VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

02.19.Saugokime savo sveikatą ir būsime sveiki

Obuoliai valo ir stiprina organizmą

Reguliariai valgant šviežius obuolius bei geriant jų sultis, stiprinamas širdies raumuo, reguliuojama ir skatinama skrandžio, kepenų bei žarnyno veikla. Obuoliuose gausu natūralių antioksidantų, todėl šie vaisiai lėtina organizmo senėjimo procesą, manoma, kad jie gali sustabdyti auglių atsiradimą, apsaugodami ląstelių membranas. Kaip žinome, ląsteles pažeidžia vadinamieji laisvieji radikalai, kurių žmogaus organizme daugėja senstant. Be to, šių kenksmingų medžiagų kiekį didina cheminių priedų prisotintas maistas, dažni stresai bei infekcinės ligos. Todėl obuoliai ypač rekomenduojami mieste gyvenantiems žmonėms, nes juose esančios medžiagos mažina neigiamą kenksmingos aplinkos ir radiacinio fono poveikį organizmui. Jie labai tinka sergantiems ateroskleroze, nes obuoliuose esantys pektinai skatina cholesterolio bei kitų toksinių medžiagų išsiskyrimą iš organizmo. Vartojant obuolius, kraujagyslės tampa elastingesnės. Obuolių sultys su minkštimu susilpnina radiacijos poveikį organizmui ir padeda pasišalinti radionuklidams.

Imbieras

Arbata nuo peršalimo. Ši arbata rekomenduojama ne tik peršalus, bet ir sergant lėtiniu bronchitu. 0,5 valgomojo šaukšto sutarkuotos imbiero šaknies užpilama 1 stikline verdančio vandens ir 5 minutes pavirinama ant silpnos ugnies. Citrinos griežinėlis ištrinamas su 1 arbatiniu šaukšteliu medaus, sumaišoma su perkoštu nuoviru ir išgeriama. Imuniteto stiprinimas ir infekcinių ligų profilaktika. Siaučiant ūminėms virusinėms infekcijoms arba gripo epidemijos metu rekomenduojama kiekvieną rytą, prieš išeinant iš namų, kramtyti ir čiulpti maždaug pupelės dydžio imbiero šaknies gabalėlį, kol išnyksta jo sukeliamas aštrus peršėjimas burnoje, tuomet jį nuryti. Pirmą kartą kramtant, gali pasirodyti pernelyg aštru, bet pakramčius kelis kartus priprantama ir pasidaro netgi malonu. Sumažėjus organizmo atsparumui arba esant problemų dėl sąnarių, dantenų, virškinimo, rekomenduojama imbierą kramtyti po kiekvieno valgymo. Profilaktika. Norint visada gerai jaustis ir turėti stiprų imunitetą, reikia įprasti imbierais skaninti įvairius patiekalus.

Gydymas druska

Nuo seno žinoma, kad valgomoji druska kaupia šilumą ir šaltį, todėl gali greitai atvėsinti arba sušildyti reikiamas kūno vietas, sugeria drėgmę iš audinių, vadinasi, druskos tirpalu galima gydyti pūlingas žaizdas ir opas, vilgyti žaizdotus paviršius. Druska pasižymi antibakterinėmis savybėmis ir gali padėti išgydyti daugelį odos infekcinių ligų. Ji tonizuoja ir dirgina odą stimuliuodama kraujo samplūdį ir kartu skatindama pažeistų audinių regeneraciją, gerindama plaukų augimą. Natūralios druskos išskiria į orą savo jonus, o tokių jonų prisodrintas oras puikiai tinka inhaliacijoms sergant kvėpavimo takų ligomis.

Jūros druska dar naudingesnė ir tinkamesnė gydomosioms procedūroms už valgomąją, kadangi ji turi daug jodo, kalio, kalcio, magnio ir kitų nau­dingųjų medžiagų, kurios įsiskverbia į odą ir sustiprina gydomąjį poveikį.

Druska galima gydyti praktiškai visas peršalimo ligas - nuo paprasčiausių ūminių kvėpavimo takų infekcijų iki gripo ir bronchito.

Mityba atsižvelgiant į metų laikus

Žiemą į mitybos racioną reikia įtraukti raugintus ir sūdytus maisto produktus (raugintus agurkus, raugintus kopūstus, marinuotus grybus, mirkytus obuolius ir t.t), turinčius daug fermentų. Juos naudinga derinti su riebiu mėsišku maistu, padedančiu lengviau ištverti žiemos šalčius. Galima net pasimėgauti riebiais pyragėliais su mėsa ir kiaušiniais, blynais, lašiniais.

Pavasarį reikia pasistengti kuo anksčiau pradėti valgyti šviežius žalumynus ir skaninti jais įvairius patiekalus. Labai naudinga valgyti rūgštynių bei dilgelių sriubas, keptas varnalėšų šaknis.

Vasarą ant stalo visada turi būti daug šviežių vaisių, uogų, daržovių, būtina valgyti daržovių (kopūstų burokėlių) sriubas, šaltibarečius su šviežiomis bulvėmis, grybus, upių žuvis, šviežią medų

Rudenį reikia iki soties prisivalgyti aguročių moliūgų, arbūzų, kasdien valgyti ne tik žalias, bet ir troškintas, šutintas daržoves. Be to, reikia dažniau valgyti šviežią antieną žąsieną kalakutieną avieną kurių kitais metų laikais paprastai stokojama Vėlyvą lietingą rudenį labai naudinga valgyti karštus, riebalais paskanintus troškinius ir košes. Taip maitinantis organizmas geriau aprūpinamas naudingomis medžiagomis. Kiekvienam žmogui geriausia maitintis „vietiniu", įprastu maistu, pagamintu iš toje pačioje vietovėje sunokusių javų vaisių daržovių.

Kaip pergudrauti netikrą alkį

Dėl netikro alkio persivalgoma ir tunkama Ką daryti? Pajutę alkį, užuot iš karto sėdę prie stalo valgyti, pirmiausiai išgerkite stiklinę mineralinio vandens - po to arba visai nebenorėsite valgyti, arba suvalgysite gerokai mažiau.

Neskubėkite, lėtai kramtykite kiekvieną kąsnį - tuomet nespėsite persivalgyti, kol smegenis pasieks organizmo signalas apie sotumo jausmą

Sudėkite maistą į mažą lėkštelę, kad porcija joje atrodytų didesnė (beje, mėlynos spalvos indai gali savaime sumažinti alkio jausmą).

Niekada nevalgykite žiūrėdami televizorių arba skaitydami knygą nes susidomėję kuo kitu, negalvojate apie maistą todėl galite suvalgyti jo gerokai daugiau, negu reikia

Mažiau sūdykite gaminamus patiekalus, nes sūrus maistas didina apetitą.

Noras suvalgyti ką nors riebaus ir kaloringo dažniausiai atsiranda vakarop, ypač sočiai nepapietavus, todėl siekdami nepersivalgyti prieš naktį, stenkitės deramai papietauti.

Padidėjusį apetitą galite sumažinti pasitelkę aromaterapiją: pajutę netikrą alkį, įkvėpkite greipfrutų eterinio aliejaus aromato arba pauostykite patį greipfrutą ar jo žievelę.

Jeigu praradote balsą

Dalinis arba visiškas balso praradimas labiausiai gresia dainininkams, diktoriams, pedagogams - kaip profesinė liga. Bet tokia problema galima ir kiekvienam žmogui peršalus, susirgus gerklų gleivinės uždegimu, vadinamuoju laringitu, dėl stipraus streso ar netgi alergijos. Ką tokiu atveju daryti?

Stengtis nekalbėti, nes sergančiai gerklei būtina ramybė.

Naudoti šarmus. Peršalus, suskaudus gerklei, paprastai skubama gydytis karštomis arbatomis su citrina Iš tikrųjų tai naudinga, nes citrina - vitamino C šaltinis. Bet rūgštis labai dirgina gerklę. Todėl ją reikia skalauti šarminiais skysčiais, kurie neleidžia daugintis bakterijoms

Citrina medicinos praktikoje

Citrinos gydymo tikslams naudojamos jau ne vieną tūkstantmetį. Šiais laikais iš jų gaminami ir įvairūs gydomieji preparatai - aliejai, antpilai, sirupai ir 1.1.

Mūsų protėviai citrinomis gelbėjosi nuo skorbuto, jų sultimis gydydavo difteriją, gerklės ligas, o jų žievelių ir medaus mišiniu gerindavo virškini­mą. Šiais laikais citrinos rekomenduojamos avitaminozių, peršalimų gydymui ir kitų sveikatos problemų sprendimui bei jų profilaktikai. Medicinoje citrinos labiausiai vertinamos dėl vitaminų, ypač C ir P (rutino) gausos jose. Žmogaus organizmui labai svarbūs visi vitaminai, tačiau bene svarbiausias iš jų yra C, kurio jis nekaupia, todėl turi gauti kasdien. Vitaminas C ypač svarbus tuo, kad užtikrina imuninę apsaugą. Be to, jis aršiai kovoja su pavojingais mikrobais, bakterijomis, virusais bei kitais ligų sukėlėjais ir netgi laisvaisiais radikalais, galinčiais pernelyg sparčiai pasendinti žmogaus organizmą ir anksti pasmerkti jį myriop. Jeigu rytais pabundate rūškani, nepatenkinti ir nelaimingi, galbūt taip pasireiškia vitamino C trūkumas. Papildykite jo išteklius.

 

 

Atgal