VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

07.17. Maisto produktų derinimas

Baltymai. Geriausia vieno valgymo metu vartoti tik vienos rūšies baltymus, nes skirtingi jų tipai skirtingai virškinami. Pavyzdžiui, mėsą fermentai aktyviau veikia pirmąją virškinimo valandą, o sūrį - vėlesnėmis valandomis. Bet apskritai skirtingų baltymų rūšių virškinimas rimtų problemų nesu­kelia.

Vaisiai ir krakmolas. Švieži sunokę vaisiai burnoje ir skrandyje praktiškai neapdorojami. Jie greitai patenka į plonąją žarną, kurioje lengvai ir greitai suvirškinami. Jeigu vaisiai valgomi su kitais pro­duktais, pavyzdžiui, su duona (krakmolas), tai jie skrandyje išbūna tol, kol virškinama duona, ir tik tuomet slenka į žarnyną. Dėl susilaikymo skrandy­je jie pradeda rūgti ir pablogina duonos virškinimą, nes krakmolui būtina šarminė terpė. Be to, val­gant vien duoną, burnoje išsiskiria ptialinas - fer­mentas, būtinas normaliam krakmolo virškinimui. O valgant duoną kartu su vaisiais, juose esantis cukrus stabdo ptialino skyrimąsi, todėl duona blo­giau pasisavinama.

Melionus ir arbūzus reikėtų valgyti atskirai vienus nuo kitų. Jie nevirškinami skrandyje, todėl greitai patenka į žarnyną, kuriame suvirškinami ir pasi­savinami.

Atgal