VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.25. Iki 40 proc. onkologinių ligonių patiria depresiją: kančią švelnins knygomis

Vėžys, su kuriuo gyvena per 100 tūkstančių Lietuvos gyventojų - iššūkis ne tik ligoniui, bet ir artimiesiems, akcentuoja onkologai.

Pasak Nacionalinio vėžio instituto (NVI) onkologės radioterapeutės Šarūnės Liukpetrytės, onkologinės ligos gydymas - sudėtingas, ilgai trunkantis, apima ne vieną gydymo metodą, todėl pacientą išvargina fiziškai, veikia psichologiškai. 
Įvairių tyrimų duomenimis, 20-40 proc. onkologinių pacientų patiria depresijos simptomus. Ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Europos šalių pastebėta, kad į specialistus dėl įvairių priežasčių kreipiasi tik nedidelė dalis šių pacientų. 
Pasak gydytojos onkologės radioterapeutės Š. Liukpetrytės, iš tiesų ne kiekvienas pacientas išdrįsta paprašyti psichologo ar psichiatro pagalbos. 
„Gerą santykį su pacientu sugebantis užmegzti gydantis gydytojas gali nesunkiai pastebėti žmogaus nerimą, baimes, nuogąstavimus, užsisklendimą savyje, neigimą. Įvertinę paciento būseną ir vadinamąjį distreso laipsnį visada siūlome nebijoti pasinaudoti psichologo ar psichiatro konsultacija. Taip pat rekomenduojame relaksacijos užsiėmimus, meno terapiją", - aiškino gydytoja.
Onkologinės radioterapijos skyriuje pacientai gydosi nuo kelių dienų iki 6-8 savaičių, todėl labai svarbu, kad jiems būtų jauku. Į stacionarą jiems leidžiama atsivežti asmeninių daiktų - mėgstamą puodelį, pagalvę, artimųjų nuotraukų ar kitokių smulkmenų. Tai padeda susikurti jaukesnę aplinką, pozityvią atmosferą.
„Gydymo metu pacientams svarbu užsiimti mėgstama veikla - laisvalaikiu vieni mėgsta skaityti, kiti mielai klausosi muzikos ar piešia. Aistringi kryžiažodžių sprendėjai užsiima šiuo pomėgiu. Nuo seno mūsų skyriuje buvo nedidelė bibliotekėlė, skirta pacientams. Labai smagu, kad vykdant bendrą „Gintarinės vaistinės" ir NVI projektą išsiplės knygų asortimentas pacientams", - sakė Š. Liukpetrytė.
Skaitymas išskiriamas kaip teikiantis ypač daug emocinės naudos. 2009 m. Jungtinės Karalystės Sussex universitete atliktas tyrimas parodė, kad vos 6 minutės su knyga gali sumažinti stresą iki 68 proc.
Nacionalinio vėžio instituto bei „Gintarinės vaistinės" socialinio projekto tikslas - surinkti kuo daugiau kokybiškos literatūros Nacionaliniame vėžio institute besigydantiems pacientams.
„Džiaugiamės, kad vasario 4-ąją, minint Pasaulinę kovos su vėžiu dieną, NVI bibliotekos lentynos bus užpildytos knygomis. Prieš pradėdami projektą šiek tiek nuogąstavome, jog galbūt žmonės pasinaudos proga priduoti pasenusias, nusidėvėjusias knygas, tačiau galime pasidžiaugti, kad realybė buvo daug gražesnė - sulaukėme apie 14 tūkst. kokybiškų gero turinio knygų. Smagu matyti tokį žmonių gerumą bei rūpestį, svarbiausia, kad visi kartu bent kažkiek prisidėsime praskaidrindami ligonių kasdienybę, mažindami jų patiriamą stresą", - sakė „Gintarinės vaistinės" generalinė direktorė Rūta Bagdonavičienė.
Gydantis nuo onkologinės ligos labai svarbus ne tik paciento bei jų artimųjų nusiteikimas, bet ypač - pasitikėjimu grįstas ryšys tarp paciento ir gydytojo. „Svarbu, kad pacientas žinotų, suprastų ir pasitikėtų jam skiriamais gydymo metodais, kad nebijotų atvirai išreikšti savo skundų, nerimo jam rūpimais klausimais. Juk mums, gydytojams, būtina žinoti kuo daugiau apie paciento būklę tam, kad galėtume jam maksimaliai padėti. Tiek psichologiškai, tiek fiziškai", - teigė Š. Liukpetrytė.
Lietuvoje onkologinėmis ligomis kasmet suserga apie 18 tūkstančių žmonių.

Atgal