VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.28. Europoje tęsiasi salmoneliozės protrūkis, siejamas su kiaušiniais iš Lenkijos

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ELPKC) informacija, įspėja, kad Europoje tęsiasi salmoneliozės protrūkis, susijęs su Lenkijoje pagamintais vištų kiaušiniais. Infekcijos sukėlėjas – Salmonella enteritidis bakterijos.

Pexels.com nuotr.

Aštuoniolikoje Europos Sąjungos šalių (Belgijoje, Kroatijoje, Čekijoje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Airijoje, Islandijoje, Italijoje, Liuksemburge, Olandijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Slovėnijoje, Švedijoje, Jungtinėje karalystėje) nuo 2012 m. iš viso užregistruoti 1408 su protrūkiu susiję salmoneliozės atvejai (pav.).

ELPKC ir Europos maisto saugos institucijos (EFSA) 2016 ir 2017 m. atlikti epidemiologiniai, mikrobiologiniai, pilno genomo sekos, maisto grandinės atsekimo tyrimai parodė, kad kiaušiniai, kilę iš Lenkijos, yra plačiai Europos Sąjungos valstybėse išplitusio protrūkio rizikos veiksniu. Po šių tyrimų buvo įgyvendintos kontrolės priemonės, tačiau nauji ligos protrūkio atvejai buvo registruojami ir 2018 m.

Manoma, kad tikrasis protrūkio mastas neįvertintas, nes ne visos ES šalys turi tinkamas technologijas identifikuoti išskirtus užkrečiamosios ligos sukėlėjus.

ULAC medikai primena, kad salmoneliozė – tai viena dažniausių zoonozių, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12-72 val. po užsikrėtimo.

Pagrindinis salmonelių infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai ir paukščiai. Paskutinius dešimt metų (2008-2017) dažniausiai salmonelės mūsų šalyje plinta per vištų kiaušinius ir broilerių mėsą.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo ir ligos riziką, ULAC medikai rekomenduoja:

Maistui vartoti tik šviežius kiaušinius;

Kiaušinius laikyti tik šaldytuve;

Nevartoti suskilusių ar nešvarių kiaušinių;

Visada nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo;

Vartoti tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius. Tinkamai šiluma apdoroto kiaušinio trynys neturi būti skystas ar minkštas;

Išvirtus ar keptus kiaušinius suvartoti nedelsiant. Nelaikyti šiltų kiaušinių daugiau nei 2 valandas kambario temperatūroje;

Vengti maisto su žaliais kiaušiniais, ypatingai namuose gamintų ledų, kremo, plakto trynio su cukrumi. Pramonės įmonėse šie maisto produktai gaminami iš pasterizuotų kiaušinių, todėl jie yra saugūs.

Be to vartoti tik labai gerai termiškai paruoštą gyvūninį maistą;

Plauti rankas po kiekvieno sąlyčio su gyvūniniu maistu;

Nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

Atgal