VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02 20. Medikai sunerimę dėl mažėjančio profilaktinio vaikų skiepijimo

Įvertinę vaikų profilaktinio skiepijimo pokyčius Kauno apskrityje, Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC)specialistai atkreipė dėmesį į tai, kad pernai Kauno apskrities teritorijos asmens sveikatos priežiūros įstaigos šio pobūdžio paslaugų suteikė mažiau nei ankstesniais metais.
„Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, tik paskiepijus 90-95 proc. populiacijos asmenų, susidaro pakankamas kolektyvinis imunitetas, ir skiepais valdomą užkrečiamąją ligą galima kontroliuoti, riboti jos plitimą ar net visiškai likviduoti.
Todėl tenka apgailestauti, kad 2015-aisiais Kauno apskrityje vaikų skiepijimo apimtys 5 iš 7 vertinamų pozicijų smuko ir tik dviejose - kilo. Vos viena iš įvertintų skiepijimo apimčių pozicijų viršijo Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomenduojamą 95 proc. lygį, 5 pozicijose skiepijimo apimtys viršijo 90 proc. lygį ir vienoje pozicijoje - buvo žemesnės nei 90 proc.", - teigė Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė.
Pasak jos, geriausiai vaikų profilaktiniai skiepijimai pagal Lietuvoje patvirtintą skiepų kalendorių atliekami Kėdainių ir Jonavos rajonuose, kur 4 iš 7 vertinamų skiepijimų viršijo 95 proc., o dar 3 pozicijose - 90 proc. Gerus skiepijimo rezultatus pasiekė ir Kauno rajonas, kur 2 pozicijos iš vertinamų viršijo 95 proc., o kitos - 90 proc. lygį. Galima teigti, kad šių teritorijų vaikai yra pakankamai apsaugoti nuo skiepais valdomų užkrečiamųjų ligų, nuo kurių skiepijama valstybės biudžeto lėšomis, o rizika užsikrėsti ir susirgti atitinkamomis ligomis - minimali.

Atgal