydama sveikatą ir mūsų kūno energetinį balansą. Su šia energija susijusi medžiagų apykaita ir kiti sudėtingi mūsų organizmo procesai. Pagrindinės čakros jungiasi viena su kita per centrinį kanalą. Be 7 pagrindinių čakrų, žmoguje yra 108 mažos papildomos čakros.

Karūnos čakra(Sachasrara). Vieta: viršugalvyje. Spalva: Violetinė. Funkcija: ryšys su Dievu, dvasingumas, pasitikėjimas Dievo valia. Organai: galvos smegenų žievė.

Trečiosios akies čakra(Adžna) Vieta: kaktos centre virš antakių. Spalva: Mėlyna. Funkcija: išmintis, sugebėjimas generuoti idėjas ir jas įgyvendinti, dvasinės intuicijos centras Organai: autonominė nervų sistema, didelė galvos smegenų dalis, akys, nosis, ausys.

Gerklės čakra(Višudha) Vieta: kaklo duobutėje. Spalva: Žydra. Funkcija: kūrybiškumo ir saviraiškos centras, gebėjimas kalbėti, santykiai su pasauliu. Organai: viršutinė plaučių dalis, pečiai, kaklas, gerklos, apatinis žandikaulis, liežuvis, ausys.

Širdies čakra(Anachata) Vieta: krūtinės centre. Spalva: Žalia. Funkcija: gebėjimas mylėti ir būti mylimam, užuojauta, gailestingumas, tikėjimas, viltis, laimė. Organai: širdis, plaučiai, bronchai, kraujotakos sistema, užkrūčio liauka.

Saulės rezginio čakra(Manipura). Vieta: du pirštai aukščiau bambos. Spalva: Geltona. Funkcija: emocijų centras, valios ir vidinės jėgos centras, gebėjimas džiaugtis ir gauti emocinį pasitenkinimą iš gyvenimo. Organai: skrandis, kasa, kepenys, tulžies pūslė, blužnis, oda, nervų sistema.

Kryžmens čakra(Svadhisthana) Vieta: du pirštai žemiau bambos. Spalva: Oranžinė. Funkcija: norų ir malonumų centras, seksualinės energijos centras, energija pinigams uždirbti. Organai: lytiniai organai, plonasis žarnynas, gleivinė, poodinės ląstelės, prakaito liaukos.

Šaknies čakra(Muladhara) Vieta: pas vyrus stuburo apačioje, pas moteris tarp kiaušidžių. Spalva: Raudona. Funkcija: instinktai – savigyna, išgyvenimas, valgis, miegas, dauginimasis, pasitikėjimas savimi. Organai: inkstai, šlapimo pūslė, lytiniai organai, stuburas, kojos, kaulai, storasis žarnynas, kaulų smegenys, raumenys, kraujas (Ištrauka iš Harprito Singh Hira knygos „Šeimos santykiai. Širdies čakros atvėrimas“).

Atgal