VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

01.09. svarbūs faktai apie skrandį

Skrandyje vyksta pirminis maisto virškinimas ir dalinis iš jo išgautų maistingųjų medžiagų įsiurbimas. Skran­dis užtikrina tolesnį maisto pristatymą į dvylikapirštę žarną. Jo forma ir apimtis priklauso nuo skrandžio rau­menų tonuso, jo prisipildymo laipsnio, virškinimo fazės, kūno padėties ir jo sudėjimo konstitucinių ypatumų, taip pat - nuo greta skrandžio esančių kitų organų būklės. Paprastai vidutiniškai prisipildžiusio skrandžio ilgis yra 14-30 cm, plotis 10 -16 cm. Skrandžio talpa siekia nuo 1,5 iki 2,5 litro.

wikipedija

Ant skrandžio vidinės gleivinės yra daug smulkių liaukų kurios išskiria druskos rūgštį ir virškinimo fermentus. Skrandžio sulčių skyrimąsi skatina šaltis, prieskoniai, kofeinas, kai kurie baltyminiai produktai. Slopina - šilu­ma, aliejus, cukrus, grietinė.

Gydomajam poveikiui skrandis geriausiai pasiduoda didžiausio savo aktyvumo metu - nuo 7 iki 9 valandos ryto. Dažniausi skrandžio negalavimo simptomai yra šie: apetito nebuvimas, skausmai skrandžio srityje, galvos skausmai, kūno temperatūros pokyčiai, nervinis dirglumas.

Atgal