VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

09.07. Akys išduoda ligą

Kas pasakys, ar sergate kokia nors liga? Ogi pats organizmas. Ir akys šiuo atveju signalizuoti gali įvairiausias ligas. Pavyzdžiui, jei jūsų viršutiniai vokai ilgą laiką atrodo patinę, gali būti, kad tulžies pūslėje atsirado akmenų.

 Pixabay.com

Ašarojančios akys, paraudusios ragenos kraujagyslėsgali būti beprasidedančios glaukomos ar tinklainės atšokimo simptomai.

Baltos gleivėtos apnašos ant vyzdžių - pirmasis kataraktos vystymosi požymis.

Mažos tamsios dėmelės po akimis- smėlio ir akmenų susidarymo inkstuose požymis.

Miežis- pernelyg riebus maistas (ypač kiauliena) apsunkina kepenų ir tulžies pūslės darbą.

Dažnas mirksėjimas- galimas nervų sistemos ar kepenų veiklos sutrikimas.

Raudona spalva- kraujotakos, virškinimo sistemos ir šlapinimosi, lytinės sistemos sutrikimai.

Balta spalva- hemoglobino stoka, anemija.

Raudonai geltona spalva- inkstų, kepenų, skydliaukės, širdies veiklos sutrikimai.

Akis būtina saugoti visiems, nesvarbu, kiek žmogui metų. Nors akys atrodo sveikos, jų neskauda,

vis tiek reikėtų bent kartą per metus apsilankyti pas akių gydytoją. Reguliariai tikrindamiesi akis būsite ramūs dėl jų, be to, gydytojui pastebėjus nežymių pakitimų bus daug lengviau suteikti pagalbą.

Tyrimais įrodyta, kad ašaros drėkina ir saugo akis nuo dirginimo, infekcijų, sutepa akis ir jų vokus, išplauna iš jų smulkius svetimkūnius. Deja, senstant ašarų sudėtis keičiasi, jos nebeturi klampumo, tam­pa panašios į vandenį ir nebeatlieka savo funkcijos.

Ypač akimis turėtų susirūpinti:

*Žmonės, kurie daug laiko praleidžia prie kompiuterio, televizoriaus, įtemptai žiūri bei dirba regos koncentracijos reikalaujantį darbą. Sukon­centravus dėmesį paprastai pamirštama mirksėti ir ašaros akių paviršiuje paskirstomos netolygiai, akys periodiškai nebedrėkinamos.

* Jaučiantieji, kad akis nuolat džiovina išoriniai veiksniai: vėjas, karštas oras, dulkės, dūmai, centrinis šildymas, ventiliatoriai ir kondicionieriai, tabako dūmai.

* Vartojantieji įvairių medikamentų ir žmonės, sergantys alerginėmis, skydliaukės, odos ligomis.

* Nešiojantieji kontaktinius lęšius.

Žmogui senstant mažėja lęšiuko elastingumas, formuojasi senatvinė toliaregystė ir blogiau matoma iš arti.

Toliaregė akis turi prisitaikyti žiūrėdama ir į toli, ir į arti esančius daiktus, todėl ji labai pavargsta, pradeda lietis vaizdas, ima skaudėti galvą, padidėja jautrumas, trūkčioja vokai, parausta akys ir vokų kraštai.

Dėl nuolatinės įtampos ilgai dirbant smulkius darbus, žiūrint iš arti matymas pablogėja, daiktai atrodo mažesni, nei yra iš tikrųjų. Todėl, pavyzdžiui, skaitant knygą ją reikia atitraukti nuo akių.

Akims reikia skubios pagalbos, kai jos būna sudirgusios, jas peršti, degina ar net skauda (ypač vakare), atrodo, kad akys tarsi pripiltos smėlio, kad į jas kažkas įkrito, jos parausta, pablogėja regėjimas, vaizdas susilieja, jis yra neryškus ir miglotas.

Jei dėl amžiaus silpsta regėjimas, akinius reikia keisti maždaug kas penkerius metus, turėti dvi poras akinių - silpnesnius žiūrėti į tolį, sti­presnius - žiūrėti į arti esančius daiktus, būtina laikytis dienos režimo, vengti streso, vartoti akis stiprinančių maisto papildų.

Naminiai receptai pavargusioms akims

Kompiuteriai tapo neatsiejama žmonių gyvenimo dalimi. Prie jų praleidžiame didelę dalį paros. Kompiuteriai - labai reikalingi ir naudingi, tačiau niekas nepaneigs, kad ir labai kenksmingi akims. Todėl jei per dieną akys labai pavargsta, jaučiate niežulį ar deginimą jose, vertėtų vakarais atgaivinti akis įvairių arbatų pavilgais.

*Jei nuo įtempto darbo akys paraudo, uždėkite ramunėlių, krapų, petražolių ar kmynų arbatos pakelį arba kompresą ir palaikykite 15-20 minučių.

*Pusę valgomojo šaukšto pieno sumaišykite su puse šaukšto juodosios arbatos, suvilgykite du vatos tamponėlius ir 10 min. palaikykite ant akių vokų.

* Pavargusioms akims ar pablogėjus regėjimui dėkite juodosios arba žaliosios arbatos pavilgus, atvėsintus iki kambario temperatūros. Tokie pavilgai taip pat tinka jei išdygo miežis.

Parengė Birutė Silevičienė

 

 

Atgal