VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08.11.Išaugo sergamumas skarlatina

 Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumas skarlatina padidėjo beveik penktadaliu palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC). 
2017 m. užregistruoti 1067 skarlatinos atvejai, 2016 m. - 916. Per pastaruosius penkerius metus kasmet Lietuvoje vidutiniškai užregistruojama per du tūkstančius susirgimo skarlatina atvejų. 

Skarlatina - viena iš Streptococcus pyogenes bakterijų sukeliamų infekcinių ligų, kuri pasireiškia karščiavimu, angina ir tipiškais odos bėrimais. 

Ligos sukėlėjai plinta nuo žmogaus lašeliniu būdu per orą, todėl užsikrečiama nuo kalbančio, kosinčio ar čiaudinčio infekuoto žmogaus, per ligonio užkrėstus daiktus, maistą. Persirgus skarlatina įgyjamas imunitetas, bet infekcija galima užsikrėsti ir pakartotinai.

Dažniausiai A grupės beta hemoliziniai streptokokai sukelia paprastą anginą ir tik 10-15 proc. streptokokinės infekcijos atvejų pasireiškia skarlatinos sindromu. Bakterija gali sukelti daug kitų ligų: ūminį faringotonzilitą, pūlinėlinę, nekrozinį fascijitą, pneumoniją, osteomielitą, vidurinį otitą, meningitą ir kitas ligas, chirurginių žaizdų infekciją. 

Negydant ar nesėkmingai gydant, streptokokinė infekcija sukelia komplikacijas - širdies, inkstų, plaučių, ausų, kaulų ir kitų organų pažeidimus. Kasmet pasaulyje dėl sunkių S. pyogenes infekcijų miršta apie 500 tūkst. žmonių.

Skiepų nuo skarlatinos nėra, bet riziką užsikrėsti ir susirgti skarlatina galima sumažinti laikantis visų atsargumo priemonių. Tam, kad skarlatiną sukeliančios bakterijos nepatektų į organizmą, ULAC medikai rekomenduoja dažnai plauti rankas, neliesti rankomis veido, nekišti daiktų į burną, nevalgyti ant žemės nukritusio maisto, vengti kontakto su ligoniu.

Aplinkai valyti ir dezinfekuoti naudojamos šiluminės ir cheminės valymo priemonės. Valgymo indams, patalpoms valyti ir dezinfekuoti galima naudoti buitines priemones, pavyzdžiui, šiltus muilo, geriamosios arba kalcinuotosios sodos tirpalus arba dezinfekuojančias specialias indų, patalpų valymo priemones.
 
Atgal