VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08 04. Pasirūpinkime savo sveikata (2)

Parengė Birutė Silevičienė

Išrūgos gydo vidurių užkietėjimą, suaktyvina žarnyno veiklą, pagerina žarnyno mikroflorą, padeda pasišalinti iš organizmo šlakams.

Išsivysčius prostatos uždegimui, rekomenduojama valgyti šviežių petražolių lapelių, gerti petražolių šaknų antpilą. Vakare 1 valg. šaukštą šaknų užpilti 100 ml verdančio vandens ir palikti apmuturiuotame inde per naktį. Vartojama po 1 valg. šaukštą 4 kartus per dieną, 30 min.prieš valgį.

Jei jūsų kraujospūdis padidėjęs, valgykite daugiau bulvių. Jose gausu kalio, kuris stiprina širdį, mažina skysčių kaupimąsi, reguliuoja virškinimą.

Širdies infarktas dažniausiai įvyksta 9 valandą ryto. Jei esate linkę sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, iš ryto venkite didelio fizinio ir psichinio krūvio.

Jei svaigsta galva

Galvos svaigimo priepuoliai sukelia nerimą, baimę, bet gyvybei jie nepavojingi. Staiga užklupus galvos svaigimo priepuoliui pasistenkite nusiraminti, atsisėskite arba atsigulkite; pamatuokite arterinį spaudimą, neužmerkite akių: pasistenkite sutelkti dėmesį į vieną daiktą.

Dažnai svaigstant galvai, be gydytojo rekomenduoto gydymo, naudinga daryti specialius pratimus, kurie treniruoja smegenis ir padeda joms prisitaikyti prie kintančių situacijų. Reguliariai darant pratimus, galvos smegenų priepuoliai retėja ir silpnėja. Perį du mėnesius gali net visiškai išnykti. To siekiant, iš visų nurodytų pratimų reikia išsirinkti tokius, kurie sukelia galvos svaigimą, ir juos atlikti atsimerkus (kiekvieną kartoti 5 kartus) du kartus per dieną mažiausiai 8 valandų intervalu.

Atsisėskite tiesiai, kojas ištieskite, žiūrėkite į priekį, o po to staiga atsigulkite ant nugaros; gulėdami pasiverskite ant kairio šono; gulėdami ant kairio šono, žiūrėkite į priekį, o po to staiga pasiverskite ant dešinio šono. Prieš pradėdami daryti šiuos pratimus, pasikonsultuokite dėl jų su gydytoju.

Antinksčiai

Šios liaukos tokį pavadinimą pelnė tikriausiai todėl, kad yra sujungtos su inkstais, nors jiems neturi jokios įtakos. Antinksčių vidinėje dalyje gaminasi adrenalinas noradrenalinas, o išorinėje – kortikosteroidai – kortizolis, aldosteronas, adrenosteronas ir kt.

Adrenalinas padeda žmogui išvengti pavojų ir apsiginti nuo priešų, kortizolis padeda baltymams virsti angliavandeniais, aldosteronas reguliuoja kalio bei natrio apykaitą, adrenosteronas veikia panašiai kaip ir lytinis hormonas.

Jeigu dėl antinksčių veiklos sutrikimo susilpnėja adrenalino gamyba, žmogus gali nesugebėti išvengti pavojingų situacijų arba apsiginti, o jeigu sumažėja kortizolio, aldosterono ar kito panašaus hormono kiekis, gali išsivystyti Adisono liga, pasireiškianti raumenų silpnumu, apetito pablogėjimu, liesėjimu, virškinamojo trakto veiklos sutrikimais (šleikštuliu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmais, potencijos susilpnėjimu.

Dėl tų pačių hormonų pertekliaus gali padidėti agresyvumas, sutrikti minėtų medžiagų apykaita ar vyriškų lytinių organų vystymasis.

Osteoporozė – grėsminga liga

Kaulų retėjimas, arba vadinamoji osteoporozė gali progresuoti metų metus, nesukeldama jokių nemalonių pojūčių, kol kaulai pradeda lūžinėti, regis, be jokios priežasties. Kaulų retėjimas būna 2 skirtingų laipsnių: osteopenija (patologiškai mažas kaulų audinio tankumas) ir osteoporozė (pavojingas kaulų audinio išretėjimas). Retėjant kaulų audiniui, lūžių tikimybė didėja visiems kaulams, bet didžiausias jų pavojus gresia stuburui, o taip pat ir riešo bei dubens kaulams ir šonkauliams.

Stuburo slanksteliai dėl savo mažumo ir savito kaulinio audinio yra visą gyvenimą lengviau pažeidžiami už kitus kaulus, o senstant pasidaro ypač jautrūs. Išretėjus kauliniam audiniui, jie gali lūžti net dirbant įprastus darbus, pavyzdžiui, rišantis batų raištelius arba keliant kibirą vandens.

Gydantis galima sulėtinti ligos progresavimą.

Vyresnio amžiaus moterys palyginti dažnai susilaužo riešą. Šlaunikaulį paprastai susilaužo70 metų slenkstį peržengusios moterys.

Beje, irgi dažniausiai griūdamos. Ši liga neaplenkia ir žandikaulių. Anksčiau buvo manoma, kad senyvo amžiaus žmonėms dantys pradeda klibėti ir kristi dėl dantenų ligų, bet dabar įsitikinama, kad taip gali atsitikti ir dėl žandikaulių audinio retėjimo.

Augalai gydo. Kaip renkami vaistiniai augalai

Lapai renkami augalo žydėjimo periodu. Netinkami yra vystantys, džiūti pradėję lapai, taip pat praradę savo natūralią spalvą, išėsti vabzdžių, pažeisti grybelių ir kitokių ligų. Lapai skinami rankomis arba nukerpami žirklėmis, nupjaunami aštriu peiliu daugiausiai iš pašaknų, pasirenkant juos nuo apatinės ir vidurinės stiebo dalies, siekiant nepažeisti augalo vientisumo ir nesutrikdyti tolesnio jo augimo. Kai kuriais atvejais pirmiausiai nupjaunamas visas augalas (mėta, dilgėlė ir kt.), o lapai nuskinami nuo jo, jiems jau apvytus. Jauni lapeliai ant ūglių viršaus paliekami. Visžalių augalų (meškauogės, bruknių, gailio ir kt.) lapai renkami ankstyvą pavasarį, prieš prasiskleidžiant jauniems lapeliams, arba rudenį, nes vasarą surinkti tokių augalų lapai greitai pajuoduoja ir tampa netinkami naudojimui.

Medžių ir krūmų žievė renkama nuo jaunų augalų kamienų bei ne vyresnių kaip 3 metų amžiaus šakų ankstyvą pavasarį, kai intensyviausias medžio syvų judėjimo augalu laikotarpiu, arba rudenį, nukritus lapams. Žievė nuo augalo nulupama išilginiais 30-50 cm. ilgio rėžiais. Po lietaus žievė nuplėšiama lengviau negu sausu oru.

Vasarą prisirinkime žemuogių lapelių, liepos žiedų, čiobrelių, mėtų, aviečių šakelių su lapeliais, mėlynių, bruknių lapelių, o kartu ir žliūgės žolės. Ją galima tinkamai išdžiovinti pavėsyje ir įdėti į stiklainį. Tiks žiemai įdėti į sriubas. Mėtų, dilgėlių lapeliai sutrinti ir užberti kartu su čiobrelių žiedeliais, tiks mėsos patiekalams. Malonus skonis ir aromatas. Gaivios arbatos – pačių mūsų rankomis rinktos. Tinka ir vyšnių šakelių ir lapų arbatėlės.

Pabandykite, įsitikinsite!

Prieskoninių augalų poveikis organizmui

Apynio spurgų antpilas populiarus kaip raminamasis vaistas, padidėjus jaudrumui.

Čiobrelio antpilas ramina ir malšina skausmą, jis geriamas nuo nemigos, galvos skausmo.

Cinamono žievė vartojama kaip apetitą žadinantis, kraujavimą stabdantis vaistas. Arbatinis šaukštelis cinamono miltelių sumaišomas su kefyro stikline ir išgeriama. Jis mažina kraujospūdį.

Imbieras patartinas nuo bronchinės astmos, pykinimo, vėmimo.

Krapų žolė rekomenduojama sustiprėjus rūgimo procesui žarnyne.

Vandeniu praskiestomis krienų sultimis skalaujama burna ir gerklė prasidėjus gleivinių uždegimui ir anginai.

Mairūno žolės nuovirai ir antpilai liaudies medicinoje vartojami tonizavimui, nuo spazmų ir katarų.

Petražolė liaudies medicinoje vartojama apetitui sužadinti.

Kvapniojo rozmarino antpilu gydomos ginekologinės ligos, nerviniai sutrikimai, nusilpimas, galvos svaigulys, atminties susilpnėjimas.

Saliero šaknys ir sėklos vartojamos kaip šlapimo išsiskyrimą skatinanti priemonė.

Vanilė sveika nuo vidurių pūtimo, reumato, nervinio streso, mažakraujystės.

Jeigu norite išsaugoti sveikatą, laikykitės darbo ir poilsio režimo, nepersivalgykite, saikingai vartokite alkoholį, nerūkykite, laikykitės higienos reikalavimų, grūdinkitės, nevenkite fizinio aktyvumo.

Diabetinė nefropatija

Ankstyvas diabetinės nefropatijos požymis yra padidėjęs albuminų išsiskyrimas su šlapimu, nors bendras baltymų kiekis kraujyje yra ir normalus. Vėliau su šlapimu pradeda išsiskirti ir stambiamolekuliniai baltymai. Tuomet, baltymų buvimą šlapime parodo jau ir įprasti klinikiniai šlapimo tyrimai. Dar vėliau su šlapimu pradeda išsiskirti ir eritrocitai – raudonieji kraujo kūneliai, o šlapimo nuosėdose aptinkami hialino cilindrai.

Netrukus sergantįjį nefropatija pradeda kamuoti rytiniai veido paburkimai. Progresavusios nefropatijos stadijoje pabrinkimai ir patinimai gali pradėti ryškėti ant viso kūno. Vienas iš diabetinės nefropatijos simptomų yra arterinio kraujospūdžio padidėjimas.

Progresuojant ligai, šlapimo pokyčiai darosi vis ryškesni, pabrinkimai apima liemenį ir galūnes, labai padidėja arterinis kraujospūdis, pasireiškia anemija ir kiti požymiai, liudijantys sunkų inkstų pažeidimą. Būtent todėl sergant cukriniu diabetu labai svarbu laiku pastebėti ankstyvuosius inkstų pažeidimo požymius ir nedelsiant pradėti jų gydymą.

Jeigu norite, kad plaukai augtų greičiau, patariama kirptis per mėnulio pilnatį arba priešpilnį. Šiuo laikotarpiu nukirpti plaukai auga sveikesni, jų galiukai neskilinėja.

Atsibudę ryte nusišypsokite ir pasakykite pasauliui: „Sveikas!“ Susiplanuokite visą dieną. Pasižymėkite, su kuo reikia susitikti, kokios pagalbos reikia jums, ko kiti laukia iš jūsų ir nepamirškite savo pažadų.

Nekankinkite savęs dėl to, kas jau praėjo, ir dėl to, kas laukia – gyvenkite šia diena. Padarykite savo namus jaukiais visiems, kas juose gyvena. Didelėmis raidėmis parašykite ant lapo „Šiandien!“ ir pakabinkite jį matomoje vietoje.

Suruoškite sau mažą šventę. Pavyzdžiui, nueikite į kiną, pasilepinkite kokiu nors skanumynu, susitikite su tais, su kuriais seniai norėjote pasimatyti, perskaitykite įdomią knygą, surenkite šventę savo artimiesiems. Nepasiduokite neigiamoms emocijoms. Dažniau šypsokitės, būkite malonūs ir geranoriški, stenkitės vengti bendravimo su nuobodžiais ir piktais žmonėmis. Skleiskite ramybę ir optimizmą net pačiose sunkiausiose situacijose.

Argi ne nuostabus mūsų pasaulis? Juk tokia laimė džiaugtis saulės spinduliais, kvepiančios pievos aromatais ar nepažįstamo žmogaus šypsena. Nesibaiminkite dėl to, kad jums atrodo nerealu laikytis šių taisyklių. Tiesiog pabandykite.

Žalia spalva teikia ramybę, geltona suteikia džiaugsmą, raudona – spindėjimą, meilę, jėgų gyvenimui. Tam reikalingas geras regėjimas. Kad mūsų regėjimas nenusilptų, reikia rūpintis nuolatos. Valgykime mėlynių, šermukšnių uogų ir medaus mišinio, reikia gerti citrinų, morkų, šaltalankių sultis su medumi arba valgyti šviežių tarkuotų morkų, graikinių riešutų ir medaus mišinį.

Rytą pradėkime stikline šalto vandens ir šaukšteliu medaus!

Žirniai liaudies medicinoje

Žirniai gali pagreitinti sveikimą sergant opalige, susidarius akmenų šlapimo pūslėje, naudinga valgyti nesubrendusių žirnelių – žalių arba virtų. Galima vartoti tokį užpilą: 2 valgomieji šaukštai smulkintos žaliavos užpilant 1 stikline verdančio vandens. Užpilui leidžiame 2 valandas nusistovėti, jis perkošiamas ir geriamas.

Ruošiant žirnių nuovirą, reikia 1 valg. šaukštą žydėjimo metu surinktos augalo žolės drauge su ankštimis užpilti 200 ml vandens, užvirinti ir virti 10 min. Nuovirui nusistovėjus, jis perkošiamas ir atvėsinamas. Vartojama po1-2 valg. šaukštus nuoviro 3-4 kartus per dieną. Nuoviras padeda sergant inkstų akmenlige.Vartojant nuovirą mėnesį laiko, stambūs akmenys turėtų pavirsti smėliu ir pasišalinti iš organizmo. Šlapimo varomąjį poveikį sąlygoja didelis kalio kiekis žaliose augalo dalyse.

Sergant endokrininės sistemos ligomis, žirniai naudingi bet kokiu pavidalu.

Sergant periferinių venų ir arterijų ligomis, nesubrendusių žirnių košelės (grynos arba sumaišytos su kiaušinio baltymu) dedama ant susiformavusios mėlynės.

Senoviniai receptai

Nuo arterinės hipertenzijos. Krienai 36 valandas pamirkomi vandenyje, po to sutarkuojami, užpilami vandeniu, pamaišius nuspaudžiami. Gaunamos sultys, kurios sumaišomos su morkų sultimis, medumi (po stiklinę) ir 1 citrinos sultimis. Mišinys išmaišomas mediniu šaukštu, supilamas į sandariai uždengiamą indą ir laikomas vėsioje vietoje. Vartojamas po 2 arbat. šaukštelius 1 valandą prieš valgį arba 2-3 valandas po valgio.

Trinti krienai užpilami šiltu vandeniu (2 valg. šaukštai krienų vienai stiklinei vandens), užpilui leidžiama nusistovėti šiltoje patalpoje 2 paras, po to jis perkošiamas. Sumaišoma po1 stiklinę (200 ml) krienų užpilo, šviežiai spaustų burokėlių ir morkų sulčių, supilama vienos citrinos sultys ir įdedama 1 stiklinė medaus. Vartojama po 1 valg. šaukštą 2-3 kartus per dieną, 1 valandą prieš valgį, 2 mėnesius.

Rekomenduojama rytais, nieko nevalgius, vartoti po 1 arbat. šaukštelį medaus, užgeriant 1 stikline burokėlių sulčių.

Rekomenduojama kasdien išgerti po 1-2 stiklines šalto kraujažolės antpilo ir suvalgyti po1 arbat. šaukštelį mielių.

Nuo įvairios kilmės sąnarių skausmų padeda gintaro trauktinė. 50 g. smulkių gintaro gabalėlių reikia užpilti puse litro spirito. Po 2 savaičių perkošti, praskiesti ir kiekvieną rytą bei vakarą įtrinti skaudamus sąnarius.

Salotos – puikus valgis tiems, kurie nori sulieknėti.

100 g. salotų vidutiniškai turi tik 12 kalorijų. Be to, jos gerina virškinimą, skatina skysčių išsiskyrimą iš organizmo, stiprina kraujagyslių sieneles, turi vitaminų A, C, E, folinės rūgšties.

Senovinės priemonės nuo įkandimų

Atskiesti medetkos tinktūrą santykiu 1:5 ir praplauti įkandimo vietą: žaizdą ir sritį apie ją. Galima ant žaizdos dėti gysločio lapą: geriau jį susmulkinti, kad išsiskirtų sunka, ir dėti ant žaizdos tokios košelės kompresą.

Net paprasčiausi voratinkliai, uždėti ant žaizdos, paspartina jos gijimą. Voratinkliuose yra medžiagų, kurių poveikis panašus į antibiotikų.

Žaizdos gijimas paspartės, jeigu ją pabarstysime džiovintų tikrinių baravykų milteliais.

Žaizdą tinkamai apdorojus, ant jos galima uždėti vingiorykštės lapų košelės. Prie žaizdos galima dėti su medumi ir actu pertrinto svogūno.

Šuns įkandimą gerai gydo susmulkinta ir su druska sumaišyta mėta.

Įkandimo žaizdą reikia apiplauti sūriu vandeniu ir, jai gyjant, drėkinti riešutų aliejumi. Riešutų aliejaus tuomet reikia ir gerti po 1 valg. šaukštą 3 kartus per dieną.

Dilgėlės su druska pavilgai išvalo žaizdą ir palengvina nuo šuns įkandimų.

Profesionalus burnos higienos atlikimas Kaune

Atgal