VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

09 23. Pasirūpinkime savo sveikata (6)

Birutė Silevičienė

Šermukšniai

Liaudies medicinoje šermukšniai vartojami kaip silpnai vidurius paleidžiantys, šlapimą varantys ir kraujavimą stabdantys vaistai, taip pat sergant plaučių ligomis ir reumatu. Šermukšnių sultys yra geras vaistas nuo hemorojaus.

Šermukšnio vaisiuose vitamino C yra daugiau nei citrinose, ne ką nusileidžia erškėtrožėms, karotino daugiau nei morkose, jis žymiai lengviau pasisavinamas, yra gausu sacharidų, flavonidų, rauginių medžiagų, rečiau sutinkamo vitamino E, jodo, eterinių aliejų, mineralinių medžiagų, mikroelementų.

Uogas galima sukramtyti, iščiulpti ir išspjauti – vis tiek bus daug naudos. Kramtymas – gera paradontozės profilaktika.

Šermukšnių uogos gerai varo tulžį, tinka avitaminozei mažinti, nuo vidurių pūtimo, gerina savijautą sergantiems kepenų, inkstų, virškinamojo trakto ligomis, cukralige, hemorojumi, lėtina aterosklerozę.

Sergantiems tulžies pūslės ligomis žiniuoniai pataria dabar pasinaudoti šermukšnio galiomis – 20 min. prieš valgį išgerti po šaukštą ką tik išspaustų šermukšnio uogų sulčių.

Reikėtų nepraleisti progos prisidžiovinti uogų ir visą rudenį, žiemą, pavasarį gerti jų vitaminingą arbatą. Du šaukštus džiovintų uogų užpilti puslitriu verdančio vandens, palaikyti pusvalandį, kol pritrauks, nukošti, išsunkti ir gerti - 20-30 min. prieš valgį po pusę stiklinės su šaukšteliu medaus. Ši arbata tinka ir plaučių ligoms bei reumatui lengvinti.

Šviežios šermukšnio uogos ar sultys netinka vartoti asmenims, kurių padidėjęs skrandžio rūgštingumas.

Avižos – senovinis vaistas nuo daugelio negalavimų

Avižų grūdų nuoviras skatina šlapimo skyrimąsi, vartojamas esant hipertenzijai, tinka alerginėms ligoms gydyti. Be to, jis rekomenduojamas spazminiam skausmui malšinti, nuo vidurių pūtimo, esant atoniniam vidurių užkietėjimui.

Avižų grūdų nuoviras gaminamas taip: stiklinė grūdų užpilama 4 stiklinėmis vandens ir kaitinama vandens vonelėje ant silpnos ugnies tol, kol vandens lieka pusė pradinio kiekio. Įdedama 4 valgomuosius šaukštus medaus ir vėl kaitinama vandens vonelėje dar 5 minutes. Tada perkošiama. Geriama po ½ stiklinės nuoviro 2-3 kartus per dieną. Į šį nuovirą įdėjus petražolių šaknų sulčių (maždaug 2 valgomuosius šaukštus 0,5 l nuoviro), gėrimu galima gydyti gausias ir skausmingas menstruacijas, vyrams prostatos ligas.

Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opa gydoma tokiu avižų nuoviru: 10 valgomųjų šaukštų avižų grūdų užpilama litru vandens ir 3 valandas verdama ant silpnos ugnies gerai uždengtame inde. Ataušinama, perkošiama ir įpilama šalto virinto vandens iki pirminio kiekio. Visą nuovirą išgeriama per dieną, per penkis kartus, 20 minučių prieš valgį.

Liaudies medicina nuo ilgai negyjančių žaizdų

Senas opas gerai gydo graikinio riešutmedžio aliejaus pavilgai.

Ant opų rekomenduojama dėti graikinio riešutmedžio lapų košelę. Opas itin greitai užgydo džiovintų ąžuolo lapų milteliai.

Trofines opas efektyviai gydo moliūgų žiedų nuoviro kompresai.

Blauzdos trofinei opai gydyti tinkami vaistinės taukės drėgnieji kompresai. Nedideles, prastai gyjančias žaizdas gerai gydo aliejinės ištraukos, pvz., jonažolių aliejus. Šiuo aliejumi vilgomos marlinės servetėlės ir dedamos ant pažeistų vietų. Jas reikia dažnai keisti.

Purpurinė ežiuolė žinoma ne tik kaip imuninę sistemą stiprinanti, bet ir kaip žaizdas gydanti priemonė. Jos preparatus galima naudoti drėgniems kompresams ir tepalams.

Švieži, susmulkinti guobos lapai ir jaunų medelių žievė pagreitina nedidelių žaizdų gijimą.

Eglės derva. Sumaišoma po lygiai eglės dervos, vaško, medaus ir saulėgrąžų aliejaus, pakaitinama ant silpnos ugnies, gerai išmaišoma, atvėsinama. Gautu tepalu tepamos žaizdos, nuotrynos, skauduliai ir kiti pūlingi odos dariniai.

Kaip išvengti ligų – grybelinės ligos

Nevaikštinėti basomis kojomis pirtyje palei baseiną, viešbučio arba sanatorijos kambaryje ir kitose vietose, kur gali būti grybelių sporų.

Maudantis pirtyje, naudojamus indus, guminius kilimėlius ir suolelius perpilti verdančiu vandeniu. Prieš maudantis vonioje, pirmiausia ją kruopščiai iššveisti dezinfekuojamosiomis priemonėmis.

Avėti pakankamai laisvus, patogius, gerai orą praleidžiančius batus su pakulniu, kad neprakaituotų kojos ir nesivystytų pilnapadystė (grybelinėmis ligomis dažniau serga pilnapadžiai).

Nusiavus batus išvėdinti ir gerai išdžiovinti. Kasdien švariai nuplauti kojas ir kruopščiai jas nušluostyti (ypač tarpupirščius).

Pažeistų pėdų odą (įdrėskimus, nuotrynas ir t.t.) apdoroti dezinfekuojamu tirpalu. Padidėjus užsikrėtimo tikimybei, naudoti specialius tepalus arba tirpalus, rekomenduojamus grybelinių infekcijų profilaktikai.

Juodasis šeivamedis

Vaistams vartojami šeivamedžio lapai, žiedai, žievė ir vaisiai. Jaunus lapelius reikia skinti anksti pavasarį, žiedus – visiškai išsiskleidusius, be žiedkočių; žievę – vasarą, o vaisius rugpjūčio ar rugsėjo mėnesį.

Tradicinėje medicinoje juodojo šeivamedžio žiedai ir vaisiai, pasižymintys sutraukiamosiomis bei dezinfekuojamosiomis savybėmis, vartojami šlapimo ir prakaito išsiskyrimui stimuliuoti. Be to, juose esančios veikliosios medžiagos slopina uždegimus ir mažina karščiavimą persišaldžius, sergant gripu ar angina. Šeivamedžio uogų nuoviras slopina uždegimus, vartojamas kaip vidurių laisvinamoji priemonė. Žievės nuoviras veiksmingai skatina šlapimo išsiskyrimą.

Mūsų senoliai smulkintus šio augalo lapus apvirdavo medyje ir duodavo ligoniui, sergančiam inkstų arba šlapimo pūslės uždegimui: ši priemonė labai veiksmingai padėdavo ir esant lėtiniam vidurių užkietėjimui. Piene apvirtus šeivamedžio lapus dėdavo ant nudegimų, furunkulų, iššutimų. Žiedų nuoviru gydė peršalimus, kosulį, kokliušą, pabrinkimus, artritą, inkstų ir šlapimo pūslės ligas, podagrą, reumatą, odos sužeidimus ir nubrozdinimus; šiuo nuoviru skalaudavo burną ir gerklę, karštus jo kompresus dėdavo ant skaudamų sąnarių.

Gyventi „čia ir dabar“

Reikia nepasiduoti nuoboduliui ir apatijai, stengtis negalvoti iki skausmo apie tai, kas buvo, kas prarasta, ko nepavyko pasiekti, kas bus ateityje. Vidutinio amžiaus krizė neaplenkia daugumos moterų. Jos irgi liūdi, nerimauja, apgailestauja, skendi depresijoje. Todėl krizės kamuojamam vyrui, užuot svajojus apie vedybas su jaunute gražuole, verčiau daugiau bendrauti, keliauti ir visur dalyvauti su savo bendraamže žmona, kuri geriausiai jį suprastų, mokėtų patarti, paguosti ir kartu – pati jaustųsi laimingesnė. Vyrui praverstų artimiau bendrauti ir su savo tėvais: jiems padėti, paguosti, išklausyti ir pačiam atverti jiems savo širdį. Šilti tarpusavio santykiai sudirgusią sielą gydo geriau už vaistus, grąžina ramybę ir gyvenimo pilnatvę. Užuot sustojus pusiaukelėje ir pradėjus verkšlenti dėl neišsipildžiusių lūkesčių ir nerimauti dėl rytojaus, reikia keisti ne tik mąstyseną, bet ir gyvenseną, įpročius, mitybą: pradėti sportuoti, rasti naujų pomėgių, pramogų, paragauti naujų patiekalų ir t.t. Malonūs pasikeitimai išblaškytų apatiją. Ir gyvenimas vėl nušvistų visomis savo spalvomis. Taip pataria psichologai.

Kaip išgyventi sielvartą be didelės žalos sveikatai

Nesistenkite bėgti nuo paties savęs, neslopinkite emocijų.Tokiais atvejais netgi išsiverkti yra geriau. Neužsidarykite nuo žmonių. Draugai tam ir reikalingi, kad galėtume atsiremti į jų petį ir džiaugsme ir varguose.

Apmąstykite, su kuo susijęs iš tikro jūsų sielvartas? Galbūt jūs tiesiog gailite paties savęs, praradusio artimą žmogų, gailitės savęs palikto? pergyvenimai negali būti priežastis atsisakyti kasdienių reikalų tvarkymo.

Atminkite, kad jūs ir toliau esate reikalingas artimiems žmonėms. Net ir prisiversdamas stenkitės būti jiems naudingas, o tai savo ruožtu grąžina jums prarastą pasitikėjimą savimi.Pamėginkite išsiaiškinti, kaip ir kuo pasikeis jūsų gyvenimas po netekties. O galbūt jame netgi atsiras teigiamų aspektų?

Nesistenkite išbraukti skaudaus įvykio iš atminties. Geriau dažniau pagalvokite apie tai, kokios šviesios jūsų gyvenimo akimirkos buvo išgyventos su tuo žmogumi.

Susitaikykite su tuo, kas įvyko, ir žiūrėkite į gyvenimą naujai, žinodami, kad po kryčio beveik visada seka pakilimas.

Žagsėjimas

Puiki naminė priemonė nuo žagsėjimo: arbatiniu šaukšteliu pasemkite tuputį garstyčių ir acto, sumaišykite ir gauta košele ištepkite trečdalį liežuvio paviršiaus. Po 2-jų minučių išskalaukite burną šiltu vandeniu.

Su virškinimu susijęs pykinimas

Dažniausiai pasitaiko su virškinamuoju traktu susijęs pykinimas. Taip organizmas apsaugo save nuo per gausaus arba nekokybiško maisto. Jei įtariate, jog suvalgėte kažką netinkamo, geriausia išvalyti skrandį. Taip apsisaugosite nuo apsinuodijimo maistu pasekmių. Po to, kai išvėmėte visą nesuvirškintą maistą, stenkitės gerti kuo daugiau mineralinio vandens, saldžios arbatos. Ypač sveika gerti nestiprią arbatą, nes joje esantys taninai suriša virškinamajame trakte esančias toksines medžiagas ir jas pašalina iš organizmo. Keletą dienų siūloma laikytis negausios, lengvai virškinamo maisto dietos.

Neretai pykina ir sočiai pavalgyti mėgstančius žmones. Nuo pernelyg gausios mitybos išsitempia skrandžio sienelės ir sutrinka jo motorika. Geriausias patarimas besočiams – sumažinkite valgio porcijas ir šis negalavimas jūsų daugiau nebekamuos. Įpraskite valgyti dažniau, bet nedidelėmis porcijomis. Jeigu valgysite daug mėsos, būtinai valgykite ir spanguolių, bruknių, agrastų, raudonųjų serbentų, granatų, pomidorų, paprikų. Įprastą duoną pakeiskite rupia.

Jei pavalgius dažnai pykina be jokios akivaizdžios priežasties, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Jeigu po gausių vaišių jaučiatės nekaip, pusryčiams išgerkite du puodelius juodos kavos. Kad greičiau iš organizmo pasišalintų alkoholis, per dieną reikėtų išgerti 2 l mineralinio vandens.

Endokrininės sistemos ligos

Liesėjimas didėjant apetitui. Džiaugtis galimybe „valgyti ir lieknėti“ šiuo atveju neverta, nes kartu dažniausiai pasireiškia ir kiti nemalonūs simptomai, būdingi skydliaukės veiklos suaktyvėjimui – tai širdies „permušimai“, gausus prakaitavimas, nedidelis karščiavimas, rankų pirštų drebėjimas, nuotaikų kaita, nervingumo padidėjimas, miego sutrikimas.

Be to, paprastai pasireiškia išverstakumas: akys tarytum išsprogsta, liguistai blizga.

Tukimas

Tukti galima ne tik dėl persivalgymo ir hipodinamijos, bet ir dėl endokrinologinio pobūdžio sutrikimo. Jeigu riebalinis audinys kaupiasi tolygiai visame kūne, apetitas nedidėja (netgi sumažėja), be to, išsausėja oda, kamuoja silpnumas, apatija, mieguistumas, silpnėja, slenka plaukai, gali būti, kad sulėtėjo skydliaukės veikla. Šiuo atveju kūno temperatūros ir arterinis spaudimas gali būti sumažėję. Gali užkimti balsas ir periodiškai užkietėti viduriai.

Mankšta – neišsenkantis energijos šaltinis bet kurio amžiaus žmogui. Netgi trumpos sportinės treniruotės padės jums išsaugoti sveiką širdį ir plaučius, sustiprins imunitetą, padės išsaugoti sąnarių lankstu.

Augalai gydo

Pieninis dagys – populiariausias vaistas nuo kepenų ligų. Kepenų ir tulžies ligoms gydyti ir jų ligų profilaktikai labai tinka pieninis dagys. Jame esantis silimarinas padeda kepenims greičiau pašalinti toksinus. Be to, jis net 4 kartus pagreitina kepenų atsinaujinimą. Tai ypač svarbu sergant hepatitu, ciroze, cholecistitu, tulžies latakų uždegimu.

Gydantis rekomenduojama suvartoti 100 g dagio sėklų: rytais ir vakarais po 1 arbatinį šaukštelį. Po 1-3 savaičių pertraukos gydymą galima pakartoti.

Siekiant sustiprinti nesveikas kepenis, naudinga vartoti augalų mišinių antpilus, skatinančius tulžies išsiskyrimą. Pavyzdžiui, 1 valgomąjį šaukštą takažolės bei jonažolės ir kukurūzų purkų lygių dalių mišinio užpilti 2 l verdančio vandens, 10 minučių pavirinti, po 30 minučių perkošti ir vartoti po 1 valgomąjį šaukštą 30 minučių prieš valgį. Pasigydžius mėnesį, reikia padaryti 3 savaičių pertrauką, kurios metu reikėtų gerti avižų nuovirą: saują grūdų užpilti 1,5 l verdančio vandens ir 30 minučių pavirinti.

Atgal