VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.05. Sergamumas ūmiomis viršutinų kvėpavimo takų infekcijomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad tendencingai auga sergamumas ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) Jonavoje, o Kaune net siekia epideminį lygį. Sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis Kauno mieste jau antrą savaitę viršija 100 atvejų 10-čiai tūkst. gyventojų.

Jonavos rajone sergamumas nėra toks didelis, tačiau yra stabiliai augantis. 2018 metų 43 savaitę (nuo 2018-10-22 iki 2017-10-28) viso užregistruota 311 susirgimų ŪVKTI, iš jų net 209 atvejus (67,2 proc.) sudaro vaikai. Užregistruoti ir pirmieji du gripo atvejai, suaugusiems asmenims. Sergamumo rodiklis siekė 74,85 atv. / 10 tūkst. gyventojų.

Informuojame, kad šiuo metu skiepytis nuo sezoninio gripo yra tinkamas laikas, kol sergamumas gripu ir ŪVKTI nepasiekė epideminio lygio. Po skiepo reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu.

Pasaulio sveikatos organizacija skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepijimas būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Primename rizikos grupes, kurioms rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną nemokamai (valstybės lėšomis):

  • 65 m. ir vyresniems asmenims;
  • nėščiosioms;
  • asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.
Atgal