VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

03.30. L.Kukuraitis: žmonių su psichikos negalia įdarbinti nenori niekas

Statistikos duomenimis, šiuo metu darbą Lietuvoje turi ne daugiau kaip trečdalis neįgalių asmenų. Didžioji dalis dirbančių - fizinę negalią turintys asmenys. Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio teigimu, patirtis rodo, kad psichinę negalią turinčių asmenų kratosi visi darbdaviai.

„Tai grupė, kurios niekas neįdarbina - proto, psichinės negalios žmonės. Galima atrasti vieną kitą asmenį socialinėse įmonėse, galima atrasti vieną kitą asmenį atviroje darbo rinkoje, bet iš tiesų tai mes turime grupę, kurios praktiškai niekas nenori darbinti - nei socialinės įmonės, nei atvira darbo rinka, ir tai yra problemiška“, - Seime neįgaliųjų įdarbinimo problemoms aptarti surengtoje konferencijoje sakė L. Kukuraitis.



Pasak jo, neįgalių žmonių, taip pat ir psichinę negalią turinčių asmenų, įdarbinimo problemas bus siekiama spręsti keičiant Socialinių įmonių ir Užimtumo įstatymus, jų projektai svarstomi Seime. Esą tikimasi, kad teigiamą efektą turėtų duoti numatomos mokestinės paskatos bei kvotos. 

„Kai kalbame apie skatinimo sistemą atvirai darbo rinkai, tai yra mokestinės paskatos ir kvotų siūlymai, kurie yra tikrai svarstytini. Kalbant apie mokestines lengvatas, yra atnaujinta diskusija, kaip skatinti darbdavius per galimybę įdarbinus žmogų su negalia nuo pelno nenuskaityti tam tikros dalies - tai pelno mokesčio lengvata būtų. Lygiai taip pat ir žmogui su negalia, kad atviroje darbo rinkoje dirbtų - per neapmokestinamo pajamų dydžio didinimą bent jau iki MMA lygio. Ir tokiu būdu skatinant gauti daugiau lėšų dirbant atviroje darbo rinkoje“, - sakė L. Kukuraitis.

Pasak jo, šiuo metu dėl dviejų minėtų mokestinių paskatų aktyviai diskutuojama su Finansų ministerija. Įgyvendinus minėtus siūlymus, padėtis darbo rinkoje esą būtų atidžiai stebima. Tikimasi, kad būtent specifinė kvotų sistema gali efektyviai padėti įdarbinti psichinę negalią turinčius asmenis.

„Yra įvairių svarstymų, kad kvotos galėtų būti rekomendacinės, ir tada galėtų visi darbdaviai pasimatuoti, ar gali, ar ne įdarbinti. Tada galėtume rinkti statistiką. Pradėtų funkcionuoti stebėsenos sistema. O ilgainiui pereiti arba prie skatinimo kvotomis, kad tie, kurie pasiekia kvotą, gauna tam tikras subsidijas, mokestines lengvatas ar kažkokius skatinimus iš Vyriausybės, ar gali būti netgi tokia kvota kaip kad egzistuoja kai kuriose šalyse: jeigu įmonė nepasiekia tos kvotos, tai moka į fondą ir neretai tas fondas yra šaltinis įdarbinti toms grupėms, kurių niekas neįdarbina, kaip sakiau - proto, psichinę negalią turinčius žmones“, - pabrėžė L. Kukuraitis.

Pasak ministro, šiuo metu Lietuvoje įgyvendinamas bandomasis projektas, pagal kurį 50-čiai proto ir psichikos negalią turinčių asmenų yra priskirti asmeniniai asistentai, kurių užduotis yra išmokyti pagalbos sau ir integravimosi į visuomenę įgūdžių. Išnagrinėjus rezultatus, bus svarstoma galimybė šią pagalbą plėsti.

Atgal