VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

05.02. Lietuvoje pradėjo dirbti gyvensenos medicinos specialistai

Siekiant skatinti sveiką gyvenimo būdą ir stiprinti ligų profilaktiką, nuo šių metų išplėsta šeimos gydytojo komandos sudėtis, papildant ją slaugytojo padėjėju, socialiniu darbuotoju, kineziterapeutu bei naujove Lietuvoje - gyvensenos medicinos specialistu, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

pexels.com nuotr.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, gyvensenos medicinos specialistai yra iš esmės jungiančioji grandis tarp klasikinės visuomenės sveikatos, kuri pirmiausia yra orientuota į darbą su bendruomenėmis, ir asmens sveikatos priežiūros, orientuotos į darbą su žmogumi.
„Lietuvoje turime visuomenės sveikatos specialistus, kurių darbas labai svarbus, tačiau nukreiptas į bendruomenes, žmonių grupes, pačios visuomenės sveikatą. Galimybė gydymo įstaigoms turėti gyvensenos medicinos specialistus reiškia, kad bus dirbama su konkrečiais žmonėmis, pagal individualią kiekvieno situaciją, poreikius ir galimybes. Nors nemažai sveikos gyvensenos žinių suteikti, žinoma, gali ir pats šeimos gydytojas, tokio specialisto turėjimas komandoje leis skirti gerokai didesnį dėmesį sveikatinimui ir atitinkamai ligų profilaktikai, gerins sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir efektyvumą. Gyvensenos keitimas (pagalba metantiems rūkyti, alkoholio vartojimo įpročių keitimas, sveikatai palanki mityba, fizinio aktyvumo didinimas, streso valdymas) yra viena iš esminių sąlygų, norint, kad senstanti visuomenė kuo ilgiau išliktų sveika, išvengtų įvairių ligų ir susirgimų“, - sako ministras A. Veryga.

Atgal