VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03 30. Siekiama pagerinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą kariams

Siūloma nustatyti, kad krašto apsaugos sistemos sveikatos priežiūros įstaigose būtų teikiamos pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugos, įtrauktos į Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą. Tikimasi, kad taip pagerėtų kariams sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas.
Seimas po pateikimo pritarė tai numatančioms krašto apsaugos ministro Juozo Oleko pristatytoms Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo ir lydimųjų teisės aktų pataisoms. Po pristatymo už naujas nuostatas balsavo 100 Seimo narių, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 7 parlamentarai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose.
Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti balandžio 16 d.
Pasak ministro J. Oleko, projektais siūloma sudaryti galimybę krašto apsaugos sistemos sveikatos priežiūros įstaigose teikti sveikatos priežiūros paslaugas Valstybės saugumo departamento žvalgybos pareigūnams, sudaryti sąlygas sužeistus karius gydyti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio valstybėse.
J. Olekas siūlo įstatymų pataisomis nustatyti, kad karių, kurie žuvo arba mirė užsienyje atlikdami tarnybines pareigas, palaikų pervežimo į Lietuvą išlaidas apmokėtų valstybė.
Pagal teikiamas nuostatas, profesinės karo tarnybos kariais negalėtų būti asmenys, teisti už bet kokius tyčinius nusikaltimus, nepaisant to, ar teistumas išnyko, tačiau galėtų būti priimti tie, kurie nors ir buvo teisti už tyčinius nusikaltimus, tačiau neatliko realios laisvės atėmimo bausmės.
Numatoma suderinti kompensacijas, mokamas kariui žuvus ar mirus, ar sutrikus jo sveikatai, dydžius su kitų statutinių institucijų pareigūnams ir statutiniams valstybės tarnautojams nustatytais dydžiais. Taip pat siekiama atsisakyti žūties atveju mokamos kompensacijos ribinių dydžių.
"Įstatymo lygmeniu siekiama įtvirtinti įgaliojimą Vyriausybei nustatyti Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje dirbančių darbuotojų darbo užmokesčio apmokėjimo sąlygas, maitinimo išlaidų, piniginės kompensacijos mokėjimo kariams tvarką, galimybę pasitelkti Lietuvos kariuomenę neutralizuojant sprogmenis", - sakė Vyriausybės narys.
Teisės aktų pakeitimais siūloma įtvirtinti draudimą viešosiose vietose dėvėti kario uniformos atskirus elementus ir skiriamuosius ženklus, taip siekiant apsaugoti visuomenę nuo grėsmės, kai kario statuso ir atitinkamai tam tikrų įgaliojimų neturintys asmenys dėl dėvimų atskirų uniformos dalių gali būti palaikyti kariais. Už šio reikalavimo pažeidimą didėtų administracinė atsakomybė ir už tai grėstų bauda nuo 28 iki 144 eurų.
"Didinant administracinę atsakomybę už neteisėtą uniformos ar jos dalių dėvėjimą siekiama mažinti galimybes kitų valstybių karinių pajėgų atstovams, dėvintiems uniformas be atpažinimo ženklų, nelegaliam veikimui taikos metu", - teigiama aiškinamajame rašte.

Atgal