VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.06. Neplakančios širdies donorystė: finansavimas jau patvirtintas

Nacionalinis transplantacijos biuras informuoja, kad sveikatos apsaugos ministras pasirašė papildytą ir išplėstą įsakymą „Dėl mirusio žmogaus audinių ir organų donorystės, paėmimo, ištyrimo, apdorojimo, konservavimo, laikymo ir paskirstymo paslaugų teikimo reikalavimų aprašo tvirtinimo“ pakeitimo. Esminis šio įsakymo papildymas – neplakančios širdies donorystės etapų apmokėjimo nustatymas, taip pat padidinti infekcinių žymenų ir histologinio ištyrimo įkainiai. Šiuo įsakymu pakeičiamas nuo 2008 metų galiojęs teisės aktas. Naujoji tvarka įsigaliojo 2019 metų sausio 1 dieną.

Visoje Europoje ieškoma būdų, kaip aktyvinti organų donorystės procesą ir didinti transplantacijų skaičių. Negrįžtamai nutrūkus kraujotakai ir kvėpavimui, pritaikius medicinines procedūras, yra galimybių išlaikyti organus gyvybingus, tinkamus transplantuoti recipientams. Iš neplakančios širdies donoro yra galimybė transplantacijai paimti inkstus, kepenis, ragenas.

Neplakančios širdies donorystės modelis Lietuvoje buvo įteisintas 2015 metų lapkričio mėnesį, o 2016 metų liepos 21 dieną Lietuvos sveikatos mokslo universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojų komanda paruošė pirmąjį mūsų šalyje neplakančios širdies donorą. Iki šiol  paruošti du neplakančios širdies donorai, iš kurių transplantacijai paimti trys inkstai ir keturios ragenos.

Atsižvelgiant į tarptautinę praktiką, Europos Sąjungos šalyse, pavyzdžiui, Čekijoje, neplakančios širdies donorystės paruošimo programa pradėta vykdyti dar 1972 metais, Nyderlanduose – 1981 metais, Jungtinėje Karalystėje – 1989 metais, o kaimynystėje esančioje Latvijoje – 1992 metais. Nuo 2000 iki 2008 metų Jungtinėje Karalystėje buvo paruošti 1 005 donorai, kuriems nustatyta negrįžtamai nutrūkusi kraujotaka ir kvėpavimas, iš jų panaudoti 2 065 organai (1 702 – inkstai, 256 – kepenys, 40 – plaučių, 67 – kasos), Latvijoje nuo 2004 iki 2008 metų buvo paruošti 58 donorai, kuriems nustatyta negrįžtamai nutrūkusi kraujotaka ir kvėpavimas.

Šaltinis: Nacionalinis transplantacijos biuras

Atgal