VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

10 13. Pasirūpinkime savo sveikata (8)

Birutė Silevičienė

Skundžiatės viršsvoriu?

Nesižavėkite įvairiomis dietomis. Reikia maitintis taip, kad kiekvieną mėnesį jūsų viršsvoris mažėtų 2-4 kg. Valgykite 5 kartus dienoje. Jūsų dienos racionas turi būti sudarytas iš pilnaverčių maisto produktų.  Javainius galima pagardinti jogurtu, varške ar pienu. Sekite, kad dienos meniu jūsų valgyje būtų baltymų. Vertingiausi yra sojų baltymai, kuriuos reikėtų vartoti kartu su daržovėmis.

Vartodami šiuos produktus išliksite visą dieną žvalūs ir energingi.

Gydytojai nustatė, kad mėlynių lapuose yra medžiagų, gerinančių regėjimą. Todėl juos reikėtų profilaktiškai vartoti žmonėms, kurių darbas susijęs su regėjimo įtempimu. Gerkime mėlynių lapų arbatos.

Pasirūpinkime skrandžiu. Mūsų skrandyje vyksta pirminis maisto virškinimas ir dalinis iš jo išgautų maistinių medžiagų įsiurbimas. Skrandis užtikrina tolesnį maisto pristatymą į dvylikapirštę žarną. Jo forma ir apimtis priklauso nuo skrandžio raumenų tonuso, jo prisipildymo laipsnio, virškinimo fazės, kūno padėties ir jo sudėjimo konstitucinių ypatumų, nuo greta skrandžio esančių kitų organų būklės. Paprastai, prisipildžiusio skrandžio talpa siekia nuo 1,5 iki 2,5 litro.

Ant skrandžio vidinės gleivinės yra daug smulkių liaukų, kurios išskiria druskos rūgštį ir virškinimo fermentus.  Skrandžio sulčių skyrimąsi skatina šaltis, prieskoniai, kofeinas, kai kurie baltyminiai produktai, slopina – šiluma, aliejus, cukrus, grietinė. Gydomajam poveikiui skrandis geriausiai pasiduoda didžiausio savo aktyvumo metu – nuo 7 iki 9 valandos ryto. Dažniausiai skrandžio negalavimo simptomai yra šie: apetito nebuvimas, skausmai skrandžio srityje, galvos skausmai, kūno temperatūros pokyčiai, nervinis dirglumas.

Bananai – vitaminingas dietinis valgis. Jie ypač tinka ateroskleroze, arterine hipertenzija sergantiems žmonėms. Bananai efektyviai gydo  vaikų skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimus, juos sveika valgyti viduriuojant.

Obuoliai naudingi, kai sutrikusi širdies ir kraujagyslių veikla.  Kaip nekaloringas produktas jie labai vertingi nutukusiųjų dietai. Gydytojai rekomenduoja iškrovos dieną suvalgyti iki 2 kg. obuolių.

Liaudies medicina griežčio sultimis gydo sunkiai gyjančius nudegimus, rekomenduoja dezinfekuoti  rankas, siekiant išvengti užkrečiamų ligų. Griežčių šakniavaisiai vartojami nuo vidurių užkietėjimo. Griežčių negalima valgyti sergant ūmiomis skrandžio bei žarnyno ligomis.

Datulėse gausu kalio, todėl jos naudingos širdies ligomis sergantiems žmonėms. Kadangi datulėse gausu ląstelienos, jos šiek tiek laisvina vidurius. Datulės – labai kaloringos, todėl nutukusiems žmonėms jų reikėtų atsisakyti.

Kaip sumažinti kaklo raumenų įtampą

Visą dieną sėdint prie rašomojo stalo arba prie kompiuterio, labai pavargsta kaklas. Kaip sumažinti kaklo raumenų įtampą? Ilgą laiką rankomis atliekant nedidelius judesius, kūnui nuolatos tenka būti vienoje priverstinėje pozoje. Dėl to išsivysto kaklo raumenų spazmai. Pertempti raumenys suspaudžia kaklo slankstelius, galvos smegenis aprūpinančias kraujagysles ir nervus, perduodančius smegenų siunčiamus signalus vidaus organams.

Todėl pasibaigus darbo dienai, labai svarbu tuos raumenis atpalaiduoti.

Grįžus iš darbo, reikia pagulėti kojas padėjus ant šalia stovinčios kėdės, po liemeniu ir kaklu pakišus nedidelius volelius.  Būnant tokioje padėtyje, ilsisi stuburas ir išnyksta kaklo srities įtampa.

Grįžus iš darbo, rekomenduojama ne tik pasimankštinti, bet ir padaryti vandens masažą, karšto vandens srovę leidžiant ant užpakalinės ir šoninės kaklo srities.

Miegoti geriausia galvą padėjus ant nedidelio volelio. Kad būtų lengviau priprasti, reikia iš pradžių naudoti didesnį volelį, o vėliau jį sumažinti. Svarbu, kad volelis užpildytų tarpą tarp kaklo ir lovos ir prilaikytų kaklo srities slankstelius.

Mėlynės gydo

Iš tirštai suvirtų mėlynių uogų daromi kompresai ir pavilgai šlapiuojančiai egzemai, nudegimams, opoms ir kai kurioms kitoms odos ligoms gydyti.

Visada išlaikykime pusiausvyrą

Darbas, šeima, draugai, mėgstami užsiėmimai, poilsis, religinė praktika – egzistuoja daugybė pasitenkinimą gyvenimu teikiančių elementų. Stresinės situacijos susidaro ir sveikata pablogėja neretai tuomet, kai koks nors vienas iš jų, dažniausiai darbas, neproporcingai  ima gožti kitus. Esminis dalykas yra palaikyti gyvenimo kokybę, o ne išsikelti kuo daugiau tikslų, kurių ketiname siekti. Stresų taip pat būna visokių – pozityvių ir negatyvių. Tačiau ir tarp „gero streso“ bei atsipalaidavimo reikia išlaikyti tinkamą pusiausvyrą. Juk net tuomet, kai mes „nieko neveikiame“, iš tikrųjų esame užsiėmę labai svarbiu dalyku – pačiais savimi. Todėl pasilikime laiko sau: padykinėkime, pavartykime knygas, be tikslo paslampinėkime po kambarius, numikime.

Nemažai žmonių yra linkę išsikelti realiai nepasiekiamus ar pernelyg aukštus tikslus. Tokios nuostatos verčia žmones pasijusti neatitinkančiais situacijos, nepriklausomai nuo to, kaip jiems sekasi veikti. Todėl reikia kelti sau pasiekiamus tikslus. Turint socialinę atramą, lengviau išsaugoti gerą sveikatą ir moraliai tvirčiau jaustis. Nereikia vengti aptarinėti savo problemų su kitais ar atvirai reikšti savo susirūpinimą – tai gali būti labai naudinga.

Kaip išvengti ligų

Eidami į pirtį, pasiimkite tinkamą vantą. Sergančiajam osteochondroze labai tinka beržinė vanta. Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais ruošiamos ąžuolinės vantos, geriausiai iš vadinamojo žieminio ąžuolo šakų. Jos ypač naudingos sergantiems osteochondroze, kai pasireiškia hipertenzija.

Gydomasis beržo ir ąžuolo vantų veikimas dar labiau sustiprės, jeigu į jas pridėsime eukalipto  lapų arba šakelių. Eukalipto eteriniai aliejai puikiai malšina skausmą, mažina nuovargį, padeda atsikratyti raumenų įtampos ir slopina sąnarių skausmus. Tokia mišria vanta pavyksta ypač greitai numalšinti pečių juostos skausmą sergant kaklo osteochondroze.

Spygliuočių medžių vantas rekomenduotina naudoti jaučiant stuburo bei sąnarių skausmus. Spygliuočiai yra ypač turtingi fitoncidų ir dervingų medžiagų gyvasakių, kurie padeda gydyti žaizdas, pasižymi antimikrobiniu bei antiuždegiminiu poveikiu. Labai atsargiai dera elgtis su kadaginėmis vantomis: nors teigiama, kad jomis galima išgydyti radikulitą, osteochondrozę, alergiją. Kadangi kadaginė vanta skaudžiai gelia kūną, daugumai žmonių sunku priprasti prie jos procedūrų.

Kaštonai gydo

Jų ekstrakto gydomasis poveikis siejamas su jame esančiu glikozidu eskulinu escinu. Eskulinas mažina kapiliarų pralaidumą, stimuliuoja antitrombino gamybą kraujagyslių sistemoje, gerina venų (ypač pažeistų) veiklą, o escinas mažina kraujo klampumą.

Kaštono žievės vandeninis užpilas ir nuoviras turi rišamųjų, kraujavimą stabdančių, antiuždegiminių, skausmą malšinančių ir traukulius slopinančių savybių.

Kaštono žiedų  užpilas slopina uždegiminius procesus, malšina skausmą, o kaštono sėklos gydo uždegimus ir stabdo kraujavimą.

Kaštonas nuo seno naudojamas įvairių ligų gydymui. Sergant įvairiomis kraujagyslių ligomis (varikozinis išsiplėtimas, sienelių pažeidimas, hemorojus), siekiant išvengti trombozės, sutrikus arterinei periferinei kraujotakai (kojų kraujagyslių skleroziniai pažeidimai), sergant reumatu, tulžies pūslės ligomis skiriami įvairūs kaštonų preparatai.

Peršalimo ligos, ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos gydomos kaštonų sėklų milteliais.

Reumatas, artritas gydomi, skaudamas vietas įtrinant kaštonų žiedų spiritiniais antpilais.

Baklažanai labai padeda aterosklerozės gydymui ir profilaktikai, nes jie šalina iš organizmo cholesterolį ir mažina jo kiekį kraujyje. Baklažanuose yra daug kalio, kuris reikalingas normaliai širdęs veiklai užtikrinti.

Kraują valo ir reumatą gydo jaunų beržo lapelių arbata. Du valgomosios šaukštus džiovintos vaistinės žaliavos užpilkite puodeliu verdančio vandens, po penkių minučių perkoškite, pasaldinkite medumi ir išgerkite mažais gurkšneliais.

Širdies labui

Šiais laikais sunku išvengti streso. Jis persekioja ir darbe, ir namuose. Todėl ir didėja sergamumas širdies bei kraujagyslių ligomis.

Kaip kovoti su staiga užklupusiu pykčiu? Geriausia pasistengti kuo greičiau pyktį neutralizuoti: pajutus, kad veidą užlieja karštis, gniaužiasi kumščiai ir ima spausti paširdžius, reikia keletą kartų giliai įkvėpti, pasistengti atsipalaiduoti ir, jeigu įmanoma, paklausyti ramios malonios muzikos. Svarbu kuo greičiau atsipalaiduoti ir nusiraminti. O kad tokios neigiamos emocijos užkluptų kuo rečiau, reikia reguliariai užsiimti savitaiga, medituoti, vaikštinėti ore, visais įmanomais būdais raminti nervų sistemą. Patartina turėti mėgstamą užsiėmimą, pozityviai mąstyti.

Kai „užverda kraujas“  arba akis užtvindo ašaros, pirmiausia reikia užduoti sau keletą klausimų: ar tai iš tikrųjų labai svarbu, ar reakcija į tam tikrą situaciją iš tikrųjų adekvati, ar toje situacijoje įmanoma ką nors pakeisti? Jeigu bent į vieną klausimą atsakyta neigiamai, reikia liautis apie tai galvojus ir pasistengti kuo greičiau nusiraminti: patogiai atsisėsti, atsipalaiduoti, užsimerkti, keletą kartų giliai įkvėpti ir lėtai iškvėpti, paklausyti malonios muzikos, pamedituoti.

Arbūzai – dietinis vertingas produktas

Arbūzai – puikus dietinis produktas norintiems suliesėti ir išvalyti organizmą. Dėl gausiai turimos ląstelienos jie teigiamai veikia žarnyno peristaltiką, spartina cholesterolio pertekliaus pašalinimą iš organizmo. Arbūzai puikiai išvalo organizmą, ypač inkstus.

Jie stimuliuoja šlapimo ir tulžies skyrimąsi,  laisvina vidurius, malšina uždegiminius procesus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Arbūzo minkštimas reguliuoja žarnyno veiklą, skatina kenksmingų medžiagų pasišalinimą iš organizmo. Arbūzai puikiai malšina troškulį, todėl jie ypač rekomenduotini po operacijų sveikstantiems ligoniams.

Arbūzai ir jų sultys nerekomenduotini sergant opalige arba kolitu, sukeliančiu  viduriavimą, sergant cukriniu diabetu jų reikia valgyti labai saikingai.

Arbūzų dieta nerekomenduotina esant fosfaturijai (inkstuose formuojantis fosfatiniams akmenims). Arbūzas šarmina šlapimą ir skatina fosfaturijos vystymąsi. Negalima arbūzais šalinti ir inkstuose susiformavusius koralinius akmenis, nes slinkdami jie gali pažeisti šlapimtakių sieneles.

Akies miežis

Akies miežį  gydo akišveitės nuoviro kompresai. Nuoviras gaminamas taip: vieną arbatinį šaukštelį  žaliavos užpilkite vienu puodeliu verdančio vandens, 10 minučių palaukite, perkoškite ir darykite šilto nuoviro kompresus.

Garstyčių grūdeliai. Jie efektyviai malšina vidurių pūtimą. Prieš valgį reikia sukramtyti žiupsnelį garstyčių grūdelių, užgeriant dideliu kiekiu vandens.

Nuo spuogų ir inkštirų padeda, organizmą valo morkų sultys. Kasdien reikia išgerti po stiklinę šviežiai spaustų morkų sulčių.

Rozmarinų arbata padeda įveikti klimakterinio laikotarpio negalavimus. Ji gaminama taip: 1 arbatinis šaukštelis rozmarinų užpilamas puodeliu  verdančio vandens, palaukiama, kol nusistovės, perkošiama. Per dieną reiktų išgerti 3 puodelius šios arbatos.

Ridikų sultys gydo tulžies pūslės ligas. Per dieną reikia išgerti 8-10 šaukštų ridikų sulčių.

Jeigu dėl kraujotakos sutrikimų nuolat šąla kojos, padeda tokia priemonė: du šaukštus jūros druskos ir 10-15 lašų rozmarino aliejaus sumaišykite su dviem šaukštais pieno ir supilkite į šilto vandens vonelę. Vonelėje 15-20 minučių palaikykite kojas.

Kaip atsikratyti slogos

Sergant ūmia sloga, rekomenduojama kas valandą uostyti miltelius, sutrynus džiovintus plačialapio gysločio lapus arba jonažolės žolę. Santykiu 0,5:1:3sumaišyti šviežias krienų sultis, spiritinį bičių pikio tirpalą ir geros kokybės augalinį (geriausia alyvuogių) aliejų, 3-4 kartus per dieną lašinti šį mišinį po tris lašus į kiekvieną šnervę.

Sloguojant puikiai padeda lygiomis svorio dalimis sumaišytos šviežios morkų bei alavijo sultys (lašinti 3-4 kartus per dieną į kiekvieną šnervę po 3-5 lašus sulčių mišinio). Susirgus ūmia sloga, rekomenduojama atlikti tokią procedūrą. Penkiais litrais verdančio vandens užplikyti penkis valgomuosius šaukštus džiovintų smulkių žydinčios bitkrėslės viršūnėlių. Vėl užvirinus indą sandariai uždengti ir pavirinti pusę valandos ant mažos ugnies. Nukėlus nuo ugnies, vieną valandą palikti, kad prisitrauktų, tada nukošti. Gana karštu nuoviru reikia išsiplauti galvą, kartu gerai praplauti ir nosies ertmes. Po to plaukus nusausinti (nenaudojant plaukų džiovintuvo), apvynioti galvą pašildytu kilpiniu rankšluosčiu ir šiltai užsiklojus atsigulti miegoti.

Atgal