VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03 19. Medikai įspėja saugotis jau pabudusių erkių

Šiais metais pirmosios aktyvios erkės aptiktos skirtingose Lietuvos vietose jau vasario pabaigoje, praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC). Jau žinoma ir apie erkių įsisiurbimo atvejus. Pasak jo specialistų, kadangi erkės, platinančios erkinį encefalitą ir Laimo ligą, paplitusios visoje Lietuvos teritorijoje, greitai jų aptiksime visuose miškuose ir parkuose.
Erkių aktyvumo sezonas Lietuvoje prailgėjo nuo kovo (vasario) iki gruodžio. To priežastis - klimato šiltėjimas, ilgesnis ruduo ir ankstyvas pavasaris.
Erkėms labiausiai tinkama aplinka - lapuočių ir mišrūs miškai, kuriuose yra pakankamai drėgmės ir gera miško paklotė. Pušynuose taip pat randamos šių erkių, bet čia jų gausa mažesnė. Alkana erkė paprastai tyko ant augalų (nepakildama nuo žemės aukščiau 1-1,5 metro) laukdama tinkamos aukos. Aktyvioje pozoje erkė iškelia į viršų pirmą porą kojų, kurių letenėlėse yra jutimo receptoriai, reaguojantys į šilumą. Pasinaudodama šiuo ir kitais sugebėjimais, erkė gali judėti aukos link.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje erkių platinamomis ligomis kasmet serga apie 3 tūkst. žmonių. 2015 m. užregistruoti 336 susirgimai erkiniu encefalitu ir 2252 - Laimo liga.

Erkinio encefalito skiepai

Atgal