VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

04.29. Lietuva palaiko kitų ES šalių siekius riboti chemines medžiagas gaminant žaislus

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika pasirašė Danijos parengtą bendrą ES šalių laišką Europos Komisijai dėl cheminių medžiagų ribojimo gaminant žaislus.

Be Danijos, laišką jau yra pasirašiusi Belgija, Švedija, Norvegija, Olandija, Vengrija, Suomija, Čekija, Liuksemburgas ir Prancūzija. Jame raginama imtis veiksmų, kad žaisluose būtų apribotos cheminės medžiagos (aliuminis, formaldehidas ir anilinas), kurių neigiamas poveikis vaikų sveikatai yra mokslo įrodytas.

Europos Komisijai siūloma keisti Žaislų saugos direktyvą ir nustatyti ribines pavojingų cheminių medžiagų ir konservantų vertes žaisluose, kurie skirti ne tik jaunesniems kaip trejų metų, bet ir vyresniems vaikams. Be to, laiške siūloma kuo skubiau atnaujinti techninius dokumentus ir aiškinamąsias rekomendacijas apie reikalavimų taikymą atsižvelgiant į susitarimus svarbiais žaislų saugos klausimais.

Aplinkos ministerijos, pagrindinės šalies institucijos, atsakingos už cheminių medžiagų ir mišinių valdymą, pozicijai palaikyti minėtąją iniciatyvą pritarė Ekonomikos ir inovacijų ir Sveikatos apsaugos ministerijos, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Atgal