VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11 03. Pasirūpinkime savo sveikata (10)

Birutė Silevičienė

Štai keletas visų pripažįstamų tiesų, kurios gali padėti mums ilgam išsaugoti jaunystę bei grožį ir veiksmingai prisidėti prie savo sveikatos palaikymo: po rytinės mankštos apsipilkime šaltu vandeniu; kiekvieną dieną valykime savo plaučius: atsistoję prie praverto lango, kaip galime giliau įkvėpkime, sulaikykime kvėpavimą ir energingai iškvėpkime; miegokime ne mažiau, bet ir ne daugiau negu būtina; kuo dažniau vaikščiokite basomis žeme, žole ar net per sniegą, kuo daugiau judėkime, gyvenkime aktyvų gyvenimą.

Jeigu jūsų kraujo spaudimas per žemas, per pusryčius ir po vakarienės suvalgykite 2 arbatinius šaukštelius medaus,10 g žiedadulkių ar truputį bičių pienelio.

Per didelį skrandžio sekreto  rūgštingumą padės sumažinti grietinės dieta. Tris dienas nevalgius reikia suvalgyti po mažą indelį grietinės. Per dieną galima suvartoti po 5 indelius grietinės. Gydomasis kursas – trys dienos.

Dėl akies tinklainės atsisluoksniavimo galima apakti

Regėjimas – viena iš brangiausių gamtos dovanų žmogui. Deja, daugelis žmonių nepasirūpina savo akimis netgi jausdami, kad matymas pradėjo blogėti. Vienas iš tokių atvejų – vaizdo regėjimas tarsi pro miglą, būdingas akių tinklainės atsisluoksniavimui. Ilgai ignoruojant šią ligą, galima visiškai apakti. Tinklainė yra plonytis nervinio audinio sluoksnis, dengiantis akies vidinį paviršių. Ragena iš lęšiukas tinklainėje projektuoja vaizdus, o ji paverčia juos nerviniais impulsais ir pasiunčia į smegenis, kurios savo ruožtu  atkuria tuos vaizdus. Nors tinklainė gerai „paslėpta“ akies viduje, jai gresia atsisluoksniavimas. Atsisluoksniavusios tinklainės daliai nustojus funkcionuoti, smegenys  nebegauna dalies impulsų, todėl pablogėja regėjimas. Šis sutrikimas paprastai pasireiškia miglotu regėjimu ir kartkartėmis akyse sužaižaruojančiomis ryškiomis „žiežirbomis“. Didžioji dalis (iki 80 proc.) operacijų, atliktų per 14 dienų nuo minėtų simptomų pasireiškimo yra sėkmingos: po jų regėjimas beveik normalizuojasi. Vėliau galimybė pasveikti ima mažėti kasdien vis labiau. Ir kuo ilgiau nesikreipiama į akių gydytoją, tuo labiau didėja pavojus apakti.

Sau mes – brangiausi ir vieninteliai

Šiuolaikinėje visuomenėje mums nuolat primetami tam tikri elgesio rėmai, mūsų gyvenimo būdą suformuoja aplinka, mokykla, šeima ir draugai, žmonės, nuo kurių mes tam tikra prasme esame priklausomi, ir netgi tie, kurie priklauso nuo mūsų. Todėl labai svarbu išmokti mylėti pačius save taip, kaip mus moko mylėti savo artimą...

Mylėkime save, vertinkime savąjį laiką, savo jausmus ir troškimus, mėgaukimės kiekviena savojo gyvenimo akimirka ir neužmirškime, kad nesėkmingų dienų jame paprasčiausiai nėra.

Teisingai vertindami ir iš tikro mylėdami save, mes patys tapsime įdomesni, protingesni, gražesni, atrasime savyje daugybę talentų ir unikalių savybių. Tai tiesiausias kelias tapti draugijos siela ar netgi publikos numylėtiniu. Mylėkime save, ir mus pamils kiti. O sąmoningai pasirinktas protingas egoizmas gali tapti neišsemiamu ištekliu tolesniam savęs pažinimui ir iškeltų tikslų realizavimui.

Gyvenimas žavus ir nepaliaujantis stebinti. Nepamirškime to ir mėgaukimės kiekviena jo akimirka. Tuomet visos grėsmės ir jų įveikimas ims teikti pasitenkinimą. Mylėti save – tai svarbiausia.

Kaip išvengti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų

Šios ligos labiausiai paplitusios visame pasaulyje. O svarbiausia – jos linkusios „jaunėti“: jeigu anksčiau infarktą dažniausiai patirdavo pagyvenę žmonės, tai dabar neretai jis ištinka nesulaukus nė 35-erių. Svarbiausia tokia ankstyvo sergamumo širdies ir kraujagyslių  ligomis priežastimi laikoma netinkama gyvensena: stresai darbe, nuolatinis skubėjimas, pervargimas.

Ką daryti? Svarbiausia – stengtis kuo sveikiau gyventi ir laiku atkreipti dėmesį į širdies ir  kraujagyslių ligoms būdingus požymius. Jeigu pradeda dažnai skaudėti galvą, apatinio žandikaulio srityje arba krūtinėje (ypač privalgius), reikia pasikonsultuoti su gydytoju. Ypač budriems reikia būti esant genetiniam polinkiui į širdies ir kraujagyslių ligas (jeigu jomis sirgo ar serga artimi giminaičiai). Tokiu atveju nuo 40-45 metų būtina kasmet tikrinti cholesterolio kiekį kraujyje ir reguliariai matuoti arterinį spaudimą: jam nuolatos viršijant normą (130/90 mm gyv.st.), nedelsiant  kreiptis į gydytoją. Be to, reikia deramai užsiimti šių ligų profilaktika: sveikai gyventi, maitintis, nerūkyti, sportuoti.

Kaip gydytis valgomąja druska

Sergant angina, sloga, laringitu, tonzilitu, lėtiniu bronchitu: 1 kg. druskos sumaišomas 2-3 valgomaisiais šauktais garstyčių, pipirų arba imbiero. Šį mišinį pakaitinama keptuvėje iki pakenčiamos temperatūros, suberiama į vonelę ir į jį panardiname pėdas, apmautas  medvilninėmis kojinėmis. Tokios procedūros daromos 4 kartus per parą.

Kai dėl ligos „laužo“ kaulus, skaudamas vietas šildoma rupia druska, pakaitinta iki 60 laipsnių.

Sergant lėtiniu haimoritu, maždaug ketvirtį česnako galvutės smulkiai supjaustoma, sumaišoma su pakaitinta druska, suberiama į drobinį maišelį, priglaudžiama prie nosies ančių srities ir palaikoma, kol atvėsta.Tokios procedūros daromos kiekvieną vakarą.

Sergant gerklės ligomis, daromos inhaliacijos. Į 1 kg pakaitintos jūros druskos įlašinama  1-2 lašus eterinio aliejaus (šalavijų, liepų, kėnio) ir pakvėpuojama druskingu aromatizuotu oru. Neturint eterinio aliejaus, galima naudoti smulkintus augalus.

Viršutinių kvėpavimo takų kataras gydomas  bulvių garais, kurie kyla trinant ką tik virtas bulves.

Jei organizme prisikaupė druskų

Tepalas nuo sąnarių skausmo. Šiam tepalui pasigaminti reikės vieno kiaušinio trynio, vieno valgomojo šaukšto saulėgrąžų aliejaus, vieno valgomojo šaukšto acto esencijos ir vieno arbatinio šaukštelio terpentino. Iš pradžių gerai išmaišykite kiaušinio trynį su aliejumi, supilkite acto esenciją ir terpentiną. Beje, šis tepalas puikiai padeda ir sergant  radikulitu. Pirmiausia reikia padaryti ligoniui nugaros masažą, tada plonu sluoksniu ant skudurėlio užtepti  gydomojo tepalo ir uždėti ant nugaros. Šią aplikaciją dar uždenkite gabalu  polietileno bei  vilnone skara ir galiausiai  prispauskite pagalve. Ryte nebelieka nei skausmo, nei kitų nemalonių pojūčių. Atminkite, kad  šiam tepalui  tinka tik medicininis terpentinas.

Masažas su medum. Skaudamų stuburo slankstelių sritį įtrinkite kėnio aliejumi. Tada tą vietą ištepkite medumi, kuriame ištirpinta mumijaus (100 gramų medaus reikės vieno gramo mumijaus, kurį prieš tai reikia ištirpinti viename šaukšte virinto vandens). Tada darykite masažą, pliaukšnojančiais judesiais masažuodami medumi išteptą  nugaros sritį.

Šalavijai liaudies medicinoje

Kadangi šalavijas  normalizuoja lytinių liaukų veiklą, jo skiriama klimakteriniu periodu, nuo senatvinio silpnumo. Šalavijo nuoviro vonios skiriamos kaip viena iš sudedamųjų terapijos dalių – nuo reumato, lėtinių sąnarių ligų, osteochondrozės. Vonios su šalavijų lapų antpilu rekomenduojamos ir sergant egzema, psoriaze, epidermofitija.

Nuo gastrito, kolito, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos, kepenų ir tulžies pūslės uždegimo. 3 arbatinius šaukštelius smulkintų lapų užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, palaukti 30 minučių, perkošti. Gerti po 1-2 šaukštelius 3-4 kartus per dieną 25-40 dienų.

Nuo kvėpavimo organų ligų. Arbatinį šaukštelį smulkintų lapų užpilti stikline verdančio vandens, palaukti 20 minučių, perkošti. Šiltą užpilą gerti po ½ stiklinės 2-3 kartus per dieną (mėnesį).  Tokį patį antpilą galima naudoti pavilgams, skalavimams, klizmoms.

Nuo nervų sistemos ligų. 5 g šalavijo lapų ir 5 g vaistinio bėručio lapų užpilti 50 ml verdančio vandens, palaukti 15 minučių. Gerti 3 kartus per dieną po valgomąjį šaukštą (prieš valgį).

Bulvių sultys liaudies medicinoje

Normalizuoja virškinimo procesus. Naudingos žmonėms, sergantiems skrandžio bei virškinamojo trakto organų ligomis – gastritu, opalige,  lėtiniu  vidurių užkietėjimu. Normalizuoja kasos veiklą ir sudaro sąlygas greičiau užsitraukti opoms.

Palengvina sergančiųjų arterine hipertenzija būklę. Acetilcholinas, kurio yra bulvėse, padeda mažinti arterinį kraujo spaudimą.

Stimuliuoja visų vidaus  organų ir jų  sistemų veiklą. Neatsitiktinai natūropatijos specialistai bulvių sultis vadina „gyvybės eliksyru“. Jas ypač  rekomenduojama gerti pagyvenusiems žmonėms – tai padės įgauti daugiau gyvybinės energijos.

Sultys spaudžiamos iš šviežių  bulvių gumbų. Išspaudus sultis (galima jas išspausti elektrine sulčiaspaude) jas tuoj pat suvartojama, kad besioksiduodamos nepatamsėtų ir neprarastų savo maistinės vertės bei  vertingųjų savybių. Bulvių sultis galima gerti vienas arba maišyti su kitų daržovių ar vaisių sultimis.

***

Nedidelius žvynelinės pažeistus odos plotelius gydo medžių žievių kompresai. Reikia susmulkinti po 10 g gluosnio bei ąžuolo žievės bei 10 g linų sėmenų, mišinį užpilti karštu vandeniu ir maišyti, kol susidarys košelė. Košelę tepti ant audeklo skiautės ir dėti ant pažeistų odos vietų.

Kaip atsikratyti prisiminimų

Siekiant atsikratyti minčių apie senus laikus, reikia įsisąmoninti, kas skatina į  juos nuolat grįžti: dabarties problemos, nerimas, baimės? Verta jas net surašyti ant popieriaus ir kiekvieną atskirai apmąstyti, įvertinti. Bėgant nuo praeities, reikia nebijoti su ja susitikti. Nostalgiją kelia praeities idealizavimas. Reikia aplankyti prisimenamas vietas, žmones, siekiant jo atsikratyti.  Galbūt naujai pamatyti vaizdai ištrins iš atminties idiliškus paveikslus.

Atsisveikinimas su praeitimi yra lėtas  emocinis procesas, vykstantis keliais etapais. Pirmasis etapas yra neigiamas (sunku pripažinti, kad praeities susigrąžinti neįmanoma), antrasis - susierzinimas arba pyktis (širstant tarytum priekaištaujama praeičiai, kad ji buvo būtent tokia), trečiasis – nerimas arba baimė (klausiama savęs, kaip gyventi toliau) ir ketvirtasis – priėmimas arba susitaikymas (suvokiama, kad praeitis turi likti praeityje). Ne visi žmonės lengvai pereina šiuos etapus. Kai kurie nesąmoningai stengiasi savo mintimis likti ten, kur jiems buvo gera, jauku, malonu, arba, atvirkščiai, niekaip negali pamiršti seniai patirtų skriaudų, nuoskaudų, neteisybės.

***

Pušų sakai su pienu malšina bronchinės astmos sukeltus kosulio priepuolius. Į stiklinę pieno dedamas vienas šaukštelis pušų sakų ir 1 šaukštelius medaus. Per dieną reikėtų išgerti 3 stiklines šio mišinio.

Baklažanai

Baklažano vaisiai pasižymi vertingomis dietinėmis savybėmis ir puikiu skoniu. Baklažanai  mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina sergančiųjų ateroskleroze būklę. Baklažanai yra aukštos biologinės vertės maisto produktas. Jie turi baktericidinėmis savybėmis pasižyminčių pektinų, vitaminų C, PP, daug beta karotino, vitaminų B1, B2, B5, mineralinių medžiagų. Juose yra nemažai kalio, mangano, geležies, druskų. Dėl mangano, kurio baklažanai turi daugiau negu daugelis kitų daržovių, jie pasižymi  lipotropiniu (mažina riebalų kaupimąsi) poveikiu ir didina insulino aktyvumą. Baklažanuose esantis kalis stimuliuoja organizmo skysčių apykaitą, gerina širdies raumens darbą ir skatina šlakų pasišalinimą. Kadangi dauguma vertingų maisto medžiagų yra susitelkusios tamsiai violetinėje baklažano odelėje, geriausiai šiuos vaisius ruošti nevalytus.

Iš baklažanų galima pagaminti įvairiausių patiekalų. Jie valgomi kepti, virti, marinuojami, rauginami. Geriausiu skoniu, švelniausiu minkštimu pasižymi ne visiškai sunokę violetinės spalvos vaisiai. Baklažanai rekomenduojami sergant  anemija, inkstų, kepenų ligomis, podagra, siekiant suaktyvinti storosios žarnos funkcijas, vidurių užkietėjimo profilaktikai.

***

Skausmus kepenų srityje padės numalšinti šviežių susmulkintų dirvinių asiūklių kompresai, kuriuos reikia dėti dieną ir naktį. Kompresą galima laikyti 12 valandų.

Nuo osteoartrozės

Osteoartroze sergantis ligonis turi gulėti ir vartoti gydytojo paskirtus vaistus, malšinančius skausmą bei uždegiminius procesus. Kai kurie vaistai gali būti švirkščiami į sąnario ertmę.

Naudingas masažas, fizioterapijos procedūros. Pasitarus su gydytoju, galima gydytis liaudiškais vaistais. Pavyzdžiui: 1 dalį alavijo sulčių sumaišyti su 2 dalimis medaus bei 3 dalimis 40 proc. etanolio. Šiuo mišiniu aptepti skaudamą sąnarį, pridengti jį polietilenu ir šiltai aprišti.

Sąnarį pašildyti karšta druska, įtrinti kėnio aliejumi, pridengti kompresiniu popieriumi ir aprišti. Įtrinti skaudamą sąnarį bičių nuodais.

Sumaišyti po lygiai dilgėlių lapų, kadagio uogų ir avies lajaus, gerai sugrūsti ir šiuo tepalu įtrinti sąnarius.

Gydantis reikėtų valgyti kuo daugiau vaisių, daržovių, ankštinių  kultūrų. Jeigu yra antsvorio, reikia mažiau valgyti riebalų ir angliavandenių turinčio maisto.

Sergant osteoartroze, labai praverstų sanatorinis-kurortinis gydymas.

 

Geras masažas

Atgal