VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.19. Teisingumo ministerija: rinkdamiesi kiaušinių dažus būkite atidūs

Prieš gražiausią pavasario šventę – šv. Velykas – Teisingumo ministerija atkreipia dėmesį, kad vartotojai, rinkdamiesi kiaušinių dažus būtų atidūs ir įsitikintų, kad dažai tinka būtent valgomų kiaušinių dažymui.

Prieš šv. Velykas Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) specialistai apsilankė pagrindinių prekybos tinklų parduotuvėse didžiausiuose Lietuvos miestuose ir atliko 9 kiaušiniams dažyti skirtų dažų patikrinimus.

„Dažniausiai parduotuvėse prekiaujama kiaušinių dažymui skirtais dažais, kurie priskiriami maisto priedų kategorijai ir kurie yra saugūs vartoti. Tačiau patikrinimo metu buvo keli atvejai, kai šalia dažų, skirtų valgomų kiaušinių dažymui, buvo sudėti dažai, kuriais galima dažyti tik medvilnę arba tuščius kiaušinių lukštus. Be to, šie dažai nebuvo tinkamai paženklinti, pažeidimo tyrimas bus tęsiamas, o vartotojai turi įdėmiai rinktis dažus, skirtus Velykų simboliui – kiaušiniams – dažyti“, – sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.

Dviejų patikrinimų metu buvo rasti to paties gamintojo anilininiai dažai medvilnei, skirti ir kiaušinių lukštams dažyti. Šie dažai buvo netinkamai paženklinti: pakuočių ženklinime nenurodytos pavojaus piktogramos (simbolis: šauktukas), nepateiktas signalinis žodis „ATSARGIAI“, nenurodytos su klasifikacija susijusios, atitinkamos pavojingumo ir atsargumo frazės. Nors jais galima dažyti kiaušinių lukštus, tačiau valgyti tokiais dažais dažytų kiaušinių nerekomenduojama.

VVTAT tęs tyrimą dėl vienos įmonės, pakavusios šiuos netinkamai paženklintus dažus. Už ženklinimo reikalavimų pažeidimą šiai įmonei gali būti skirta bauda nuo 30 iki 150 eurų.

Vartotojų skundų dėl kiaušinių dažų šiemet VVTAT dar nėra gavusi.

Kiaušiniams dažyti skirtų dažų tikrinimo programa vyksta nuo balandžio 1 d. iki 19 d. Šios programos metu vykdomų patikrinimų tikslas – išsiaiškinti, ar dažai yra saugūs bei skirti kiaušiniams dažyti.

Daugiau informacijos:

Teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyrius tel. 8 (5) 2191882, 8 (686) 50011. 

Atgal